Tags

, , ,

……….  Image587  ……….

kadang kita tak sedar….banyak benda sebenarnya yang kita tak perasan or tak sedar…

****

cuba imbas kejap…

pernah tak korang berada dalam situasi yang ‘mewah’..

ok aku guna kiasan lain k…bayangkan kita berada dalam satu-satunya kedai special menjual aneka coklat dengan harga yang berpatutan tanpa tax..bervariasi dari seluruh pelusuk negara..hemm adakah masa tu korang akan pandang coklat yang kebiasaan jadi pemanis mulut korang??? yang dah tentu2 korang tahu kesdapannya??? atau korang akan cuba coklat2 yang baru yang lain yang belum tentu lagi kesedapannya???? apakah kriteria yang korang letakkan sebagai pertaruhan wang ringgit korang????

yang hanya cantik packaging pada pandangan mata kasar tapi akhirnya tak menepati deria rasa korang??

yang murah boleh borong berpaket-paket tapi tak menguntungkan tekak yang menerima???

yang mahal dengan bentuk ukiran coklat yang menarik pada sisi gambar tapi punya rasa yang berpuluh kali jauh kebelakang jika dibandingkan dengan coklat yang selalu jadi kegemaran korang???

agak-agak la…bila korang tersedar dan terasa nak patah balik nak dapatkan coklat yang selalu korang beli di pasaraya sebelum ni..ada lagi tak kat kedai coklat tu ek masa korang patah balik???atau dah tiada dan korang terkilan tak beli tadi??? hemm..kalau ada lagi beruntung la..tak rugi malah berbaloi lagi coz memang dah tahu condition coklat tu camne kan..hemm..kalau dah tak ada lagi…emmm…ala korang mesti cakap..tak heran pun setakat coklat jer kan..kat pasaraya lain pun boleh cari lagi…uhuk uhuk….ye ker??? pasti ker boleh jumpa yang sama??? bila tu boleh jumpa lagi??? ahakssss….kenapa letak coklat tu dalam ‘standby list’ or dalam stok ‘pemain simpanan’???…ishhh ishhhh…ape jugak aku merepek ni…hahahhaha….

….2513393162_1628a666f9

well…naluri manusia..suka nak mencuba sesuatu yang baru kan… kita akan ‘Hold’ bila kita rasa mungkin kita masih punya banyak pilihan..bila kita rasa mungkin kita boleh dapat lagi better..kita elak untuk terikat mungkin kita rasa takut kalau-kalau terlepas peluang lain..ohhhhhh dunia…terus berputar dan berputar dengan kiraan yang sama…cuma kita saja yang tak sedar…

Advertisements