Tags

, , , ,

hahhahaa….hari ni dari pagi sampai petang aku jadi tester makanan yang memang hampeh..ahakssss.. guys…aku memang tak pandai bab2 merase ni coz aku tak kuat masin so kadang2 something yang aku rasa dah masin tapi diorang rasa tak masin pun…something yang aku rasa dah manis tapi diorang rasa tak cukup manis lagi…errrr memang i’m a bad tester la beb….hehehee…aku tak kuat pedas so something yang aku rasa dah pedas giler bagi aku tapi pada diorang macam hujung lidah jer…hahahha…so camne den nak nolong…hehehhee….hancussssssss….;P

errrr kepada bakal mak mertua or bakal2 ape jugak la…terima la saya seadanya yerrr…hehhehe….poyo gilerrr…okay aku still belajar lagi…banyak benda yang masih lagi dalam proses pembelajaran..i’m still not expert lagi bab2 ehem2 ni….pernah aku cakap pada mama

“mama..bestnyer kalau dapat macam mama…k.lis nak cari mak mertua yang tak banyak songeh la..yang sporting n tak kisah sangat or tak bebel giler2 kalau k.lis tak pandai buat itu ini..k.lis suka nak belajar tapi tak nak la yang jenis laser2…hehe…”

“kalau dapat macam maktok takpe la..mama awal2 dulu masa nak kawin memang dah cakap awal2..mama tak pandai masak..terima seadanya la…”

hehehe…ha’ah dulu kitorang memang makan umah maktok..maktok memang chef terhebat..mama belanje beli barang2 jer…kalau tak silap masa aku dah masuk uitm baru la dapat merase makan sedap2..baru dapat merase betul2 masakan mama..dan sekarang mama plak dah jadi chef terhebat dalm family…memang kaww2…so tak semesti kalau awal2 tak tahu itu ini..sampai bila2 tak tahu kan…sampai satu tahap kita akan expert semua benda2 ni kan..insyaAllah….

aku ingat lagi dulu time aku sekolah…mama upah orang masak for lunch n dinner (bukan orang gaji just upah untuk tolong masak untuk kitorang jer..)….then aku jugak ingat satu masa plak mama dah siap2 bayar kat kedai makan so balik sekolah terus aku singgah makan….bila ade kedai dekat sejengkal dengan umah memang breakfast beli sume..fav aku soto…tapi sekarang perghhh tiap kali balik mama buat soto..sedappppppp…then mama siapkan stok soto untuk aku bawak balik siap2 so bila2 aku nak makan tinggal bancuh jer n rebus nasi impit, siat ayam..senang kan…hehehhee…

….

aku ingat jugak dulu ade mase time raye…memang sume lenggang kangkong coz semua dah ditempah siap2…so malam raye settle sume benda dah ade…takde nak mengeluh penat2…then kalau ade orang nak datang…order jer kat kedai depan umah…ahakssssssss….simple life…

okay2 aku citer this year plak eh….adoyaiiiiiii…heheh….99.9% masuk dapur…ahakssssss…hampagas betul siap pakcik aku perli plak..chehhhhh…dia yang tak pernah nampak aku buat selame ni…kali ni saje je kenakan aku….erkkkk okay2 aku memang tak pernah masuk sotong (tak kira la yg besar or yg basah kecik2 tu)…sebab aku tak makan sotong beb…aku cuma makan kalau sotong kecik2 yang masak kicap hitam tu pun yang maktok masak jer…errr masak merah/pedas aku tak prefer (sory beb aku ade alasan sendiri….sory yer pada bakal2 tu tapi kalau diorang suka makan kena gak la aku belajar..hahahhaa…)

“ala k.lis bukan makan…mane la tahu rase dia camne…”

:haaa…ko kena la belajar..buatnyer mak mertua ko suruh masak camtu haaa menggigil2 kat dapur nanti..”

chehhhhh makcik aku sound dah…hahhaa…yer la yer la….hari ni mama buat nasi lemak berlauk sotong sambal pedas tu..tempe goreng berlada, tauhu goreng cicah sambal kicap, papedum, karipap, jemput2, errr banyak plak senarai hari ni…ade lagi tak ingat lak..hahhaa…suruh aku rasa sambal sotong tu memang sengal la kan….10x rasae pun aku takleh bagi jawapan konkrit lagi..hahhaha…nasib baik petang makcik aku sampai dia plak tukang rasa…hahahhaaa…;P

….

malam ni sambung plak buat sambal goreng tempe+soo hoon+ikan bilis..nyummm nyummm…buat sambal lodeh…sambal kacang dah siap…ayam masak kuning lagi….errrrr lupe la banyak lagi menu tadi…sambung buat cornflake lagi…kurang asam betul tadi diorang dera aku pergi amik daun kunyit kat kebun….hellooo aku kenal la daun kunyit camne saje je kelirukan aku…chehhhh….sah2 banyak tanam keliling umah ni tapi saje dera aku amik yang jauh sikit…dah tu adik aku saje permainkan aku..,.. “haa..tu daun ape lak? haa..tu pokok ape?”

chehhhh mentang2 aku dah lame tak masuk kebun dan dah lame tak round keliling umah…chehhh…yer la aku tahu la segala daun ade..daun limau purut ade..daun pandan ade..serai pun ade…cili api pun ade…daun kesom ade…bunga kantan…pucuk itu pucuk ini…dan yang terbaruuuuuuu…daun Kanser tu…yang buat makan bagus untuk elak kanser or ubati kanser tu…daun tu susah nak jumpe..kat taman2 botanik jer kot ade or taman herba la…senang nak tumbuh..cucuk jer tumbuh la…amik pucuk dia buat ulam ngan nasi..tak pahit pun n takde rase pun..so amalkan yer…makcik aku pun nak angkut tanam kat umah sane so bleh la aku join makan sekali…ahakssss…

….

yang bestnyer kat umah aku ni…boleh kata keliling semua tanaman ade…hahahaa…rajin betul maktok aku n mak aku…sekarnag adik aku yang rajin menebas…hehehe…kakak dia ni bercinta nak masuk kebun tu…hahahahahaaaaaa….sory beb….aku tak dilahirkan untuk rajin bercucuk tanam kot…errrr bela kaktus pun bleh mati apelagi pokok2 bunga yang perlukan belaian…hehehe…malangnyer bakal2 aku nanti…ahakssss…well, i’m willing to learn la….bila ade yang mengajak ok jer tapi kalau nak start sorang2 adoyaiiiiiiii…..dulu nak pungut buah durian pun bercinta…hahahaa…makan jer..at least kopek sendiri ok..tak la harap orang kopekkan..hehehe…yer la yer la banyak lagi pokok yang aku tak kenal lagi…hahahahhahaaaaaaaa…..;P

…..

Advertisements