Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

meh kita sambung cerita lagi..sementara tengah ada mood nak menaip ni…

SAMSUNG CSC

~travelling by train from Cha-Am to Bangkok..termenung jauh..

SAMSUNG CSC

~travelling by train from Cha-Am to Bangkok..

SAMSUNG CSC

~travelling by train from Cha-Am to Bangkok..

nampak tak crowded macam naik bas zaman2 study dulu..huhu…ni banyak lagi stesen yg akan disinggah dan makin bertambah-tambah lagi orangnya..bayangkan berdiri berjam-jam jam jammmm….lame giler kot…kita yg naik LRT berdiri dari kl sentral ke kelana jaya pun rasa dah lenguh ni kan hampir 5 jam berdiri….huhu…sepanjang tu jugak orang2 jual makanan n minuman sentiasa lalu dari depan kebelakang dan pusing balik dan berterusan sampai la ke stesen Hua Lamphong…phewww…

IMG_20150102_153117

~travelling by train sambil merenung masa depan…

IMG_20150102_151818

~travelling by train from Cha-Am to Bangkok..

after 5 hours, we arrived at Hua Lamphong train station, Bangkok…banyak sangat laluan train kot kat sini…boleh keliru…

vlcsnap-2016-06-04-19h16m04s117

~arrived at Hua Lamphong train station, Bangkok..

SAMSUNG CSC

~arrived at Hua Lamphong train station, Bangkok..

i will share the video later…will upload on youtube.. đŸ˜‰ so at the main exit, took exit 2 on left side, using underpass to go to @Hua Lamphong hostel..we stayed here coz it’s easy to go to other places by train or by MRT…

vlcsnap-2016-06-04-19h48m31s130

~took left turn from the main entrance to exit 2 underground tunnel…

vlcsnap-2016-06-04-19h49m19s107

~underpass from Hua Lamphong train station to MRT and to cross to the other side of the road..

ok lepas keluar kat main entrance Hua Lamphong train station tu kitorang ke kiri lalu exit 2 turun bawah lalu tunnel untuk cross ke seberang jalan di mana terletaknya @Hua Lamphong hostel…masa turun je escalator terus kena lalu security scanner dan ada pegawai jaga juga kalau meragukan then beg akan diperiksa….teruskan lagi berjalan n terus berjalan…tak jauh pun…

IMG_20150102_190715

~walk thru the underground tunnel to cross to the other side of the road..

vlcsnap-2016-06-04-19h51m04s133

~underpass from Hua Lamphong train station to @Hua Lamphong hostel…

vlcsnap-2016-06-04-19h52m04s214

~street hawker..

keluar je dari tunnel, terus hidung terbau makanan..huhu..dah la kelaparan…lalu sebelah stall jual banana pancake…tak jauh depan tu jer hostel kami…

vlcsnap-2016-06-05-08h16m36s149

~after walk thru underground tunnel..

CAMERA

~arrived at @Hua Lamphong hostel…

tadaaaa….dah sampai @Hua Lamphong hostel seberang jalan je dari railway station…lepas settle check in & payment semua terus naik bilik guna lif yg super slow…huhu…bertabah la….guna tangga lagi laju..hehe..

CAMERA

~interior inside the @Hua Lamphong hostel..

CAMERA

~the old version of elevator at @Hua Lamphong hostel..

2015-01-02 19.35.01

~view of our room at @Hualamphong hostel..

lepas letak barang semua…so perut pun dah lapar..terus turun semula ke underground tunnel untuk naik MRT….kitorang plan nak pergi makan di area Soi 7 di mana banyak terdapat kedai makan muslim dan di lorong ini juga terdapat masjid Darul Aman…

so first beli tiket MRT ke Sukhumvit =28baht then tukar naik BTS Sukhumvit ke Ratchatewi = 31baht…..pastu menapak pening2 lalat juga la kitorang nak cari lorong tu..haha…ade la kitorg baca blog org lain yg ade bagi arahan step by step so follow je la…jalan sket la tak la jauh sangat..hehe… [jangan lupa ambil flyer or print siap2 laluan MRT, BTS semua la yg ada..)

