Tags

, , , , , , , , ,

ok sambung dr part 3…nak abiskan cerita 1st day kat Koh Lanta tu…lepas dinner…round town then balik kitorg singgah ke pasar malam on d way nak balik ke Klong Nin beach…saje tengok2 tp xde ape sgt…so just beli Cha yen (Teh ais)… 😉 then balik bilik…rehat…

at night market [Koh Lanta]

at night market [Koh Lanta]

antara makanan2nya…

at night market [Koh Lanta]

at night market [Koh Lanta]

Carnation di mana-mana…huhu…memang mostly kitorang jumpe susu brand Carnation je yg diorg guna….ohhh Cha yen my favourite,,, ;P

churros at night market {Koh Lanta]

churros at night market {Koh Lanta]

churros di pasar malam u all…pilih nak cicah susu or hijau tu not sure maybe perisa pandan kot…

at night market [Koh Lanta]

at night market [Koh Lanta]

pasar malam [Koh Lanta]

pasar malam [Koh Lanta]

huhu telur dadar besar2 pastu isi dgn sayur tauge n lupe plak ape lagi maybe daging hancur or ayam kot…

pasar malam

pasar malam

celup2..

celup2..

this one memang ada jer kat mane2 night market…fishball, fishcake, meatball, hotdog, and others dip with spicy sweet sauce….

…………

alrite pagi sabtu…bangun awal pagi siap2 solat n pakai pakaian utk gi island hopping…kita gi cari breakfast dulu….kat sini senang dapat breakfast halal…dari guesthouse tu just jalan ikut kiri sampai ke simpang tiga nanti ada beberapa kedai makan muslim….tapi pagi2 just gerai2 tepi jalan jer jual kuih-muih or pulut or nasi + ayam goreng or yg berkuah…macam2 la ado…semua dah siap bungkus la…by d way 7E pun ade jer deret tu…..

junction to Klong Nin beach

junction to Klong Nin beach

so breakfast mahupun utk lunch or dinner boleh jer makan kat kedai2/gerai2 kat simpang ni kalau malas nak gi jauh2…;)

Koh Lanta

Koh Lanta

Koh Lanta

Koh Lanta

ni la yg kitorang makan pagi2 sarapan…nasi + daging hancur goreng + telur mata + timun + tmbh ayam goreng…sedap jer layan pagi2 camni xde la berlemak mkn nasi lemak kan?..hehe…

…..

dah kenyang tggu songthaew (pick-up truck yg seat kat blkg tu) datang amik utk bawa ke tempat naik boat for island hopping….hanya kami berdua sahaja malaysian…huhu..oh lupa nak bagitahu kat Koh Lanta ni memang ramai muslim kira majoriti penduduknya muslim..dah rasa macam kat kampung2 kat Malaysia plak..hehe…sbb tu diorg kadang cakap je thai ngan kita ingat org sane sbb berhijab pun sama…tapi sekarang ni dah banyak giler chalet or hotel or bar…mat saleh mmg ramai la…kalau kat area town yg hujung2 tu mmg xde makanan halal la…

at Koh Lanta

at Koh Lanta

selepas lalu jln sempit then sampai laluan yg rase nyaman jer sebab kiri kanan pokok rhu dah tu kiri kanan laut…best kan…huhu….so sampai la kat pantai ni (x ingat nama) utk naik boat…time ni air surut so menapak la lawan ombak utk naik ats boat…huhu…

hujan lebat menemani spnjg perjalanan…boleh bayang tak betapa bergeloranya keadaan laut time tu…hari2 sebelum kami sampai mmg aktiviti ke laut x dpt dilakukan sbb keadaan laut yg x mengizinkan…tp nasib baik time kitorg tu dpt pergi jugak walaupun hampa sebab mmg snorkeling tak nampak ape sangat la..dah dgn cuaca camtu gelap jer la…huhu…batu karang pun x banyak..ikan ade la sekumpulan jer…frust jugak la….amik gambar dalam laut mahupun atas laut x berapa cantik la sbb xde cahaya matahari kan…sabar jer la… apepun kecut perut jugak la terhempas2 di tengah laut naik speed boat tu…memang ngeri kalau tengok gelombang2 tgh laut time hujan n bergelora…tawakal jer la…

Koh Lanta island hopping

Koh Lanta island hopping

Koh Lanta island hopping

Koh Lanta island hopping

nampak tak…hujan time nak snorkeling kat koh chuek kalau tak silap…huhu…tengok la dalam air golap sajo….huhu….bad weather and bad view for snorkelling..a bit frustrated….hemm anyway just enjoy it…

Koh Lanta island hopping

Koh Lanta island hopping (Koh Chuek)

Koh Lanta island hopping

Koh Lanta island hopping (Koh Chuek)

……

next..dah lapar..jom kita berehat di Koh Kradan utk lunch di tepi pantai…comel jer tour guide ngan pekerja boat tu sediakan tempat buffet lunch tu…letak alas meja..susun makanan semua n serve kitorg siap pakai topi chef dgn apron lg…sweet jer…huhu….makanan ok sedap…

lunch at Koh Kradan [Koh Lanta island hopping]

lunch at Koh Kradan [Koh Lanta island hopping]

lunch at Koh Kradan [Koh Lanta island hopping]

lunch at Koh Kradan [Koh Lanta island hopping]

lunch at Koh Kradan [Koh Lanta island hopping]

lunch at Koh Kradan [Koh Lanta island hopping]

Opal travel [island hopping Koh Lanta]

Opal travel [island hopping Koh Lanta]

buaian di Koh Kradan

buaian di Koh Kradan

buai laju-laju….bukan main seronok main buai dalam air…tapi yg lg ramai org dok tggu nak posing amik gambar kat buaian ni…;P

pantai Koh Kradan [Koh La]nta island hopping

pantai Koh Kradan [Koh Lanta island hopping]

…..

lepas lunch…bermandi-manda la kat pantai ni jap sementara nk tggu cuaca elok sket utk ke Emerald cave….dlm kul 1-2pm kot gerak ke Koh Muk [Emerald cave]….

Koh Muk [Emerald cave]

Koh Muk [Emerald cave]

nampak tak cave tu…if not bcoz of heavy tide, we already swim thru under the cave in order to reach to the beach inside there….frust tau tak dapat nak swim utk ke dalam tu sebab laut sgt bergelora..boleh nampak the ‘entrance’ tu hampir tertutup dgn air laut takut kalau masuk jgk boleh lemas or terhuyung-hayang tak dapat balance n bleh terhentuk ke dinding cave…bahaya…so diorg x bagi masuk….uwaaaaa…. memang sebelum pergi ke krabi ni dah tengok dulu ramalan kaji cuaca sepanjang beberapa hari kitorg cuti ni memang mostly hujan tapi sbb tiket murah time ni n masa free so redah jer la…

Koh Lanta [4 island hopping]

Koh Lanta [4 island hopping]

then lepas kecewa, bergerak ke last point utk snorkeling lg..kalau tak silap kat Koh Ngai kot….same jer keadaannya…huhu…

snorkeling {Koh Lanta 4 island hopping]

snorkeling {Koh Lanta 4 island hopping]

CAMERA CAMERAhemmm…not our lucky day….

……..

letih berenang…jom balik…masih meredah hujan n gelombang yg menggila kadang2 bleh buat kecut perut bila hempasan demi hempasan….alhamdulillah selamat sampai….

so sambung aktiviti seterusnya plak ke Ban-Kantiang….;)

 

 

 

Advertisements