Tags

, , ,

bila selak2 entry lama…bila baca balik sajak yg aku pernah reka kat bwh ni terasa mcm ….emmmm….camne ek bleh terkeluar ayat2 yg ‘ehemmm’ seperti di bawah ni…ahaksssssssssss….aku x pasti klu org lain mampu ‘faham’ maksud di sebaliknya yg cuba aku sampaikan…hehe… ;D  (errrr sejak bila plak aku berpuitis ala-ala ni ek…hehe…mgkin sbb aku suka sgt bahasa ‘kiasan’…..aku suka bila dengar org2 buat perumpaan lain dan tidak sebut ‘direct’, aku suka tengok iklan2 yg sampaikan mesej secara ‘indirect’, aku suka sebab lebih ‘dekat di hati’ dan aku suka cari maksud di sebaliknya…hehe… sbb tu aku suka Adlin kot coz dia suka cakap bahasa2 ‘indirect’… aku beli buku sajak A.Samad Said tp masih blm mampu merungkai semua maksud sajak2 beliau….bahasa dia cukup halus tp kadang2 maksudnya tajam menikam jgk…hehe…aku bukanlah kaki sastera pun cuma bila ada masa2nya time jiwa ‘seni’ aku dtg haaaaa time tu la terkeluar semua2 ni…hahaha…. ;p)

….

Hemmm….malang sungguh si dia itu

Gadis malang yang terjelepuk kedalam perigi buta

Akibat terlalai menyusun hayunan kaki

Ditoleh ke kiri….berdepan tembok keras

Ditoleh ke kanan…masih berdepan bata merah bersusun rapat itu

Dikalih pandangan kedepan, belakang dan tiap sudut

Juga tersangkar seakan kubu meninggi

 

Lelah dia memanjat tanpa hasil

Terduduk dia di tengah-tengah

Akalnya buntu sudah barangkali

Dayanya seakan haus

Harapannya kian pudar

 

Bertelingkuh dia di atas pasir-pasir berbatu kerikil

Sayu melihat calar di tangan dan luka di kaki

Matanya semakin kuyu

Ahh dia tidak endah lagi

Biarkan dia tidur berbantal lengan

Beralas guguran daun kering

Lena berselimut dingin malam

Dipejamkan juga matanya

Hemm ada sisa mutiara jernih bersatu dengan titisan embun

 

Tubuhnya semakin mengerekot

Tapi matanya masih tetap pejam

Harapannya…satu hari..

Bila dia buka mata

Tubuhnya berada di atas tilam empuk

Bertemankan sang hero yang tersenyum..

Hemm..Angan ceritanya ber’happy ending’….

sepanjang hari ni, aku hanya di rumah, aku menonton VCD siri drama korea…aku suka dialog ni…

“it’s better to regret your actions, instead of regretting because you didn’t do anything..”

hemmm…..tenang hati dengar ayat tu….hehe…. betul kan camtu… se’crazy’ mane pun tindakan yg aku pernah lakukan sekurang2nya aku ambil inisiatif utk mencuba dan berusaha dan bukan hanya berserah kan….hehe….kalau malu pun, muka aku yg tebal kan…ahakssss…bukannya ada kurg ape2 kan…hehe….aku faham sekarang….. ;D

…..

aku cuba mencari hikmahnya di sebalik beberapa perkara yg berlaku pd aku….ingat tak sebelum ni, aku bercerita sedih disebabkan lelaki yg aku suka dulu tu, lepas tu aku bangkit semula….aku berkawan dgn mr.D dan dia buat aku ‘happy’ ….dia bagi aku harapan baru yg buat aku tersenyum….cuma aku tak pasti la hati dia macam mane…. dia tak pernah bicara soal apa2 bakal dilakukan pd masa hadapan…

kadang2 aku rasa, mungkin awal dulu dia tak mengenali aku, dan awal2 rasa teruja utk mengenali org baru sbg kawan kan….agaknyer bila dah kenal, dia rasa boring kot dgn karenah aku…..(kenapa aku fikir macam ni?..) entah la, mungkin aku fobia ape yg pernah berlaku lepas2 kot…..aku takut kalau2 org dah curi hati aku lepas tu lepas tangan larikan diri…..aku takleh paksa org..apelagi hati org…..sama jgk org pun takleh paksa hati aku…. (agaknyer ape hikmah aku ter’kenal’ mr.D masa dinner last year tu?..)

aku ada banyak cerita2 lepas dan aku rasa korang semua pun banyak cerita2 lepas…semuanya jd ‘sejarah’ kan….bukan ker kita menilai dgn apa yg ada depan mata kt kan?dan bukan menyelak muka surat lepas2 kan?……entah la, mungkin aku kecik hati sikit kot…..tak tau la nak cakap….

aku datang bukan utk minum semata-mata, aku datang bukan utk saksikan panorama keliling semata-mata, aku datang jauh2 wlupun penat lelah tapi penuh excited di hati, aku datang bersama-sama hati yg melonjak-lonjak gembira dan teruja tapi…..kalau aku rasa org macam tak teruja pun nak jumpa aku or tak gembira pun or macam tak kisah aku datang or tidak, ape yg patut hati aku rasa??….apelagi yg hati aku patut rasa?….ape aku patut buat supaya hati aku tak rasa sedih….bukan aku mintak org layan aku mcm puteri…aku tau sama2 penat….cuma entah la…. agaknyer aku terlalu teruja buatkan org hilang keterujaan plak…. ahhhh lagipun ape hak aku kan?aku bukan siapa-siapa pun….

agaknyer btl mcm seorg kawan laki aku pernah cakap…dulu aku tengok dia masa belum dapat si gadis tu, bukan main lagi mengejar, lautan api pun sanggup diredah, macam2 la aku tengok dia berusaha…tapi bila dah dapat, hemmm…dah macam biasa2 jer….just maintain jer tp tak ada lagi usaha2 nak lakukan something yg suprise2 or yer la maksud aku patutnya lagi la buat something yg lebih happening kan bila dah dapat coz menghargai apa yg ada dlm genggaman kan…..aku pernah tanye dia sekarang camne, dia kata relax la dah dpt..takde dah nak call hari2 or msg hari2….entah la agaknyer lumrah camtu kot… aku macam tu ker??? entah la…aku cuma lepaskan apa yg terbuku di hati…tu jer…mungkin sebab aku menghargai kewujudan seseorang tu yg buatkan aku cepat terasa hati kot…entah la…..kalau sayang org pun susah, tak sayang pun susah…tak tau la….

teringat aku cerita kawan2 aku semalam, ada jugak ya makhluk yg bercinta setiap setengah jam bergayut telefon…entah ape yg dicakapkan ek..pelik sungguh…rasa2 kalau dah kawin tu nanti ade ker still maintain camtu ek??… ishh ishhh2….entah la macam2 karenah manusia keliling ni kan….cara aku lain ,cara korang lain kan…hemmmm…

“love is what makes u smile even when u are tired…”

(aku suka sangat ayat ni…..mungkin itu ape yg aku rasa bila ada cinta dlm hati….penat letih camne pun, still gagahkan diri jgk…letih camne pun bila dengar suara atau jumpa si dia bleh buat aku tersenyum…cumanya kalau org tak beri tindakbalas yg sama, tu yg buat terasa hati kot, mcm aku sorg plak yg terhegeh-hegeh…hemmm…entah la..duduk diam2 jer la… ada masa aku pun tak larat jgk…tak pe la nak bt camne… hiburkan hati sendiri jer la kan…hehe….jom senyum sama-sama k…. 😉 …)

Advertisements