Tags

, , , , , , , , , ,

morning…k nak sambung sket lg pasal trip USS hari tu..so jejak2 sebelum sampai USS di mana kami round singapore town dulu…kami dr Pasir Gudang naik bas ke Larkin…then dari Larkin naik bas utk ke Singapore…bas akan berhenti di CIQ (checkpoint migresen/Kastam)…so sampai naik atas utk check passport…well jgn lupa amik form ada kat tepi sebelum kaunter tu yer utk diisi..mcm kitorang dah isi siap2 dari rumah dah ada standby form tu dr my friend….then, lepas je Kastam terus trn bawah utk beratur naik bas yg ke Singapore lak causeway link CW something kot..lupe lak. [tiket bas yg dr Larkin td jgn hilangkan yer..sambung terus pakai..]…well kat cni mmg biasa pemandangan org berlari2 jalan laju jer semua macam x cukup jarum saat..hehe…

…..

sampai turun bas…misi jln kaki lak….ok lps ni byk dah lupe lame sgt..huhu…layan gambar jer la ek….

Image

colorful building

…….

[by the way sblum pergi dah menggoogle la kan..;P]….so kitorang direct gi area Arab street… kitorang gi Ahad so mostly banyak kedai tutup…sunyi jer jalan….huhu…

Image

Arab street

Image

on sunday morning..

…..

terletaknya Masjid Sultan, Singapura…

Image

Masjid Sultan, Singapura

Image

Masjid Sultan, Singapura

….

meneruskan berjalan kaki & layan cuci mata usha souvenir….

Image

souvenir singapore

…..

dah lapar…layan la makan kat area cni…pilih la banyak kedai makan area ni….yg ada wifi pun ada…price lebih krg mcm angka2 kat M’sia cuma SGD la…hehe…range dlm sgd4-10…

then msk zohor…singgah Masjid Sultan td…tempat wudhuk n toilet betul2 kat tepi gate masuk tu…then naik la tangga ke dewan solat…

Image

dewan solat Masjid Sultan, Singapura

Image

……..

then sambung merayau lagi berjalan kaki jer macam2 ada dekat2 situ…..menuju Malay Heritage centre (Kg. Gelam)…

Image

Malay Heritage Centre

Image

Malay Heritage Centre

nak masuk rumah ni kena bayar so kitorang x masuk la..hehe..bergambar jer kat taman ni…then, terus berjalan-jalan menyelusuri lorong2…huhu…sambil posing bila nampak mcm menarik jer wall art kat sini….;)

Image

posing time..

……

menapak utk ker MRT station yg terdekat…seriously x ingat dah detailnyer…sorry..tapi kalau u all dapatkan route map MRT dr kaunter so xde masalah rasenyer utk ke mane2…bleh rujuk jer map tu…kalau nak naik bus pun senang coz tiap bus stop tu memang ade provide besar route map tiap bas siap number semua…so memudahkan la…

or u bleh usha kat website ni ->  http://www.publictransport.sg/content/publictransport/en/homepage/trainmap.html?MapType=normal

or http://www.publictransport.sg/content/publictransport/en/homepage.html#

………

ok layan gambar time singgah posing kat Esplanade then Merlion Park (nak bergambar dengan air pancut patung singa yg famous tu..klu xde gambar ni x lengkap la gi Singapore kan..huhu..)….

Image

Esplanade

Image

Merlion Park & Marina Bay view

Image

Singapore

Image

Merlion Park, air pancut singa..

jalan2 singapore view

jalan2 singapore view

…………..

singgah minum petang kat Geylang…kedai Mr. Teh Tarik…huhu.. [ada jgk kitorg singgah Bugis street yg byk jual souvenir n macam2..]

Image

Milo tabur at Mr. Teh Tarik

……..

ok tamatlah sesi posing kat Singapore…huhu….

sebagai penutup nak selit sket posing kat Danga Bay, JB….;) ….singgah amik angin + main baling dat la baling gelang la tembak2 guna senapang la…mcm budak2 jap…huhu….;P

Image

Danga beach

..

Advertisements