Tags

, , , , , , ,

agak lewat ptg jgk kami sampai kat guesthouse lari dr jadual asal sebab beratur lama gilerrr nak tggu turn naik feri kedua tu [wasting time waiting for the ferry trip just to cross to the other side..about 5mins je cross kot..]…huhu…perut dah berkeroncong..huhu…

Pak Gasri Guesthouse, Klong Nin beach, Koh Lanta

Pak Gasri Guesthouse, Klong Nin beach, Koh Lanta

..

at Pak Gasri Guesthouse, Klong Nin beach, Koh Lanta...

at Pak Gasri Guesthouse, Klong Nin beach, Koh Lanta…

..

Pak Gasri guesthouse ni betul2 tepi laut..memang banyak jer penginapan sepanjang2 tepi laut ni….tp kitorang x amik la bilik yg betul2 view mengadap laut tu yg siap dgn kerusi malas bagai..kitorg amik bilik plg bajet jer just utk tido je pun (tp bilik air kecik giler muat2 jer..haha..)…kitorang xde pun mandi-manda kat tepi laut ni..just jalan2 amik angin jer…sebab esoknya seharian akan gi island hopping kan so puas2 la mandi laut..huhu…

our room (no window)

our room (no window)

laluan dari bilik ke pantai [Pak Gasri Guesthouse]

laluan dari bilik ke pantai [Pak Gasri Guesthouse]

tempat utk lepak mengadap pantai..

tempat utk lepak mengadap pantai..

view sepanjang pantai Klong Nin..

view sepanjang pantai Klong Nin..

night at Pak gasri Guesthouse,Klong Nin beach

night at Pak gasri Guesthouse,Klong Nin beach

lepak2 di pesisiran pantai sambil ditemani deruan ombak yg menghempas pantai…chewahhh…lepak kat kerusi malas sambil minum cha yen (teh ais) huhu…sambil memerhati beberapa pelancong yg sibuk menghidupkan api belon panas comel utk diterbangkan…cantik..

Klong Nin beach

Klong Nin beach

lepak di kerusi malas mengadap pantai sambil layan minum Cha Yen...

lepak di kerusi malas mengadap pantai sambil layan minum Cha Yen…

….

kitorang sewa motor kat guesthouse ni jgk….pandai2 la korg mintak discount ek..huhu..lebih kurg je sewa motor area tu +- beza dlm rm5 nasib2 la yer…so kitorg just sewa dlm 4jam je kot utk gi cari makan n round town Koh Lanta yg jaraknya dr Klong Nin beach ni dalam 30-40mins jgk la bergantung kelajuan korg bawak motor…huhu…[by d way, for motor rental they need to keep ur passport..dah pulang baru dpt blk passport nyer yer..]

petrol pump

petrol pump

petrol pump

petrol pump

jangan lupa isi minyak dulu sebelum jln2..banyak jer sepanjang jalan klu nmpk signboard Gasoline tu boleh jer berhenti isi murah sket kalau compare yg auto machine ni…tapi sebab nak selamat so kitorg pakai auto machine ni…masuk duit then push button hijau tu…ni ron 91 kalau x silap…mmg mahal la petrol diorg compare kat negara kita….huhu…

naik scooter

naik scooter

tengok la tu jalannya…dr tmpt kitorg tu akan lalu tepi pantai pastu lalu kawasan kg or kadang kawasan gelap….tenang hirup udara petang,,,..bila malam lagi sunyi..huhu…sampai kat main town Koh Lanta iaitu Ban Saladan…kitorang round dulu pusing town tu so berhenti kat area jetty tu utk survey pakej island hopping…malas nak pusing2 tanye yg lain so kitorg decide amik jer la pas tawar-menawar…lagipun harga takde la byk beza sgt sbb mengikut depa ni hanya ada 2-3 company boat jer yg handle island hopping kat sini so basically harga lebih kurg tu jgk…lain la klu kat Aonang byk dah owner boat mcm2 ade so blh dpt byk kurg kan…

Koh Lanta town

Koh Lanta town [Ban Saladan]

nampak tak motor beratur elok jer parking at one roadside…yang sebelah lg kosong….sebab ada signboard kat situ 1 side tu hanya boleh parking on even days n 1 side lagi only on uneven days….

at jetty [Ban Saladan]

at jetty [Ban Saladan]

jetty [at Ban Saladan]

jetty [at Ban Saladan]

Koh Lanta

Koh Lanta

ade 2 pakej yg famous org pilih la….1 pakej tu yg snorkeling ker Koh Rok la n 1 pakej lg yg main attraction nyer adalah ke Koh Muk yg ade Emerald Cave…u can google it..di mana kita kena berenang melalui bawah gua utk sampai ke sebelah dalam yg ala2 teluk yg cantik itu…so kami pilih pakej yg ke emerald cave, still ade 2x port utk snorkeling jgk…tp klu mmg nak semata snorkeling diorg suggest Koh Rok la….

gerai makan at Ban Saladan

gerai makan at Ban Saladan

Koh Lanta

Koh Lanta

ni butik berhadapan gerai yg kami makan malam…

Koh Lanta

Koh Lanta

dah lapar sangat so masa utk makan….gerai muslim..tepi jalan jer kat Ban Saladan…so meh belanja gambar makanan plak… ok la not bad jgk bleh makan…layan makan Pad Thai…kuewtiau tu kenyal2 sket pastu bila gaul dgn chilli flakes, kacang, perah limau nipis..jadi pedas masam manis gitu…yg lagi satu tu nasi ngan udang masak ape x ingat tapi ala2 goreng ngan lada hijau spicy manis gitu…

Pad Thai

Pad Thai

nasi+udang

nasi+udang

….

abis makan round jap street yg jual2 souvenir kat town ni….tapi serius takde ramai org in fact boleh kire ngan jari…huhu…lgpun kat sini pulau kan so harga barang mahal sket la…so kitorg x beli ape2 la..jalan cuci mata jer…ade street stall jgk kat town ni yg jual kebab or pancake or sate dll….

street market at Ban Saladan

street market at Ban Saladan

street market at Ban Saladan

street market at Ban Saladan

….

tak larat nak abiskan cerita so to be continue….. 😉

Advertisements