Tags

, ,

letih…letih gi open house…hehe…lenguh kaki sebab banyak berjalan (pakai heels memanjang..bkn yg rendah2 nyer plak tu… 😛 almaklum la beli lagi heels baru kan…hehe….asyik beli kasut jer tiap2 bulan…ishh22..nak jeleskan lg bila aku ringan mulut saje main2 minta discount dr tauke kedai kasut tu padahal kasut tu takde discount harga asal rm60 tapi tak sangka dia bleh bg discount 20% lbh krg rm40++….tersengih la aku kan…save duit aku at least lepas duit makan…hahaha…so moral of d story…jangan berat mulut yaa…ringan2 kan la mulut…soal malu tolak tepi la beb, kalau malu, rugi woooo…hehehe…actually dulu aku pemalu giler, jgn harap mulut aku pandai nak tawar harga beli brg…tp skrg, heheheee.. 😉 .)….

ok ok….as usual, soalan favourite semua org la kan…. ‘bila lagi?’….

yaaa dan ramai dah masuk anak ke-2 kan….lagi la soalan itu bertubi-tubi…. belum kawin, org tanye bila mau kawin….sudah kawin, org tanye bila mau ada anak….sudah ada anak, org tanye bila mau tambah lagi….. aiyooooo sampai bila mau abis soalan cepu emas itu yaaa…. ahakssssssssssss…..

semalam ada terima lagi satu pesanan penaja…kira tips jgk la…tp tak blh selitkan kat cni kot…takut sensitif plak bunyinya….hemmm…. terfikir jgk dlm kepala ape yg disebut kakak tu….emmmm…..

ohhh yaaaa…. kadang betul jgk kan….bila lelaki yg berusaha dapatkan wanita tu…aku nampak kebanyakan mereka dilayan sgt baik…maksud aku, ringan tulang menolong ape saja…cakap saje perlukan ape atau minta tolong apa….laju terus dibuatnya….(cemburu jugak dlm hati aku sebenarnya bila lihat mereka2 di depan mata…)….. ‘abang, tolg tu, abang tolong ni…’…. laju saje mereka bertindak…tak ada istilah ‘nanti la’….cakap pun lembut je….penuh berhemah….begitulah bila mereka sayangkan isteri kan… macam2 la lagi…aku just bagi contoh sket jer…. 🙂

macam ayah aku, hari tu aku tengok risau betul ayah aku bila call mama aku tak berangkat…bila tak terima sms or call dr mama pada masa yg kebiasaannya mama dah pulang dr kursus…sejam sebelum masa tu lagi ayah dah risau bila tak ada sebarang sms or call confirmation utk ayah pergi ambil….apelagi bila sampai tepat jarum jamnya…tambah plak lagi kalau dah lebih berminit-minit lagi la risau….tentu la ayah risaukan tentang isteri tersayang kan, tu la sorang isteri pengarang jantung kan… (rupenya mama teman kawan ke shopping complex..hehe…)…. sekarang kamu tahu kan, saya lebih warisi sifat siapa?? saya banyak warisi sifat dan perangai ayah…. bagi ayah hal2 penyampaian maklumat ini sgt penting supaya org tak la risau kan… tapi bagi mama, hal2 tu macam benda2 simple je….

yer la aku ingat lg dr dulu pun sama…biasanye ayah akan call tanye dah sampai tak, kalau tak pun aku sendiri yg patut bagitau yg aku dah selamat sampai supaya tak buat org risau tentang aku…macam tu la tokayah didik kami…arwah tokayah akan bising kalau kami bertolak dr kampung dan bila dah sampai rumah tak bagitau kat dia…aku rasa bagus ape cara tokayah praktikkan pada kami…sebab tu ayah pun sama jugak….hehe….

tapi ada sesetengah orang yg tak pandai ekspresikan kasih sayang dengan nyata…jadi yg kelompok itu, kamu kena faham2 sendiri la ek….kalau kamu sabar tentu kamu boleh nampak celah mane dia simpan kasih sayang dia…ahakssssssss…. macam aku selalu cakap….aku kenal ramai orang yg dalam kelompok itu…..kamu perlu nampak hati dia…bukan kata2 yg kadang2 bleh panaskan telinga…hehe….tapi time panas hati mmg takde maknenyer nak nampak tu semua kan…ahaksssssss…ala aku pun sama camtu, kadang xde mase nak nampak benda2 yg terselindung tu…letih beb…. tapi kalau org yg kamu sayang, sabar jer la kan….hahahha….

