Tags

, ,

Afgan -Padamu Kubersujud

Kumenatap Dalam Kelam
Tiada yang Bisa Kulihat
Selain Hanya Nama-Mu Ya Allah

Esok Ataukah Nanti
Ampuni Seluruh Salahku
Lindungi Aku dari Segala Fitnah

Kau Tempat Ku Meminta
Kau Beriku Bahagia
Jadikan Aku Selamanya
Hamba-Mu yang Selalu Bertakwa
Ampuni Ku Ya ALLAH
yang Sering Melupakanmu

Saat Kau Limpahkan Karunia-MU
Dalam Sunyi Aku Bersujud
Pada-Mu

…..

hemmm…baru dapat duduk depan PC pas abis keje ni…

tetibe terfikir yang rupa2nya banyak benda yg aku dah terbiasa bersendirian..

maksud aku enjoy moment sorang2….(ada mase kita sangat enjoy moment sorang2 kan…bukannyer langsung tak berkawan la…ada masa2 yg enjoy moment dengan kawan2…)

jap aku cuba list kan yg aku pernah:

– balik kampung: biasa je drive sorang s.alam-kluang siang or malam…(ok mybe tu biase jer coz hiway sampai ayer hitam kan..)

aku jugak pernah drive sorang balik kluang lepas praktikal kat JB dulu lalu jalan lama which means jalan yg xde coverage phone, pokok getah, kelapa sawit, bersimpang siur bengkang-bengkok, naik bukit turun bukit, jarang orang lalu, ntah mane rasionalnyer otak aku masa tu yg aku terfikir nak lalu jalan tu..memang la agak dekat dr lalu hiway tp selalu ngan member aku asz tp aritu sorang2..memang gilerrr…aku ni kadang berani tak bertempat….ahakssss…(yer la dari zaman naik bus sampai ade keta dah terbiase kot..)

drive sorang balik kul 2-3 pagi beberapa kali jugak sepanjang aku jd warga kota ni…tak manis barangkali orang akan kata especially kalau kat kampung…tp kat bandar mungkin ramai dah x kisah…tapi camne aku boleh lupa soal keselamatan diri kan…tak takut ker kalau ape2 jadi time aku sorang2 tu kan…tengok jer macam berita semalam…kul4 pagi tu kat D’kayangan sek.13 (aku selalu idam nak ada sebuah rumah kat sini coz banglo ala inggeris yg cantik tp mgkin kecik tp mahal..hemm)…ok la satu hal ya aku terlupa hal tu…tapi orang2 yg ajak aku keluar waktu2 macam tu tak pernah terfikir ker soal keselamatan aku plak?..kalau orang2 itu yg menghantar dan mengambil aku depan pintu umah takpe gak kan…ni kalau yg sebaliknya….well, aku tahu jawapan di akhirnya akan berbalik pada aku gak.,…yg disalahkan semua aku jugak kan?…yer la sume yg salah aku jer…semua yg silap yg kurang yg tak kena, yg itu yg ini sume aku jer la kan….korang semua memang baik bangatttt la kan….

terima kasih pada yg mengambil dan menghantar dari pintu ke pintu….tentu sekali dihargai… family aku pun memang bagi green lite yg berkepribadian macam tu..,

aku selalu ingat mama cakap..”mama tak kisah kak lis nak pergi mane or ikut ape2 aktiviti as long as kak lis tahu jaga diri dan pandai2 la jaga diri..” …aku takkan menyalahgunakan kepercayaan mama ngan ayah pada aku….baru2 ni pun aku dah bercerita pada mama n ayah tentang SEMUA…aku tahu mereka faham dan aku tahu jugak sebenarnya jauh dalam hati mereka tentu berat lepaskan aku sorang2 ke sana sini tapi aku tahu mereka sentiasa panjatkan DOA untuk anaknya ini….(kalau ayah aku memang senang boleh nampak kerisauan atau caring nya ayah pada aku….tapi kalau mama memang agak susah nak nampak secara mata kasar tapi bila dihalusi lebih dalam baru ternampak sisi yg mama kerap sorokkan…dulu lagi susah nak nampak sangat susah…tapi sekarang ni baru la lebih transparent sket…hehehe…aku percaya ada sebabnya…takpe cukup la aku mengerti sendiri…)

– pergi sana sini sorang2 alamak banyak la plak nak list…

pernah jalan2 kat shopping complex sorang2, shopping sorang2, gi bazaar sorang2, tgk movie sorang2, makan kat kedai sorang2, lepak sorang2, main game sorg2, bla bla blaaa…selalu time lunch hour pun aku lebih suka balik umah kalau sempat….yup…(kurang dosa aku mengumpat or dengar org mengumpat or bergossip kan??..hehehe..)

ishhh senang citer seronok gak sorang2 coz aku tak payah nak tertunggu2 orang or buat org tertunggu2 aku kan…then, tak leceh pun coz takde benda yg aku bergantung pada org just antara aku dan diri sendiri jer…aku nak beli ape or aku nak buat ape just ikut kepala otak aku nak decide sendiri so takde diperngaruhi oleh sape2 or tak perlu nak tanye sape2 or mintak pendapat (coz kalau ade org lain aku akan automatik tanye pendapat diorang)…aku nak lambat ker nak cepat ke so sume tergantung kat diri sendiri so mengurangkan tahap kemarahan aku or tahap ketidakpuasan hati aku pada org lain kan coz apepun semua akan balik pada diri aku semula kan…hehehehe….

….

well, bila orang tahu yg kita dah BIASA boleh berdikari sorang2 maka orang akan selalunya TAK AMIK KISAH pasal kita n selalu jer amik enteng n  lepas tangan biarkan kita handle semua sendiri…takde pun nak amik tahu or nak risau or nak pikir lebih coz tahu ‘ala budak ni OK nyer boleh pandai sorang2’…’ala budak ni mesti takde ape2 la selamat je takyah nak care sangat..dia tahu bawak diri..’…

jangan harap la korang (yg tergolong dlm golongan macam aku ni) nak dengar orang cakap kat korang “eh..ok ker?..takpe ker?..eh biar kita hantar la..eh biar kita amik la..eh biar kita tunjuk la nanti sesat lak..eh biar kita teman la nanti tak tahu plak..eh baik2 tau…jaga diri tau…eh meh kita tolong buatkan..eh …eh…eh…..’….kirim salam laaaaa beb kalau diorang nak cakap camtu…(oppsss ade la gak bera[e kerat yg akan cakap camtu…selebihnya faham2 sendiri la….)…

(teringin aku nak tanye kat ada makhluk tu..”nyawa aku ni tak berharga sesen langsung ker? or aku ni just macam alas kaki ker?”…of course la kalau aku jawab NO la…tp well takyah la pikir kan…kalau org bg kita permata kita balas la permata kan..kalau org bagi kita bara api pun mama cakap takpe balas Permata jugak….BINGO..)

Advertisements