Tags

, , , , , ,

 

..the hidden side..

..the hidden side..

 

“haa…yang pakai baju melayu purple tu..yg purple gelap tu la ayah kita..”

 

“ooo…yang pakai songkok coklat tu ayah kita…”

 

(perbualan kanak2 kat surau 17 ni…)

 

“tengok ni..buku ni lagi best…”

 

“ooo awak suka buku camtu ek…kita suka yg macam ni…awak duduk la jauh sikit nanti orang ingat awak awek kita pulak…”

 

(perbualan kanak2 kat MPH Mid valley…)

 

“kak lis, bila kak lis nak kawin?..”

 

“tahun depan..” (aku main jawab jer..haha…)

 

“kak lis dah ade pakwe ke?..”

 

“aan carikan la kak lis pakwe sorang..”

 

“mane nak carik…ala…kak lis kan ramai kawan…”

 

(perbualan dengan my little cousin farhan yg mulut laju jer cakap…aku suka gaduh ngan dia…hehehehe…ade jer jawapan dia…aritu aku angkut dia n sis dia afrina gi makan McD ok plak diorang tahu jaga kelakuan…hehehehe….)

 

“meera poyo…”

 

“kak lis cakap meera poyo..kak lis pun sama poyo jugak la sebab cakap meera poyo..”

 

(hahahahhaa….ni lg sorang my little cousin meera syaqira yg selalu jd kawan gaduh aku…memang kitorang selalu guna ayat ni…walaupun kecik lg tp petah giler dia ni macam orang dewasa dah…ahaksssss…)

 


15 perkara yg korang tak tahu pasal aku berkaitan makanan:

1)      Aku tak makan jagung…bau jagung dlm cawan tu pun aku rasa semacam jer lagi plak jagung rebus…erkkk…..tp aku giler makan pop corn…hehehhe….

2)      Aku tak makan bawang…tapi of course masak semua guna bawang tapi time makan korang akan nampak bertimbun aku asingkan bawang kat tepi pinggan…ahakssss…kalau makan tomyam lagi la besar2 gedabak…heheh..tp bawang goring aku layan jer…hehehe…

3)      Aku tak suka makan kelapa…kalau kuih2 yg letak kelapa parut selagi boleh aku buangkan kelapa2 yg melekat…tak gemar air kelapa….tapi aku suka bangat air kelapa laut…hehehehe….

4)      Aku allergic makan seafood tp dah kurang allergic sket sekarang compare satu masa dulu…selagi boleh elak aku elak tp kalau udang & ketam tu memang takleh nak kawal nafsu la gak…hehehe….aku tak gemar sotong or kupang or  yg seangkatan…kerang tu boleh la gak…

5)      Aku tak gemar segala ‘ball’ or ‘cake’ yg ade…fishball ke fishcake ke dan seangkatan…tp bleh la makan….

6)      Aku tak makan ikan keli dan belut…jangan tanye kenape…tp kalau korang jadikan mcm bentuk ayam aku pun tak tahu main makan jer…(ni mak aku pernah buat bg kat cousin aku n diorang bedal jer..) tp kalau tahu No no no…hehehhee….

7)      Aku tak makan terung, peria, dan sengkatan rasa pahit semacam or pelik2 tu…tapi aku hantu makan Petola masak apepun n my favourite masak air jer dengan su’un, tahu kering dan kentang perghhhhh best…

8)      Aku tak makan segala bahagian dalam binatang or yg tak disarankan makan macam hati, pedal, kepala udang or kepala ikan, tongkeng or leher ayam (kepak ayam pun aku elakkan dan dah kurangkan makan kulit ayam gak) dan seangkatan la…Cuma limpa tu dipertimbangkan kalau yg nipis n garing2 tu…hehehe…

9)      Aku hantu segala fast food or western food….tapi jangan bagi aku salmon…sup pun aku takleh telan nak terkeluar balik…sushi pun aku tak terbuka hati nak try lg…hehehhee…aku hantu spagheti, pizza, chicken chop n macam2 la….;D

10)  Aku bukan hantu jeruk or segala jenis asam…dah lama pencen..hehe…setakat nak rasa satu dua bleh la…

11)  Aku suka makan buah tak kira la nenas ke epal ker jambu ker cicah garam or sambal kicap petis pedas tu…tapi aku tak kuat pedas…Cuma rasa nikmat mencolet something….