….

penatnya berjam-jam meround di jalan masjid india dan jalan TAR…phewwwww…nak patah kaki rasenyer…aku cari tasbih digital yg mama pesan, ada byk jenis tp yg jenis mama minta tu tak jumpa pun kat s.alam so dah abis aku meround semua tempat last2 terjumpa jugak kat kedai buku depan sogo tu…fuhhhh…letih beb jalan…naik Lrt jer, x kuasa aku nak drive sampai cni…tapi klu dah sampai kat cni, bertuah la kalau aku tak shopping ape2 kan…alamak sekali habis sampai beratus borong tudung, ++++….aiyoooo xleh control betul la…hehehe….kena cari husband yg pandai psiko aku supaya belanja berhemah sket…hehehe….ini mcm semua benda klu bleh aku nak beli…ahakssssssss….beb, cantik2nya kain buat baju utk ‘majlis’2 tu….sukaaa…maksud aku, suka tengok la sbb cantik kan, nak beli ntah bila pun x tau lg kan….ahaksssssssss….

….

nak promote ni, semalam aku n ms.l gi lepak kat Geylang Kopitiam, ttdi jaya, s.alam (betul2 beside proton showroom blkg shell)….pegi try la beb, x rugi nyer….harga berpatutan la, makanan pun ok…klu ikut tekak aku sedap jer…hehe…apelagi bila dapat layan makan lempeng n lempeng pisang kat kopitiam…hahaha…dah la besar, tebal, sedap plak tu…aku dah kenyang sbb tu just mkn simple jer, next time nak try berat2 plak sbb aku tgk org sebelah family makan licin jer…syok btl aku dpt milo dinosour (milo tabur sebenarnyer..hehe..)..design dalam tu menarik, klasik ala2 terasa zaman P.ramlee kat s’pore dgn lagu2 klasik time2 tu kan… (aku rase lg best dr pak li mahupun naluri yg dah mahal giler skrg, dah la xde tax pun…aku suka…cuma xde la utk remaja lepak kan kat cni…)

…..

tadi nak try lepak makan kat Pizza vs Satay kat kota kemuning tp tutup plak…cisss, next time la try pegi lg….ada lg 1 cawangan kat subang jaya… so td x pasal2 singgah makan kat Domino’s pizza…hehe….kekenyangan…. balik dr jln Tar, singgah beli makan kat Kedai Kopi, just amik yg simple jer flower sausage then ktorg lepak kat seat tepi tasik sambil bersila makan sambil sembang2…hehe….hemmm byk cerita rakyat akhir2 ini….

sebagai contoh, ada sorang kakak yg aku kenal, klu ikutkan dia bakal bertunang hujg thn ni dan nikah next year…tapiiiii….hemmm…berita terkini, ibu si lelaki membantah plak baru2 ni dgn alasan sbb kakak tu ada sakit tulang sket n takut dtgkan problem akan dtg….what??????? adil ker?????? dah jumpa dua2 belah dah ok sumer dah nak buat majlis pun tup tup lain cerita plak timbul…dan apakah si lelaki tidak mempertahankan cintanya?????yg beriya propose awal2 dulu…mana lelaki sejati yg selalu bersepah dipaparkan dalam drama tv?????mana lelaki yg selalu dipertontonkan sanggup berkorban dan pertahankan cintanya??????? ade ker dlm realiti hah?????ade ker?????? huhhhhhhh….. come on….kakak tu cukup semua ada….pandai masak, rajin plak tu..berpegang teguh pd agama…x kekok buat kerja rumah serba serbi pandai la….hello ‘kekurangan’ yg sikit itu tak jejaskan pun utk dia mengandung or wat so eva…..jadi apa yg kamu ingin betahkan di sini hahh???…. ini la alasan aku utk tidak percaya janji lelaki….kata mulut manis lelaki…huhhhh…..

bak kata seorg kawan lelaki aku yg sempat aku berdiskusi sket…

“..terima seadanya je tak cukup utk jamin kekalnya rumahtangga or kebahagiaan…..org sekarang banyak yg tak redha dgn pasangan masing2…kalau mereka redha, mereka akan faham tanggungjawab mereka masing2…..”

hemmmm entah la…. jadi apakah aku patut mengejar cinta?? atau memilih yg lebih berpegang pd tanggungjawab?? sebab aku takut cinta itu boleh pudar… tapi kalau kt memilih yg pentingkan tanggungjawab, berapa banyak saat bergerak pun, atau sehingga saat rambut hitam bertukar warna sekalipun, dia tetap tahu tanggungjawabnya…..dia tentu tak biarkan mereka di bawah tanggungjawabnya terkapai-kapai…. entah di mana agaknyer lelaki yg punya cinta kukuh di hati dan juga tanggungjawab yg teguh digalas di bahu ke mana pun dia melangkah, walau berapa banyak dugaan pun yg dia harus berdepan….hemmmm…. mungkin hanya dalam mimpi dan fairy tale…. 😦

(ooppsssss ter’emosi’ la plakkk…..ok…terasa ada sedikit cemburu di hati bila melihat emmmm ahhhh lupakan la…..i shouldn’t be jealous..errr but i can’t help it…ok ok…percayalah masing2 punya bahagian tersendiri kan…. kt berusaha utk dptkan yg terbaik dan selebihnya kt berserah bertawakal pd Allah yang Maha Esa dan Maha Mengetahui segala2nya….)

Advertisements