Tags

, , ,

(sambungan cerita rekaan yg lepas..C.T.E.T.-Chapter Terbiar Episod Terpinggir..)

yahoo mail
to: *****@yahoo.com
from: *****@yahoo.com
Re: Tak Tertolak Permintaan Hati

salam..ifah…
liya nak cite last ni pasal dia..(ntah dah berapa kali ‘last’ tp tak ‘last’ jgk lg..hehe)..
kalau ifah marah liya pun liya terima jer..sebab liya tak tahu la kenape yg liya tak mampu lawan permintaan hati sendiri ni..akal kata ‘tolak’, ‘ignore’..tapi hati tetap jugak say ‘yes’…so how come??

memang sendiri yg tempah ‘sakit’..ifah..ifah tahu tak kenape ek kalau ada orang berkira dengan kita? walhal kawan rasenye bukan musuh atau baru kenal sesaat..
adakah sebab kita bukan ‘makhluk Tuhan paling seksi’? sedangkan kita tak pernah pun ambil kesempatan ape2 pada dia rasenye..dlm case liya..liya rase tiap ape yg dia dahulukan..liya bagi balik semula..liya takut kalau diungkit akan datang..apepun yg liya bayar rasenye liya takde berkira sangat..
liya bukannya patung yang TAKDE PERASAAN...
dan kenape ‘SORRY@MAAF’ tu terlalu mahal sangat utk diucap?

liya faham sekarang..liya dah tahu KONSEP nye yg dipraktikkan…
Hidup pada masa KINI dan planning for future..dalam kamus orang2 camni agaknye No more talking about Yesterday or even last 1 second before pun..bertindak pada situasi NOW & what will be the NEXT ACTION..NOT ARGUING ABOUT THE PAST…
liya tahu dalam fikiran mereka hanya “what next?next?next?” dan bukan “Why?errr just now?? tadi kenape tak cakap??or kalauuuu…or tapiiii…”...

ifah tahu tak…kalau cakap sampai berbuih mulut pun..they don’t bother…buat sakit hati sendiri jer ade la..so d best way just ignore n lupakan jer..jangan cuba bangkitkan soal lepas even yg sesaat lepas..buat bodoh jer la…people like them only will make ur blood go upstairs jer la…that’s how Allah sent them to us sebagai objek menguji KESABARAN kita...betul!! kalau kita ikut rasa sakit hati or kecik hati or segala hati la kan memang alamat menangis air mata darah la merana kurus kering lak nanti..ahakssss…betul kan ifah ape yg liya cakap ni...
….
liya belajar cara stabilkan emosi sendiri..cara cool down kan diri dgn cepat bila rasa ‘panas’..cara lupakan jst pikir simple jer even hal2 yg menyakitkan so semua tu akan berlalu kat hati kita sekadar iklan jer..tak garit sampai parut tapi tinggalkan rasa yg masih diingat..ade beza tu…cara praktikkan kesabaran dalam pelbagai situasi…cara menjawab dgn jawapan yg setara berbalas…

ifah…kadang2 liya tak faham..psiko gak kadang2…liya bukan hidup dalam dunia “YES or NO or Dunno” jer…boring la kalau ada 3 jawapan tu jer…hidup variasi kan best… ada ‘Maybe’..ade ’emmm’..ade ‘kot..’…ade ‘aaa..eee…uuu’...hehehehe…
bayangkan camni:

A: u dah makan?
B: dah.
A: dah sampai ke?
B: dah.
A: cps tu ape?
B: entah.
A: dah beli tiket?
B: belum
.
….mak aiiiiii kan ker boringggggg giler kalau straight n direct to d point memanjang…cba tengok beza ni lak:

A: kenape tak cakap awal2 belum beli tiket? kalau tak dari tadi dah beli..
B: tak tanye./lupa/entah./malas/hemm./silent/
–>
A: kenape tak cakap awal2 belum beli tiket? kalau tak dari tadi dah beli..
B: dah abis bebel ker? u bebel ni boleh confirm dapat tiket ker? /so u cakap2 cam ni sekarang dah ade tiket ke belum?agak2 boleh dapat tiket ker lepas u bebel2../ so nak tengok ke tak?tak nak balik je la..(ade rase macam nak hempuk tak..gerrrr…)


agak2 mane yg menarik???hahahahhaaa….of course dua2 situasi pun menyakitkan hati…tapi ade beza kan?? so which one do u prefer ifah? hehehe… satu situasi yg ala2 atom2 dalam kuboid dan satu lagi situasi ala2 atom2 dalam nitrogen tank…hahahhaa…liya pun dah terikut…sengal..;P

B: movie ni berapa lame?
A:  i pengarah  movie ni ker?

kuanggg….kuangggg…kuangggg….;P
***

another side..
B: u haus kan..u beli la sendiri..
A: (dalam hati) …WHAT??!!…mangkuk betull..dah sejengkal pun sanggup patah balik…did i ask u to pay for it?can’t u jst buy it first or just do a favor..jst beli bukan suruh bayar pun…ya ampunnnn..memang OBJEK ini didatangkan utk menguji kesabaran betul…


ifah…lega sket bila liya story dengan ifah ni…hehehee…awal2 memang la makan hati gak n terasa hati gak even sekarang pun tapi bila dah pikir2 ni malas nak layan buat tak tahu jer la…slumberrrrr….
tapi kan ifah…kenape yer ade orang yg amik sambil lewa jer or amik mudah perasaan orang lain?? yaaa memang la utk hidup kt ceria bt pe nak pikir pasal org lain kan..?..tapi kalau nak hidup kita ceria jugak kenape mesti keluarkan ayat sakitkan hati orang lain kan?..camne kita nak ceria kalau kita asik tembak peluru berpandu jer kat orang kan?…hahahaha…ntah ape2 jer la liya merepek…
….
ok ifah…jangan ulang kesilapan sama macam liya buat okay…jangan lembut hati macam liya ni ok, biar keraskan sikit hatijangan mudah sangat tu.. macam liya ni kay…liya ni senang sangat sebab tu orang boleh buat sambil lewa jer boleh amikmudah jer boleh biar sesuka hati jer…ntah tonggang terbalik pun tak dikisah…tapi nasib la selamat lagi…kalau tak ifah pun tak dapat baca tulisan liya ni….;)

only me,
LIYA.

Advertisements