12)  Sekarang ni aku prefer tomato daripada cili sos…so mane2 aku akan mintak sos tomato…sedap ape…heehhee…(mungkin dalam proses menjaga perut aku…dah lame sangat makan pedas jer so neutral back…hehehe…maka jarang la aku nak makan sambal belacan…lebih prefer sambal asam ikan bakar tu…)

13)  Aku suka berulam kacang botok, tomato, salad…timun dikurangkan sebab org kata ‘sejuk’ kan…hehehhee…

14)  Aku still dalam proses mengajar diri menelan segala jenis sayur kalau boleh…supaya pinggan aku bleh licin jer coz sekarang ni kadang selalu jer ade sayur2 yg diketepikan..aku selalu boleh makan half n another half tinggal tepi…hehehe..

15)  Satu masa dulu aku telan 7 jenis jamu setiap hari yg memerlukan aku telan 7 biji setiap satu kalau aku tak silap..then pas abis berhenti dah coz x larat…hahahaa… dulu rajin makan vitamin segala n kismis…tp sekarang ni takde ape2pun yg aku makan..so aku bercadang nak start balik makan benda2 sampingan ni…hehehehhe….

 

 

Yg aku teringin time puasa:

–         aku selalu cari botok-botok tapi sangat la susah nak jumpa kat kota metropolitan ni…kalau ada pun hampeh jer coz tak cukup ramuan…ulam2 tak cukup biase diorang setakat letak pucuk betik jer or pucuk ubi….susah nak jumpa yg letak pucuk2 yg lain yg lengkap…pastu seciput jer letak tak rase pun rempah2 ker…hemmmm…aku tak pandai nak buat sendiri kalau tak dah lame aku buat…hehehhe….

–         Aku selalu cari laksa johor coz susah nak jumpa kat sini…balik2 laksa penang/utara jer…aku memang hantu laksa johor…letak la berapa banyak depan aku pun aku boleh abiskan…hehehhehe….laksa johor tak lokek bahan…ahakssssssss…puas hati makan…hehehhe…pekat penuh perisa n berasa serdak2nyer…hehehhe…takde la kembung hirup kuah jer…tapi aku memang bedal gak laksa penang/utara….

–          Aku selalu cari nasi ambeng…ni susah giler nak jumper gak…kalau jumpe pun macam hampagassssss….please la beb kalau korang tak tahu buat takyah la jual…ntah ape2 jer…hello nasi ambeng dengan sambal goreng (term org jawa guna) ok (kentang+su’un+tempe+tauhu kering+tauhu+kacang panjang goreng lazat warna gelap tau)…bukannyer main letak sayur goreng yg kacang panjang+su’un+tauhu goreng warna cerah biase tu…pastu bukan setakat letak sekeping ikan kering masin tu (lokek giler..)…n aku prefer letak nasi dgn mee hoon bukan dgn mee gorang….ayam ok la biasa ayam masak kicap…

–         Aku suka roti boom yg jual kat bazaar 13 (roti book sek.16)…sedap gilerrrrrrr…lembut n kuah dal beserta sambal sedap…n tak manis macam kat sek.18 siap letak gula n marjerin banyak…nak makan cepat mual…lg satu yg kat 13 tu dia letak pusing2 lagi time goreng baru betul…ni ada yg just pegang2 jadikan bulat letak goreng…tak kawww la beb….

..hehehehehehehe...

..hehehehehehehe…

Advertisements