Tags

, , , , , , ,

lets continue the story…. so 01.01.2015 2pm kitorang naik train Ekspres Antarabangsa  (Thai aircon 2nd class berth) dari penang..berlari-lari kat terminal keretapi sebab keretapi dah nak gerak..masuk dalam..seat lebar n berdepan…siang duduk n malam jd katil…

dah duduk dalam train ada yg bersembang, ada yg membuta, ada yg melayan perasaan…hehe….so next train stop kat Padang Besar (border Malaysia-Thailand) utk pemeriksaan imigresen..passport dicop…time ni relax la kat terminal ni makan2 ker gi toilet ker gi surau ker posing2 bergambar ker…next sambung naik train…

CAMERA

~view inside the sleeper coaches.. Penang to Bangkok..

CAMERA

~view inside the sleeper coaches.. Penang to Bangkok..

CAMERA

~view inside the sleeper coaches.. Penang to Bangkok..

bila dah malam so brother yg jaga koc tu akan change seat jadi bed…sungguh gagah perkasa dia menyiapkan satu koc…kagum betul…sarungkan tilam n bantal n langsir…hemm…bila dah tukar jadi katil apalgi masa untuk tido la…zzzzzzz…….i have so many videos to share but don have time to combine all..hemm..will try to upload it in youtube soon…

SONY DSC

~view on d way to Hua Hin…

awal pagi aku dah bangun gi toilet siap mandi shampoo rambut lagi dlm toilet train yg comel itu..haha..dah la tingkap dia terbuka nampak view luar gunung ganang yg cantik itu…then solat subuh atas katil…tak lame lepas tu kitorang pun sampai kat stesen Hua Hin….ape yg aku perasan org Thai ni creative tau semua benda mesti nak buat cantik2 signboard dia ker, tiang lampu ker, terminal ker pasu bunga ke eh macam2 la semua nak berseni..tak plain empat segi je kan…;) nampak tak ade 7E kat stesen ni so apelagi membeli mineral water la n anything utk alas perut…

SONY DSC

~we reached Hua Hin early in the morning…

SONY DSC

~we reached Hua Hin early in the morning…

SONY DSC

~stesen Huan Hin (Bangkok),Thailand..

SAMSUNG CSC

~dragon lamp at Hua Hin station…

ok sampai je Hua Hin terus gi kaunter beli tiket local train utk ke Cha-Am…luckily kitorang tak tunggu lama sangat utk train Hua Hin-Cha Am…(ni nasib2 la coz kalau train kt delay n lambat sampai Hua Hin alamat terlepas la train ke cha am..ikut nasib..)..tiket cuma 6 baht sahaja…sediakan duit kecil ya…

SAMSUNG CSC

~ticket local train from Hua Hin to Cha-Am…

SAMSUNG CSC

~local train from Hua Hin to Cha-Am…

SAMSUNG CSC

~local train from Hua Hin to Cha-Am…

pengalaman menaiki local train yg open air memang menarik…takde tourist pun dalam train ni semua local org thai je…so bila kitorang naik tu nampak mcm alien jgk la dlm tu…hehe….

menjeling-menjeling ku bertentang…ecehhh..nampak tak dia menjeling kearah sini tu…haha…mcm izzue islam plak…hehe…ok ni train berhenti kejap je turunkan orang then continue lagi…

SONY DSC

~we reached Cha-Am (bangkok,Thailand) station…

alrite dah sampai Cha-Am station…then kitorang try check tiket utk ke Bangkok jam berapa so boleh bajet masa nak bersuka ria brape lama kan…so tiket dari Cha-Am ke Bangkok ada jam 2.30pm tapi kita tak boleh beli tiket awal so kita hanya dibernarkan beli tiket kalau tak silap dia beritahu half an hour before departure aku ingat2 lupa dah..hehe…so just standby balik ke stesen sejam sebelum berlepas la coz once dia buka je kaunter berdesup org beratur nak beli tiket ke Bangkok tu…[tiket train Cha-Am to Bangkok = 40baht dep:14:33 arr:19:00….make sure sediakan duit kecil…biasa stesen2 kecil takde duit tukar…]

SAMSUNG CSC

~posing at Cha-Am train station…

ok kitorang dah berlenggang tanpa backpack sebab backpack dah ditinggalkan kat dalam tempat kaunter tu…hehe kitorang berdiskusi dgn brother kat station tu nak tumpang tinggalkan backpack sbb kat area tu takde tempat nak tinggalkan beg so dia kata ok then letak je la kat dlm kaunter tu (foc)…..so masa utk meneroka Cha-Am….

by the time we reached Cha-Am, we’re so hungry…so we just keep walking without knowing which direction we should go..hehe…ok our plan for today, to visit Santorini park & Swiss sheep farm…ada je tuktuk offer naik tapi kitorang lebih selesa berjalan kaki ambil angin pagi walaupun terasa bahang jugak la berjalan tu…ok dari keluar je stesen Cha-Am tu just straight jer sampai jumpa traffic light simpang empat still straight lagi nanti akan perasan ada muslim restaurant on ur left…sebelum tu akan jumpa mini market n kedai jual babi panggang..huhu….cari restoran Mariam…signboard mungkin tak perasan sgt kot….

SAMSUNG CSC

~Tomyam putih & Daging cincang goreng ala spicy…

ok kitorang makan tomyam putih n daging cincang goreng seriously nama thai dia aku lupa la plak…ada nama specific tapi takleh nak recall lak…ala kalau susah tunjuk jer gambar ni…haha…air semestinya cha yen..total utk 3 org makan kat sini 250baht..sepanjang berada di Thailand ni memang air favourite aku la cha yen ni…

ok dah kenyang masa untuk bergerak ke Santorini park….hemm mane plak tempat nak ambil bas ke santorini ni..hehe…so redah jer…pergi semula ke area traffic light simpang empat tadi n lintas semula untuk tunggu bas kat betul2 depan traffic light tu…hati-hati melintas yer…mula2 diorang offer naik private transport tapi ntah camne ntah biase la cakap dah macam ayam ngan itik kan…haha…pastu ade bas sampai tu dia tunjuk boleh gi Santorini naik bas tu…tak ingat bus no.brape…tapi memang kena standby wang kecil kalau tak ape ntah yg driver tu cakap kat aku memang tak faham nasib ade sis dalam bas tu yg bagitau brape baht tambang bas tu…mmg murah sesangat la….(nanti aku update harga tambang)

CAMERA

~we took bus from Cha-Am town to Santorini Park..

bila naik bas ni mengimbau kenangan zaman sekolah naik bas camni open air tingkap tolak atas bawah…huhu…aku duduk depan sekali sebelah driver sebab senang nak nampak bila dah sampai nanti…huhu…ok tips utk korang senang nak communicate kan better print siap2 or letak kat phone gambar2 tempat nak dituju so senang tunjuk jer kat driver tu nanti dia tau la nak berhenti bas kat mane….so bas akan stop just in front the Santorini park…senang kan….sebelum tu aku memang dah standby map area santorini ni maknanya sebelum sampai tu tau la landmark2 apa yg kita akan jumpa sebelum tu…

SAMSUNG CSC

~Santorini park, Cha-Am (Bangkok,Thailand)

rasa macam dah panjang n banyak gambar lak so continue next part 3 nanti…

 

Advertisements