Tags

, ,

hemm…ok kt cite cuti2 Malaysia plak ek…cite jalan2 dlm negara dulu…next entry nanti baru cite luar negara lak yer…huhu.. saje jalan2 wt my family ke Melaka bandar bersejarah….dari kecik sampai besar suka sgt trn Melaka…klu dulu2 rajin la nak gi tempat2 sejarah or zoo bagai…tapi kali ni just round town relax2….

Melaka River cruise

Melaka River cruise

hey u should try ok Melaka River cruise ni….naik dr Taman Rempah Ratus…parking space luas kat situ…deret gerai makan pun banyak (tp i x pernah try lg la mkn kat situ..)…for me, better u all naik cruise ni time malam la ditiup angin sepoi2 bahasa + meriah dgn lampu2 panorama dr Kg.Morten…+ pemandangan org2 lepak cafe2 tepi sungai ala2 mcm kat Venice gitu…hehehe….

20130928_204143_Hagrid_Ball

Image

Hard Rock Melaka

tiket dewasa Rm10 & kanak2 kalau x silap RM5 kot… tapi kalau u all nak pakej di mana RM20 bleh dapat naik cruise+naik monorail+6D Motion ride utk dewasa klu kanak2 pakej RM12…lain2 pakej bleh tgk cni ->    http://www.youtube.com/watch?v=rIwcRad7_Bk  then kalau terfikir2 nak buat ape lg kat Melaka bleh survey cni   http://www.melaka.gov.my/my/pelancongan/tempat-tempat-menarik/rekreasi

Morten Village, Malacca.. wt colorful light at nite..

Morten Village, Malacca.. wt colorful light at nite..

ni view amik dari atas monorail (cantik kan Kg.Morten)…actually naik monorail ni dlm monorail tu gelap gulita la (mcm anak buah i penakut gelap mmg diam jer..hehe)…emm maybe kalau dia panjangkan route monorail ni lebih menarik kot n kelajuan dia slow sesangat sambil dengar penerangan dr radio dlm tu la..xde view sgt sama jer mcm naik boat tp klu nak abiskan masa layan jer la..hehe…cuma yg x syok sket tinted tingkap monorail time i naik tu dah timbul2 x cantik nak amik gambar…huhu…

…..

next dah amik angin naik bot, bleh la menuju ke Melaka Pirate Park plak…kecik jer park ni sekadar nak bawak budak2 naik Ferris wheel, main motor bateri tu jap, boleh lompat2 kat bungee trampoline, mad bull, pirate ship, rock climbing, eh mcm byk plak..hehe….naik pusing2 sket…dan ada juga taraaaaaa ->

Pirate's park, Malacca..

Pirate’s park, Malacca..

huhu…rumah hantu…aku promote jer…masuk belum lagi sebab hari tu nak masuk, anak sedara melalak plak taknak…huhu…oh lupa bayaran masuk utk main kat park ni murah jer dlm rm5, rm10, etc….ok i rasa u all bleh dapat banyak info lagi dari page ni ->   http://malaccatour4c.blogspot.com/

Pirates Haunted castle..

Pirates Haunted castle..

by d way, i stay kat Weilia Hotel...not bad…ada wifi kat bilik..laju jer…& dia ada sedia space parking so tak payah la nak letak tiket parking…u all jangan lupa ya….perlu letak tiket parking kat Bandar Melaka ni hari2 yer (pandai2 la cari kedai gi beli..huhu)…Isnin hingga Ahad…kalau tak nanti jadi mcm kitorang ingatkan Ahad tak payah letak tiket tu dah kena saman…sangat efektif within few seconds jer u all tinggalkan keta terus dpt surat cinta yer…huhu… RM30 so klu gi bayar cepat terus jer la gi bayar kat kaunter dlm Dataran Pahlawan tu dpt la discount just bayar RM10….kaunter dia amat tersorok dlm Heritage Gallery yg jual segala souvenir MURAH2 tau baju ker keychain ker segala jenis la ade macam2…makanan dodol ke belacan ke ape2 jer la yg berkaitan Melaka…huhu…sila2 singgah…hehe…

on d way balik kitorang singgah lepak minum petang kat sini…sebab tgk byk kereta mcm kenduri rupenyer org singgah beratur beli goreng pisang yg makannyer lain…ada jgk mee bandung dan lain2 la….i pun layan goreng pisang cicah sambal kicap pedas..huhu..layanzzz…area Padang Temu (Ujong Pasir)….lupa plak nak amik kooordinat gps..hehe…

Gerai area Padang Temu/Ujong Pasir..

Gerai area Padang Temu/Ujong Pasir..

enjoy your jalan-jalan pusing Melaka…huhu…

…..

Advertisements