Tags

, ,

I just watched this movie; “the Day the Earth Stood Still”….it was not a very good film.. but it kept my eyes on the screen till the end…u want to know why?? Hemmm….. 😉 he’s so so handsome, cool, smart, charming, talented, great actor, gorgeous face, yadayada……. I loved him in all of his movies…. Aku tak kisah macam mane tak best pun jalan cerita filem yg dia lakonkan tapi sebab dia yang berlakon so aku tak amik kisah benda lain…ahakssssssssss…. Aku tak tahu pun cerita ni pasal ape tapi aku just tengok poster muka keanu reeve jer terus gi tengok…. Confuse gak aku tadi apsal panggung tak penuh…ohhhh baru tahu rupanya jalan cerita film ni not strong enough…banyak plot yg tak diterangkan dengan jelas…banyak tanda soal (???)…. Tajuk filem sikitnya hebat tapi alamak ada longgar sikit sana sini…macam tak puas tau…tapi ok jer cerita dia..menarik la jugak…dah elok2 tarik our full attention tiba2 habis macam tu jer…what?? It’s too simple… aduhhhhh nasib baik la ada keanu reeve….. 😉 boleh cair la kalau keanu reeve tenung mata aku…ahakssssssss…. Serius kadang dia tak perlu berdialog pun just interaksi guna mata or ekspresi muka jer dah cukup buat hati aku cair…..hahahahaa….. really cool!!!
……
Aku singgah MPH tadi….sampai kat novel2 melayu, saje berhenti jap tengok2 coz dah lame giler la aku tak sentuh novel2 ni…hehehe….tup2 ada 2 mamat ni pun tengah usha2 novel sambil komen2…. “haa…yang ni akak aku dah ada dah..ko tak payah beli ni aku dah ada…”…. “ha..yang ni cerita dia ok gak aku dah baca…kena tengok gak cara penulisan dia camne kadang boleh agak best ker tak….bla blabla….”
Panjang la lagi diorang ni mengomen sepanjang kat situ….aku nak tergelak pun ada jugak…hehehehe…. Haiiii tak sangka aku mamat2 ni layan jugak novel…jarang nak jumpa lelaki kat bahagian ni selalunya kat bahagian magazine motor kereta tu jer….ahaksssssssss….
….
Bila aku tengok cerita the day the earth stood still ni…hemmm… kadang aku rasa aku nak lari dari dunia ‘chemistry’ or ‘science’…..entah… dalam filem ni, tiba2 jer semua mereka yang punya kepakaran dalam bidang science dikerah ke satu tempat untuk selesaikan 1 case yg mengancam penduduk bumi….sesuka hati jer dipaksa tanpa rela… aku tahu misi tu untuk selamatkan bumi so kepakaran mereka diperlukan tapi hemmm… entah ek…ada masa aku selalu rasa nak lari dari dunia ‘lab’, dunia ‘acid’ ‘alkali’ ‘gas’ +++….. kalau korang tanye aku nape aku amik chemistry…entah aku pun tak pasti sedangkan dulu aku menggilai IT + dunia pengkomputeran…

Zaman sekolah dulu…antara pelajaran science tu memang aku minat chemistry lebih…aku tak minat fizik apelagi biologi….tapi aku suka subjek ‘genetics’ in biology sampai pernah bercita-cita nak jadi ahli genetic..hemm yer la study chromosome contohnya kan..…tapi kadang2 aku ni ada jiwa sastera jugak.. tapi tengok mood jugak la…..dulu dulu aku letak cita-cita nak jadi accountant tapi jauh menyimpang rupanya…hahahaa….. bila ingat2 pasal genetics hemmm takut jugak kadang2…yer la bukan senang nak kahwin ni sebenarnya kan… kalau ikutkan kena check jugak pastikan match ker tak kan chromosome antara pasangan…ingat tak Y & X chromosome tu…then bilangan sepatutnya berapa n size dia plak… then kalau terlebih camne plak..got mutant gene or not…pas tu yer la kalau ada something wrong dgn genotypes of biological parents tu yg jadi macam2 birth defects kadang2 kan macam down syndrome, sickle cell disease, cystic fibrosis, hemophilia, achondroplasia, contohnya….ok aku bukan ingat sangat or pandai sangat bab ni…aku pun dah lupa….

Kadang2 betul jugak cakap2 makcik2 aku….. “…lebih baik macam kitorang ni tak tahu apa2 n tak tahu detail2 semua tu..takde nak pening2 otak fikir lebih2…macam k.lis ni dah belajar tahu semua boleh jadi takut jer…nak buat itu ini mesti teringat macam2 semua tu…”
Makin kita tahu banyak benda makin takut jadinya kadang2….makin kita gain more knowledge makin rasa banyak lagi yg kita tak tahu dan banyak risiko yg kita terdedah dalam hidup ni…hemmmm…entah la ek…..

(*just a simple note: Alzheimer’s is a disease of the brain that causes progressive deterioration of brain cells. This loss of brain cells can result in a gradual loss of memory, confusion, difficulties with language, and increasing difficulty with performing everyday tasks like using the telephone or grocery shopping. People with Alzheimer’s can also experience changes in their personalities that may cause them to behave in ways that their families may not fully understand. –from AAMFT website-)

Advertisements