Tags

, , ,

Bangun seawal pagi..oh ya kat Krabi awal sejam dr Malaysia..klu jam kat handphone tu mmg auto terus tukar sendiri set jam nyer sampai aku pun terlupe…huhu….so dah siap..jom masa untuk breakfast….just a few steps to the Maharaj Market…dari Jp Mansion, kami ke kiri then beberapa langkah je ade lorong so kami menyelusuri lorong hingga ke belakang bangunan betul2 keluar di laluan busy di pagi hari depan Maharaj Market…

Maharaj Market, Krabi Town

Maharaj Market, Krabi Town

…………

breakfast at Maharaj market

breakfast at Maharaj market

lapar tak tengok? huhu…pagi2 dah makan nasi putih….i pilih nasi putih+daging mcm masak kicap lbh krg+telur dadar+mangga potong+cili potong…perghhhh pedas tp sedap….my fren plak pilih nasi putih+telur mata+daging…dan sup kosong masing2…ok bleh tahan utk mengisi perut kosong di pagi hari..huhu…

breakfast at Maharaj market

breakfast at Maharaj market

pancake or roti canai+gula

pancake or roti canai+gula

halal food at Maharaj market

halal food at Maharaj market

halal food at Maharaj market

halal food at Maharaj market

sila pilih air kegemaran...

sila pilih air kegemaran…

breakfast at Maharaj market wt Cha yen...

breakfast at Maharaj market wt Cha yen…

memang unresistable la Cha yen (Teh ais!!!)…honestly aku bukan peminat teh ais..kat M’sia jgn harap aku order teh ais klu makan kat kedai…tapi bila kat Krabi ni….hari2 pun trase nak minum teh ais (cha yen)..huhu…sedappp!!! tp kena jaga2 juga la sebab teh ais depa manissss sgguh..huhu….

kuih-muih at Maharaj market

kuih-muih at Maharaj market

view inside Maharaj market

view inside Maharaj market

selain jualan barang basah & makanan…baju2 pun ade jugak…biasa la macam pasar besar kt jgk kan….

at Maharaj market

at Maharaj market

at Maharaj market..

at Maharaj market..

…………

dah kenyang so jalan-jalan pusing Krabi town…ade beberapa jam lg sblum bertolak ke Koh Lanta…..

unique traffic light at Krabi town

unique traffic light at Krabi town

unique traffic light at Krabi town

unique traffic light at Krabi town

unique traffic light at Krabi town

unique traffic light at Krabi town

kreatif org Thai ni macam2 bentuk dibuatnye pada traffic light or roundabout…perjalanan diteruskan lagi hingga ke river yg malam tadinya penuh keramaian…tapi pagi2 ni belum buka lg la booth kat situ…misi posing kat ketam…huhu..

Luangpho road, Krabi

Luangpho road, Krabi

at 0Km Krabi town, area river

at 0Km Krabi town, area river

0Km, Krabi town

0Km, Krabi town

dekat area 0km ni ade jugak Pu-dam souvenir in case ade yg nak borong ape2 ker kan…tp time kitorg gi ni awal pagi so sume kedai tutup lagi…kitorang borong souvenir fridge magnet ade kat kedai2 tepi kaki lima jalan on d way balik ke hotel…nego2 ok la…

booth sempena loy krathong festival selama seminggu kalau tak silap..

booth sempena loy krathong festival selama seminggu kalau tak silap..

…………..

habis borong fridge magnet kat tepi kaki lima kedai dkt ngan traffic light org utan tu…kitorang balik semula ke hotel n lepak kat bawah ber-wifi jap sementara tggu minibus (van actually) utk angkut kami ke Koh Lanta….nampak tak mendung mengiringi perjalanan kami…hujan n hujan n hujan…..

boleh rujuk sini Koh Lanta info web  in case nak dapat info2 sket pasal koh lanta…

on the way ke Koh Lanta

on the way ke Koh Lanta

Koh Lanta in 48Km

Koh Lanta in 48Km

terminal feri to koh Lanta

terminal feri to koh Lanta

bridge in progress

bridge in progress

perjalanan ke Koh Lanta akan menyeberangi laut dengan feri kenderaan ni sebanyak 2 kali…jaraknye dekat jer dalam few minutes jer tapi yg lama adalah waktu beratur menunggu giliran tu nasib2 yerrr kalau tak banyak kenderaan so ok la tapi time peak punya la banyak giler kenderaan beratur nak naik feri…bazir time menunggu berjam-jam….sila bersabarrrr….huhu….make sure ade makanan kot lapar ker kan…huhu…

welcome to koh Lanta (Koh Lanta Noi)

welcome to koh Lanta (Koh Lanta Noi)

belum sampai lagi yer..menuju ke terminal feri yg ke-2 plak….huhu…

2nd ferry trip to Koh Lanta Yai

2nd ferry trip to Koh Lanta Yai

minibus yg kitorang naik time ni sangat la crowded seboleh2 dia penuhkan sepenuh2nya…bukan setakat orang je siap dengan barang2 utk di-dispatch ke koh Lanta pun dia bawak sekali…bayangkan suratkhabar utk setiap 7e di koh Lanta dia bwk supply…letih sungguh perjalanan kami utk sampai ke penginapan kami di area Klong Nin beach…mula2 akan sampai ke Ban Saladan dulu la pekan Koh Lanta yg ade bermacam kedai souvenir, baju dan sebagainya n kedai2 makan…

night market ade banyak tempat kat Koh Lanta ni…kitorang stay Koh Lanta hari Jumaat & Sabtu so banyak gak tempat ade nite market…tapi mostly makanan la..klu baju2 tu errr mcm pasar malam kt jer kot..huhu…yg pasti setiap singgah pasar malam layan Cha Yen (Teh ais)…hehe….

arrive at Koh Lanta. Ban Saladan..kira pekan Koh Lanta la..

arrive at Koh Lanta. Ban Saladan..kira pekan Koh Lanta la..

nite market

nite market

night market

night market

….

pasal cerita selanjutnya kat Koh Lanta ni sambung part 3 la yer…panjang sgt dah ni…. kesimpulannya Koh Lanta ni aman damai suasananya…tak havoc tak hiruk pikuk…tak happening…biasa2 saje untuk mereka yg sukakan ketenangan…huhu…

continue….part 3….

Advertisements