Tags

, , , ,

Sabtu (7/2/09) dan Ahad (8/2/09) lepas, aku n family ke majlis kenduri cousin aku kat J.B. sabtu sebelah perempuan n ahad sebelah lelaki….sabtu kitorang ikut menghantar pengantin la berarak ke rumah perempuan kan…dah la yang jadi pengapit cousin aku ni muda lagi n pemalu budaknyer…bila kena tol banyak2 dah menggeletar tangan…yer la tak tahu nak ‘lawan’ balik kan…apelagi sampai tol kedua..mama aku terus kedepan sebelah pengantin n tarik ‘angpau’ letak kat tangan mak aku n bila kena tol…mak aku yg tukang ‘settlekan’..hehee…mane tak bengang jugak la kalau ‘tol’ dah melampau-lampau sangat kan…bila mak aku ‘handle’ haaa sampai ke mak andam tak berbunyi nak mintak lebih ‘angpau’ pun.,..ahakssssss…yer la mak aku senang jer..masa hulur angpau sambil cakap ‘Bismillahirrahmanirahim, ikhlas dengan nama Allah…’….so berani nak banyak bunyi lagi ker….yer la berpada-pada la kot yer pun nak ‘tol’ pengantin kan….cukup la kat pelamin…ini sampai bawah pokok kena tol beramai-ramai…depan pintu tol beramai-ramai…depan pelamin beramai-ramai…..adat…adat jugak tapi biar la berpada-pada….

….

start sedare mare tepung tawar pastu kitorang gi makan la biarkan pengantin berposing….dah tu lepak bawah pokok sementara nak tunggu pengantin potong kek plak….layan la dengan karaoke kat majlis tu kan…tetiba ada sorang pakcik A ni entah ‘mengoyan’ agaknyerrrrrrr……….merosakkan majlis orang betul la…..’panas hati’ jugak la ngan pakcik A ni.,,,,,

Korang nak tahu…pakcik A ni datang ke tempat karaoke tu marah2 kat pakcik B yang tengah duduk (pakcik B baru lepas karaoke tadi)….dia sound ‘kau ingat sedap sangat ker suara kau tu hah…’ blab lablabla…… ‘kau tak kenal lagi aku sape…’ bla bla bla’…

Dia marah2 sambil tumbuk2 sound system…lepas tu tak pasal2 dia tolak jatuh terus soundboard besar tu…..lepas tu tak puas hati lagi dia bagi penumbuk kat pakcik B ni…perghhhhh giler sakit wooooo…….mentang2 pakcik ni kurus macam A Ramlie n suara dia pun memang sedap macam A Ramlie….pakcik B tak melawan…then, orang2 kat situ tenangkan pakcik A yang sengal nak mampos ni…umur dah senja tapi masih lupa diri agaknyer….arghhhhhhh peduli ape aku…..ape dia ingat dia geng ‘3 line’ , kereta ada lambang ‘P*****’…dia boleh buat kecoh sesuka hati dia ker hahhh??? Majlis orang tolong hormat sket la……

..

Siap pegang hp konon nak telefon geng2 dia nak suruh datang…adoyaiiiiiiiii…korang nak tahu ape puncanye?….ini yang dapat dengar la kalau tak silap cucu dia nak nyanyi tapi turn cucu dia tak sampai2 lagi so bila pakcik B nyanyi 2,3 lagu agaknyer terus pakcik A ni panas coz bila plak cucu dia nak nyanyi kot….dia tak sabar la kot bila tengok pakcik B dah tua tapi nyanyi dulu n turn cucu dia tak sampai lagi…lebih kurg camtu la kot…dia bukan org situ kalau tak silap dia orang Felda S*******……..lepas tu dia pantau jer dari jauh…masih tak puas hati lagi…tapi tak balik2 jugak pakcik A ni sampai dah nak habis majlis still tunggu tengok2 lagi….

Mintak selisih dijauhkan la dapat bapak mertua macam pakcik A ni……selisih…..baran tak tentu pasal….kalau pokde aku yang kena tumbuk tadi tu maunyer tak bergigi Pakcik A balik umah tadi…dia tak kena buku ngan ruas boleh la dia buli kan……tapi apepun orang lain kat sini punya ‘otak’ so takde la nak kecoh2 balas balik…tapi aku rasa kalau dia buat camtu kat majlis di satu kawasan di K.L hemmmmm aku rasa adenyer jalan senget sebelah balik nanti kan…..aku rasa la kan berdasarkan kes2 yg pernah berlaku di kawasan ‘itu’……

…..

Sabtu malam makdak aku belanjer kitorang sekeluarga ngan maktok, makjang, makcu ngan anak2 dia makan kat Restioran S.S kat Danga bay tu….order la lain2 semua macam2 la…..sorry to say, semua yg kitorang try takde yg sedap…so aku tak tahu la ape yg org makan kat situ yg sedap….maybe ikan bakar je kot yg sedap…yg lain semua hancur jer tak sedap takde rase pun….even nasi goreng pun takde rase camno kan…. (bila aku toleh tukang2 masak dia mak aiiii takde muka melayu ape…hemmm patut la lidah lain rasa la kot…Apelagi yg aku order arabic food lagi hampeh….lain tulis dalam menu lain yg dia bagi…dalam menu patutnya serve with pita bread tapi yg dia bagi with rice…ape kejadahnyer kan…dah tu tukang hantar pak arab yg tak tahu cakap melayu n english abis tu nak suruh aku cakap ape…dah malas aku nak gaduh…ikut hati memang nak kena ‘basuh’ la kan coz lain order lain sampai tapi malas nak spoil kan mood malam tu so lantak la….kirimsalam la nak makan kat sini lagi….kalau aku datang lain kali pun mungkin hanya minum air jus jer….

