Tags

hujg mggu dan aku masih dpn notebook ni lg….

yg terlintas………

– dulu masa zaman 7E tak bersepah-sepah mcm skrg ni….aku punya la hantu slurpy…bkn sng nak dpt ms tu…bila hujg mggu dpt trn j.b pegi umh ayah or trn j.b ayah bwk kitorg sefamily baru la dpt singgah kat 1 7E ni…aku ingat sgt….tu la satu 7E yg blh jmpe sepanjg laluan tu…..wajib singgah utk beli slurpy hijau or merah…hehe…..

– dulu masa zaman aku hantu ice cream…aku suka sgt ice cream ‘tolak’…aku tak tahu ape name ice cream tu tp nk mkn tu mesti kena tolak ke atas utk keluarkan sikit2 dr kelosongnya…sedap giler ice cream coklat tu…murah plak tu…tp aku tak jumpe lg sekarang…dulu pun zaman aku nak jumpa ice cream tu mmg payah jgk..ada 1 kedai tu yg mmg ada jual….sekarang kat kedai kat kota tinggi tu klu aku singgah pun dah takde jual lg…..aku bukan jenis jilat ice cream…tp aku jenis gigit jer…sbb tu cpt abis…klu ice cream buatan sendiri lg la jgn cite esp milo yg dikeraskan….perghhhh…nyumm nyummm. ;D

– dulu aku mmg kaki ratah milo yg tegar….hehe….letak milo dlm cawan pas tu letak sikit jer air bg dia likat2 ketul2 ala2 tu perghhhh nyummm nyummm….itu dulu la…tp air milo yg dibekukan tu aku still buat lg kadag2 bl gian nak mkn kan…sedapnyer….nak2 bl serdak bawah tu keras perghhhh….slurpppp…..hehe….. ;D

– dulu ada masa aku mmg kaki ratah asam jawa + garam kasar….perghhhh sedap beb…..masam2 masin…..org klu tgk aku makan tu mesti cakap, dah abis makanan lg ker yg bleh aku makan….hahahahaa…..sedap nak2 bila sampai kat biji asam jawa, selaput dia tu lg la sedap….licin mesti abis tinggal biji asam jawa tu berkilat aku buat…hehehe….tp best klu guna garam kasar la coz klu garam halus masin sgt…..hehehe…tmbh plak sebelah umah atok aku jer pokok asam jawa…perghhhh….hehee…

– dulu ingat tak zaman2 makan limau kasturi + asam kecut merah tu….sedap jer masam2 masin tu kan….pulak tu pokok limau kasturi tepi umah jer tak sempat nak berbuah lg asik abis jer dikerjakan..sama jgk ngan kedondong…heheh….then kalau org johor biasa la kalau makan buah2 ni tak sah kalau tak cicah ape2 kan…mesti ada buat kuah cicah pedas2….letak petis sikit + asam jawa sikit + cili padi sikit + gula garam sikit + kicap sikit….perghhhhhhhh nyummmm nyummmm……. kalau tak pun just gaulkan buah jambu or pelam or nenas tu dgn gula n garam…gerenti tak sampai 10mins dah licin pinggan tu…hehehe…..

– kalau ingat cerita2 dulu boleh buat aku tersenyum sampai sekarang…. 😉

Advertisements