Tags

, , , ,

sekian lama tak menjengah blog ni…ok let me share my holiday trip to Krabi, Thailand… me & my fren berdua jer backpack ke Krabi dari 6/11/2014 hingga 11/11/2014… septutnya flight 4.25pm tp delay n delay sebab cuaca sangat x mengizinkan..hujan lebat giler…kitorang sampai airport dah malam la…terus beli tiket bus kat kaunter sblum keluar pintu tu utk ke Krabi Town..kalau nak naik taxi pun bleh tp mahal sket la kan…so kitorg pilih bus sbb x sampai RM10 pun…naik bus mcm dlm gambar ni then dia akan berhenti kat 1 pit stop ni utk tukar kami2 yg nak ke Krabi town ni naik songthaew plak (pick up yg ada seat kat belakang tu)..masa kat sini yg kelakarnyer kitorang buat xtau jer masa ada sorg tu naik atas bus dia sebut yg kitorg dengar ‘kapitang’2x something camtu la..so kitorg duduk je lg dlm bus…skali dia mintak tgk tiket pastu dia suruh turun…hahaha…rupenyer krabi town yg dia sebut..haishhh kena dengar betul2…hehe..mat saleh yg ade dlm bus tu pun tergelak sbb diorg pun dengar lain gak….so driver akan hantar sampai dpn hotel kita…

bus from airport to Krabi town

bus from airport to Krabi town

pit stop - changing from bus to songthaew...

pit stop – changing from bus to songthaew…

…..

hari pertama di Krabi town kami stay di JP Mansion…murah jer ±RM40 utk room wt fan…huhu…free wifi…tp kat bilik kadang dapat kadang tak so kalau nak surf kitorang lepak kat lobby mmg ada tempat lepak…ok jer sempoi utk tido semalaman jer sbb pagi2 esok dah nak ke Koh Lanta kan… bleh la usha kat http://www.agoda.com/jp-mansion/hotel/krabi-th.html

JP Mansion, Krabi town..

JP Mansion, Krabi town..

lobby-tempat lepak..

lobby-tempat lepak..

……

lepas check in..kitorang tanya sekali trip utk ke Koh Lanta…kebetulan ada lagi 1 couple pun nak ke Koh Lanta pada esok harinya so diorang arrange minibus (actually van yg besar tu) for us to Koh Lanta tomorrow morning…ok dah lupe plak kul brape..x silap dalam kul 11a.m kot…

so dah arrange semua…kebetulan malam yg kami sampai tu ada Festival Loy Krathong…sangat la meriah town Krabi di malam itu…meriah sepanjang river ada booth sepanjang2 jalan tu dan pelbagai jenis hiasan berlilin yang mereka lepaskan ke sungai…kalau tak silap saya ianya sebagai simbolik melepaskan dendam/kemarahan yg tersimpan di hati kira bersihkan hati la tu atau ada hajat di hati/wish sebagainya…sangat la ramaiiiiiii orang rase macam seluruh pelusuk Krabi turun ke town..huhu…..so we all had fun la jalan kaki dr hotel ke river x jauh dlm 10mins kot then menerokai dimensi lain…ecehh….seronok melihat budaya mereka, jenis2 makanan dan macam2 la…[walaupun dalam hujan tetap kami redah..huhu..]

banyak sangat amik gambar guna camera phone mahupun SJ4000….tak tahu nak letak yg mane..huhu..ok layan la gambar yg x seberapa…huhu,…

gubahan utk dilepaskan ke sungai..ada dibuat drpd batang pisang, atau styrofoam, bread, or calung ice cream tu..cantik2 dgn bunga2 + lilin..

gubahan utk dilepaskan ke sungai..ada dibuat drpd batang pisang, atau styrofoam, bread, or calung ice cream tu..cantik2 dgn bunga2 + lilin..

Loy Krathong festival at Krabi town

Loy Krathong festival at Krabi town

banyak lilin dah terpadan disebabkan hujan membasahi Krabi town..huhu..

banyak lilin dah terpadan disebabkan hujan membasahi Krabi town..huhu..

along the river (Krabi) , Loy Krathong festival..

along the river (Krabi) , Loy Krathong festival.. kids collecting coins inside the floating ‘thing’…

sweet potato...delicious!!!

sweet potato…delicious!!!

ada fun fair bagai semua kira ala2 jom heboh la..

ada fun fair bagai semua kira ala2 jom heboh la..

ok rambang mata...huhu..

ok rambang mata…huhu..

ada pelbagai section sepanjang jalan tempat festival ni...show-makanan-fun fair-baju2-pokok2-perabot-etc...

ada pelbagai section sepanjang jalan tempat festival ni…show-makanan-fun fair-baju2-pokok2-perabot-etc…

……

banyak lagi gambar tapi malas nak edit so layan jer la gambar yg x cantik mane tapi pengalaman yg tersimpan di setiap gambar tu yg menarik n akan dikenang…huhu….

emm x sure nama dia tapi macam kerabu ayam lebih kurang...

emm x sure nama dia tapi macam kerabu ayam lebih kurang…

too sweet...huhu.. kulit apam balik yg nipis tu then letak whipped cream + kelapa or serunding or jem & etc...

too sweet…huhu.. kulit apam balik yg nipis tu then letak whipped cream + kelapa or serunding or jem & etc…

telur puyuh...huhu.. confuse gak sebab rasenye macam merata plak nampak telur puyuh sama ada yg raw, rebus or masak ape2 la kat Krabi ni..murah agaknyer kat sini...

telur puyuh…huhu.. confuse gak sebab rasenye macam merata plak nampak telur puyuh sama ada yg raw, rebus or masak ape2 la kat Krabi ni..murah agaknyer kat sini…

huhu sotong sumbat sayur/kerabu kot..huhu

huhu sotong sumbat sayur/kerabu kot..huhu

street sushi..

street sushi..

comelllnyerrr...

comelllnyerrr…

cucuk2 ni memang berlambak kat sane dgn kuah pedas manis (tapi lebih kpd manis)..huhu..

cucuk2 ni memang berlambak kat sane dgn kuah pedas manis (tapi lebih kpd manis)..huhu..

2014-11-06 22.05.51

air kelapa...comelllnyerrr...

air kelapa…comelllnyerrr…

roti tisu (dalam dah siap2 susu pekat)... brother yg sebelah tu buat air teh tarik ais sedapppp wehhh...tarik dulu pastu baru bubuh ais..masyukkk... & dia bleh cakap melayu...

roti tisu (dalam dah siap2 susu pekat)… brother yg sebelah tu buat air teh tarik ais (cha yen) sedapppp wehhh..must try…tarik dulu pastu baru bubuh ais..masyukkk… & dia bleh cakap melayu…

tak sanggup ku nak tengok..huhu...belalang/ulat goreng berperisa bagai....huhu...

tak sanggup ku nak tengok..huhu…belalang/ulat goreng berperisa bagai….huhu…

………….

ok sambung part 2 plak…utk suasana di pagi hari di Krabi town…. 😉

Advertisements