Tags

, , , ,

ok part 1, kitorang mulakan journey from KLIA sentral to Penang by train Senandung Langkawi (10pm,31/12/2014)…ber’new year’ dalam train…haha…tidooo…pastu terase lapar gi kantin makan…sampai Penang dah nak subuh..turun dari train..gi surau terus tunggu sampai solat subuh…(ingat2 lupa dah trip ni tapi nanti letak gambar banyak2 biar gambar berbicara..chewahh…;p..)..next menapak ke ferry terminal…kena panjat tangga jejantas pagi2 dengan backpack plak tu..adehhh terseksa kaki rasa…huhu….

if possible sediakan coins untuk bayar tambang ferry tu coz u need to put the coins into the box at the entrance then only the gate will release u entering the ferry…kalau takde duit syiling still boleh tukar dekat kaunter yg ade kat tepi tu….berduyun org nak naik ferry especially yg pakai baju putih wt sport shoes beramai-ramai sebab kan new year so ade larian/marathon n some events la kat town kan…

IMG_20150101_064151

penang free terminal

turun je dari ferry then boleh pergi ke bustop tepi jalan tu for free shuttle bus..free shuttle bus will go around the central town (termasuk lalu depan chowrasta) and final stop at the terminal bus Komtar..kitorang berhenti sampai terminal bus tu and round foodcourt kat situ untuk breakfast..

IMG_20150101_072113

waiting for the free shuttle bus

.cari tempat nak tinggalkan backpack tapi takde or tak jumpa so menapak lalu celah2 street untuk cari kedai sewa basikal nak pusing2 town…seriously aku dah lupa kitorang sewa kat kedai ape n jalan ape tapi banyak jer kedai2 yg sediakan sewa basikal ni…then kitorang tinggalkan backpack kat kedai tu dan jangan lupa mintak map kat kedai tu tau biasa diorang mesti ada map coz with the map u can find all the street arts….so kayuhan pun bermula….

layan gambar street art yer….nak cerita detail dh banyak lupa..huhu….by d way, as a reminder please take care of ur belongings..jangan tinggalkan kat bakul basikal tu kalau turun nak bergambar ker…bila sewa basikal akan dapat sekali dengan bicycle lock tu so make sure mata sentiasa awasi benda tu kat dalam bakul basikal tu coz once u tinggalkan jer boleh sekejapan jer hilang dicuri n bile u return basikal kena denda hokeyy bayar hilangkan lock tu…cam aku la terkena syok sgt bergambar kat street art bile balik kat basikal tgk dah takde…hemmm….

SONY DSC

at Lebuh Chulia, Penang..

SONY DSC

Street art, Penang.. Trishaw Man..

SONY DSC

Street art, Penang.. Kungfu Girl..

SAMSUNG CSC

Street art, Penang.. Cheating Husband..

SAMSUNG CSC

Street art, Penang.. Jimmy Choo..

SAMSUNG CSC

Street art, Penang.. Win Win SItuation..

SONY DSC

~Street art, Penang…The boat man…

SAMSUNG CSC

~Street art, Penang…kids on bicycle..

ok yg basikal ni the famous one la yg memang ramai beratur nak posing kat sini…kat depan ni ade jual2 souvenir fridge magnet photo semua street art yg ade kat penang….

SONY DSC

~Street art, Penang..giant cat (there’s a rat at the corner)

actually yg ni salah position amik gambar sepatutnya dari depan so boleh nampak tikus kat corner tepi wall tu…huhu…

SAMSUNG CSC

~trick art museum, penang..

ok last but not least…last photo time jalan-jalan kat Penang kayuh basikal dari pagi sampai tengahari berpeluh-peluh..huhu…fun posing sane sini..tu pun tak abis cover semua street art…banyak sangat… suka gambar dgn colorful umbrella ni..org cafe tolong ambilkan gambar…ni kat area street art yg boy stand on chair tu…

so next entry will continue trip to hua hin then bangkok by train….. đŸ˜‰

Advertisements