Tags

, , , ,

hemmm…aku terasa nak terangkan ‘puisi’ yg kat entry lepas tu… bahagian awalnya penerangan tentang seorang lelaki…dan bahagian pengakhirannya tentang seorang wanita…

****Cataractfalls01

dia lelah.. (hey girl..kau tahu tak aku penat, letih bercakap dengan kau..letih mendengar segala keluhan basi kau..sakit telinga aku asik tadah dengar alasan-alasan kau..why u alwiz holding back..why can’t u jst bring it to d front hahh?!)

jerihnya bersisa entahkan tidak.. (berbaloi ke setiap saat masa aku dan tiap mL air liur aku digunakan untuk convincekan kau, motivatekan kau, berdiskusi dengan kau?? ntah ade ke lagi saki baki yg tinggal untuk diri aku plak..)

kontang kempis dihisap.. (kau tahu tak kau ibarat parasit yg menyedut segala zat galian yg ada pada aku untuk kepentingan kau untuk hidup..huhh..kau membuatkan aku terpaksa mengerah sehabis tenaga dalaman yg aku ada dalam menyalurkan semangat pada kau dan memerah kantung otak aku untuk sedekahkan pengetahuan kepada kau..kau sedar tak itu semua?! kau tahu aku hampir lesu di akhirnya kerana niat menolong kau..)

jejaknya berlopak entahkan hapus.. (hey girl..kau faham tak apa yg dah kita bahaskan? kau sedar tak apa yg perlu kau perbaiki dan dari mana kau perlu bermula? kau dah sedar tak sekarang mana salahnya dan inisiatif yg patut kau ambil? kau dah jumpa tak punca kerosakan system otak kau? wayar mana yg putus dan yg mana patut kau sambungkan? atau semuanya sekadar angin lalu yg ibarat masuk telinga kiri keluar telinga kanan hahh?!)

sabarnya bertangkai sedikit jelak.. (selagi aku punya sabar..aku tak kisah membantu..tapi kau hanya akan buat aku jemu bila hal sama yg kau jeritkan berulang kali..apa kau tak pernah belajar memperbaiki diri? jangan sampai aku bosan meyakinkan kau..jangan sampai aku hanya diam diri dan say ‘lantak kau la..’..)

secuit amarah.. (kau tahu tak bingit telinga aku ni bila kau tak habis2 mengatakan ‘i can’t…i can’t..again n again..nak bernanah jer telinga aku ni..ikut hati aku nak suruh kau terjun je dari puncak KLCC or KL tower..tapi why i’m still helping u hahh?! coz i wanna u say ‘i can..i can do it..’..i believe u can make it soon as long as u too shud believe in ur capabilities..)

untung gelegaknya bersangkar.. (aku tak kira kalau kau nak terase hati dgn kata2 aku..memang aku berkasar supaya kau tak lemah dimanja..agar kau belajar kuatkan sistem ketahanan dalaman kau supaya kau tak mudah goyah nanti bila diterjah puting beliung..aku marah bukan maksud aku benci..kau fikirlah sendiri..)

ahhhh….. (maaf…aku benci mengeluh tapi dalam situasi ni aku terlepas jugak..)

mawar itu berkelopak emas.. (hey girl..kau tahu tak kau juga manusia unik dan punya keistimewaan..kau perlu ‘gah’kan kelebihan kau bukan menunduk sampai nak tersembam ke bumi..kau sepatutnya dapat melihat pelangi azali yg ada dalam diri kau bukan…)

sayang mengapa durinya memakan diri.. (hey girl..aku tak faham yg kau susah payah nak jerut leher sendiri dgn tali tu kenape?baik kau pergi serah diri kat kandang harimau..sape suruh yg kau gatal nak cari parut2 kat badan kau nak war2kan pada orang..hey semua orang ade kelemahan tapi kalau kau boleh tutup dengan kain so nape plak nak selak2 kan..kau jangan lupa yg kau jugak ada kelebihan so ‘rai’kan la..jangan jadikan lain2 alasan untuk kau mengecut..)

kelopaknya yang pantas dimegah.. (hey..kau tahu tak kau punya sisi-sisi yg menarik yg mampu bersinar tapi kenapa kau suka sangt malapkan cahaya2 tu..ape yg kau takut sangt hah?! ape yg susah sangat kau nak terima hakikat yg diri kau tu bagus hah?! kalau ada yg sanggup mem’bida’ lukisan kau dgn harga berjuta ringgit maknanya kau dah hasilkan susatu yg bermutu n bernilai la..)

tapi kenapa durinya yang dikisah… (aduhhh…girl..sudah-sudah la perkatakan pasal kau guna cat murah ke, berus kau senget ke, kanvaskan terkoyak sket ke..heyyy as long as ur finished product is perfect on d other’s eyes so what else yg ko nak mengomel lagi?..hari ni kau terjelepuk jatuh dalam lubang takkan la esok pun kau terjatuh lagi dalam lubang yg sama kan? so semua tu jst learning process in life kan jst accept it girl..u can’t expect something totally perfect tp bila kau berjaya buat then why can’t u celebrate it? why la u still tak pandai, tak tahu, tak itu tak ini…huhhh…)

bangkitlah mawar!! (so…girl…last aku cakap…trust urself…u can do it..setiap kata yg keluar tu doa so kalau kau asik cakap tak boleh jer so memang betul2 tak boleh la jadinya nanti…aku nak kau sedar kelebihan kau dan perbaiki kelemahan kau bukan mengubah keaslian diri kau cuma biarlah melangkah kedepan bukan berundur kebelakang..aku hanya seorang kawan yg menjalankan tanggungjawab aku sebagai seorang kawan..kalau aku tak peduli maka aku tak akan kisah langsung..dan kalau aku peduli pun belum tentu aku kisah semuanya jugak…ahaksssssss……)

****

hahahahha…ntah korang faham ke tak aku pun tak tahu la…hehehe..;P

sory la tetibe mood sastera aku datang plak…hehehee….

Advertisements