….

Ahad majlis sebelah lelaki…seronok dapat jumpa sedare-mare ramai2 semua…yg lame tak jumpa kan…yer la bukan senang nak jumpe ramai2 camni kalau takde majlis khas kan…..time ni la baru kenal sedare…..tapi yang tak syok tu…semua tembak ‘soalan’ pada aku jer la coz aku sebaya ngan cousin aku lelaki ni…dia dah settle tapi aku tak settle lagi…cousin bawah aku perempuan 2 dah settle dah…aku still single camni lagi….aduhhhhhhh…tak larat nak jawab la beb…….. ;P…. makcik aku plak sampai pitam semalam handle majlis anak dia tu….so kitorang beberapa orang tolong kemas dewan…angkut barang bawak balik semua n settlekan ape2 yg patut…then baru balik….ada banyak beg2 gift lebih so apelagi berkotak aku n family bawak balik……separuh mama angkut bagi kat umah anak2 yatim…separuh bagi kat kawan2….

…..

Ok ni cite lain…..pada anak2 yg nak bawak mak2 or ayah2 dia yg tinggal di kampung nak diangkut ke bandar…fikir la lebih mendalam dan selidik betul2…..kenali mak dan ayah kamu sedalam2nya…jiwa dia camne…hati dia berada di mana…..sebelum buat keputusan sendiri nak suruh mak duduk ngan kamu di kota….sedangkan dalam hati dia lebih suka duduk umah dia di kampung…jiwa dia lebih tenang dan bebas berada di kampung….kenapa tak cuba fahami….hemmmm…kalau fikir guna otak kita sendiri n just ikut pemikiran sendiri memang la baik jer alasannya….tapi nape tak fikir juga perasaan ibu dan ayah tu camne plak kan…..aku cakap general jer…mane tahu ade yg ‘terlupa’….hemmm mungkin juga ada yg aku saksikan….tapi malas la nak berbunyi lebih…..masing2 punya otak…

kalau kamu pernah tengok drama lakonan seniwati mariani satu ketika dulu di mana anak2 dia bawak dia duduk rumah mereka di bandar dan jaga cucu2 dia….sedangkan jiwanya nak berada di kampung, nak tingkatkan amal ibadahnya, nak rehatkan diri dalam usia sebegitu……jangan dipaksa mereka….jiwa mereka semakin ‘halus’….mereka cepat sensitif……aku sendiri pun selalu berjaga-jaga takut tersinggung perasaan mama dan ayah…tapi kadang2 ‘terlepas’ laku or cakap jugak aku ni….bila terperasan tu menyesal plak…..harap2 mereka dah maafkan kalau ada salah silap anaknya ini….…

…..

Tadi malam aku ‘Happy’…hemmm happy sangat…..nape ek?…. 😉

Dinner kat restoran ikan bakar kat tepi istana tu….sedapnyerrr….ikan talapia merah buat ikan bakar……banyak giler aku makan tadi…siap tambah lagi kailan ikan masin lagi 1 pinggan jd 2 pinggan….mak aiiiii…tomyam lagi…..aiiiii sejak bila kuat makan ni ek???? Ahakssssssssssssss…..Ohhhhh mungkin bila happy…hormon happy aku bertindak menaikkan selera makan aku kot…tu yg selera jer makan….abis licin sedangkan nasi banyak giler…..hehehe…view dari atas ni pun menarik nampak bangunan2 tinggi di ibu kota kan….

Tengah dalam kereta…dapat panggilan call dari mr.S…..dia akan buat majlis dalam masa terdekat ni…..sorry aku bukan tak nak sembang lama2 tadi Cuma aku takut utk sembang lama dgn org yg penah datang dekat pada aku dulu…org dah nak kawin kan so aku takut kalau terjadi ape2 takut tersentuh ape2 ker kan…bahaya…pernah berlaku so baik aku berjaga-jaga…tak nak jadi punca hati orang terbelah-bahagi pulak nanti…..aku masih ingat cerita2 lepas….yaaaa bila fikir memang jahat jugak aku ni..teruk jugak….tak patut ape yg aku buat pada mereka yg ‘datang’ tu…biar tergantung jer….layan baik sangat as a friend sampai mereka fikir ‘lain’ mungkin…so sama la kes yg terkena pada aku plak kan…orang layan baik aku as a friend n ada yg aku tersentuh lebih dari friend plak kan….what u give u get back la kan……………lumrah…….

…..

Anyway, I don’t know if I can keep ‘this happiness’ till the very end of life…..aku terbaca… ‘happiness n unhappiness are two sides of the same coin’……hemmmm…

Just wondering…have I met my mr.right?? or still can’t find him….i don’t know…. I’ve no idea whether A, B ,C,,,,,,,, is right for me…yaaaa nobody knows…..that’s why we should do solat istikharah…at least can get some ‘petunjuk’ kan….hemmm….. when will I do it for this specific purpose?….hemmm…..still blur as usual…..just go with the flow…..

….

(psstttt….happy birthday to sis aiza….happy always yaa…)

Advertisements