Tags

Assalamu’alaikum…Selamat berpuasa semua…selamat bertarawikh…

hemmm…setahun setengah jgk berehat dr menulis blog…lbh byk update status kat FB kan…;P tgh berfikir-fikir nak tulis ape ek…lame sungguh x bercerita kat cni….rinduuuu…huhu….oleh kerana mata x mengantuk lg wlu dah kul 2.00a.m ni…so jom bercerita… 😉

tentang kehidupan x byk berubah…masih punya byk masa ‘hang out’ dgn kawan2..makan2..shopping2..atau masih punya masa mengambil angin ‘alone’…kadang2 driving blh jd therapy pd diri drpd duduk terperuk kat umah je kan…. ohhh yaa..sila jgn tanya soalan2 yg dah rasenye beratus2 kali sy dengar dr org keliling dr segenap sudut…hahaha…tak larat la nk jawab….sila bg ruang utk sy berehat dgn tenang…hehe… I AM FINE…OK…nmpk x i tgh smile ni –> 😉

ishhh x tau knape 2,3 hari ni tetibe nk dengar lagu ni “mengapa tangan kau lepaskan..setelah hatiku kau tawan..” -Hanya Aku Cinta Kau Seorang-….erkkkk serius x tgk cite ni…serius tgk video ost ni pun rase erkkk sgguh budak2 cite ni…geli-geleman plak…:P  ok lupakan cite tu…xde kaitan pun….

emmmm sorry x tau nak start cerita dr mane…byk nyer benda yg berlaku sepanjang tahun 2011 n 2012…rasenyer lepas2 ni mgkin just share cite pasal makan2 je kot kan…byk sket letak gambar makanan nnt…huhu…nak sentuh soal peribadi mcm x byk beza…nak cerita pasal kerja pun emmm mcm x brape nk best jer…mcm biase la kan kerja kerja hari2 pun byk kerja mcm2 hal ade….nak cite pasal study master yg ntah bile nk abis ni pun mcm errr kadg2 rs nk quit plak..hehe teruk sgguh….conference kat seberang bln 9 ni pun x sure lg nk pegi ke x tp paper dah submit & dah approve pun utk present…hemmm…klu pegi niat nk shopping camne tu…ooppssss…;P

ok jom kt cite makan plak la….utk mlm tadi sy buat Pengat Pisang + Tepung Pulut + sagu (org pggil candil jgk kan)… dah beberapa hari teringin sangat nak makan pengat…round2 bazaar kat p.alam & s.alam x jumpe pun org jual pengat….jadinyer kena la bersilat sendiri kat dapur….hehehe… taraaaaa….

..

..

baiklah tuan2 & puan2 yerr…cara2 memasaknyer ialah seperti dibawah….ecehhhhh….;P

-tepung pulut bancuh dgn air dan sikittt jer garam…gaul2 sampai dah x melekat kat tangan…kalau nak tambah color blh la bahagi2 la letak la color hijau ke merah ker….hehe..sy letak hijau jer sbb tu je pun yg ade…n lg separuh biar neutral jer color asal…so boleh la gentel2 buat bulat2 comel2 jgn besar2 sgt spy tak tercekik yer puan2…;P

-panaskan air dlm periuk so agak2 mendidih tu…campak la bebola2 tu yer ke dalam periuk…tggu sampai nanti bebola2 tu timbul di permukaan sendiri…boleh la angkat yer…(klu sy td time tgh gentel2 bulat2 siap 1 trs campak jer then bl dah timbul sy angkat masukkan dlm bekas air kosong nnt sblm masukkan dlm pengat tu tapis jer la yer…)

-sementara tu periuk lg satu pulak letak la air panaskan pastu letak la gula melaka/merah…ikut korang la nk byk mane kan sbb sy agak2 ikut tekak sy suka..hehe..sy x beli gula yg seketul tu sebab sy ngilu klu nak kikis2 dia tu…so beli yg dah siap kikis…hehe… kacau2 yer…sy tmbh sesudu sket jer gula biasa…saje tmbh perisa….

-tuang la santan kedalam periuk gula melaka tu tadi…sy pakai santan kotak kecik jer yg low fat nyer…hehe…kacau2… pastu sy masukkan jgk dlm sesenduk susu cair…sedap nnt rase dia lemak2 sedap la…hehe…ohhh yaaaa jgn lupa daun pandan yerr puan2…simpulkan campak jer dlm periuk tu…kasi wangii…;)

-lupa plak nak cakap….sagu tu basuh n rendam la jap dlm air nnt dah nak masukkan tu toskan la air tu yer guna penapis… sy beli sagu color merah kasi warna warni sket….;)

-so boleh la masukkan sagu tu tadi kedlm periuk…kacau2 sampai sagu jernih yer…

-masukkan la pisang yg dah dipotong2 tu kedlm periuk….sy guna pisang berangan…sedap…hehe…sy siat kulit terus potong masuk dlm periuk..xde la pisg tu lebam sblm msk periuk kan…agaknye la…;P

-haa masuk la tepung pulut yg bulat2 td tu yer…kacau2 la….rasa tau jgn x rasa takut terlebih manis plak….klu manis or pekat sgt ke tambah la air sket lagi kan….agak2 la yer…so siapppp…senang kan…;) selamat mencuba….chewahhhh mcm la hebat sgt…;P

……………………………………………

Advertisements