IMG_20150102_210603

~buy BTS ticket..

vlcsnap-2016-06-05-12h41m14s208vlcsnap-2016-06-05-12h40m48s211vlcsnap-2016-06-05-12h41m42s234

ok lepas menapak cari Soi 7 ni akhirnya jumpa jugak lorong kecil ini… (Soi 7, Petchaburi road)…this is the view of the Soi 7…just a small alley got few small muslim stalls and also a mosque…

SONY DSC

~at Soi 7..famous as muslim street (mosque ‘Darul Aman’ here)

SONY DSC

~at Soi 7, Petchaburi road..(halal muslim food)

vlcsnap-2016-06-05-12h42m09s254

~at Restoran Ali Selatan, Soi 7…

SONY DSC

~lauk ayam di Ali Selatan, Soi 7..

SONY DSC

~lauk daging, Restoran Ali Selatan, Soi 7..

3 orang punya makan dalam 210baht…dah kenyang jom balik naik tuk tuk (100baht)…yg hampehnya dia berhentikan kitorang seberang jalan…satu keje lak kitorang berpusing nak seberang jalan untuk ke hostel…dah tengah malam so dah ramai gelandangan mula mencari tempat tido masing2 sepanjang jalan kiri kanan….dan yang beratur tidur kat railway station pun ramai…phewww….hostel kitorang stay tu pun lock pintu dia bila dah tengah malam…sebab dia bagitau area tu agak bahaya di tengah malam…

SONY DSC

~back to our hostel by tuk tuk..

SAMSUNG CSC

~traffic in Bangkok at night..

…………………………………………………………………………………………………..

the next day, awal pagi dah keluar ke railway station untuk cari tiket ke Maeklong market tapi aku dah lupa sebab ape aritu samaade keretapi takde ke maeklong ke or camne ntah dah tak ingat yang pasti kitorang tak dapat tiket kat railway station so kitorang terus tukar ke plan B iaitu ikut route yang lebih adventure sket..haha…

so we took taxi to Wong Wian Yai station cost us 57baht… then, bought train ticket to Mahachai station cost 10baht per person… Wong Wian Yai train station is just a small train station,,looks old..

SONY DSC

~at Wong Wian Yai train station…

SAMSUNG CSC

~train ticket from Wong Wian Yai train station to Mahachai station..

SONY DSC

~street stall at Wong Wian Yai train station…

SONY DSC

~street stall at Wong Wian Yai train station…

mencuci mata di pagi hari melihat kesibukan warganya di pagi hari…kedai2 di sepanjang stesen keretapi ini telah dibuka seawal pagi…masih gelap lagi keadaan di sini masa kami sampai…..bila memilih route yg lebih adventure banyak benda yang dapat kamu lihat dan experience….walaupu duk berjam seat keras..hehe..

SONY DSC

~train arrived at Wong Wian Yai station…

mari la berebut naik train bersama local..hehe..lambat nanti tak dapat tempat pulak…

SONY DSC

~train arrived at Wong Wian Yai station…

SONY DSC

~local train from Wong Wian Yai station..

amboiii meriah nye lampu biru..hehe…seat 3rd class biasa la bangku keras dan open air….

jangan tidur tau sepanjang jalan macam2 view boleh lihat…

SAMSUNG CSC

~view on d way from wong wian yai to Mahachai…

SONY DSC

~view on d way from wong wian yai to Mahachai…

SONY DSC

~view on d way from wong wian yai to Mahachai…

SONY DSC

~view on d way from wong wian yai to Mahachai…

SONY DSC

~signboard station Khan Ke Ha..

tepi-tepi longkang tepi-tepi railway pun dah banyak sunflower….tunggu nanti entry ke lop buri sunflower field ek..

SONY DSC

sunflower…

view kesibukan pagi kat market org ramai tengah sibuk borong sayur dan barang basah lainnya sepanjang area Mahachai train station…

SONY DSC

~view around Mahachai station area..

SONY DSC

~view around Mahachai station area..

SONY DSC

~view at Mahachai station..

SONY DSC

~arrived at Mahachai train station…

ok bila dah sampai kat Mahachai station ni nanti on d way nak ke exit tu ada board besar tunjuk guide macam mana untuk ke Ban Laem station dan seterusnya ke Maeklong…dalm map nampak macam dekat je kan..hehe…try menapak tengok camne…;P

SAMSUNG CSC

~guide to the Ban Laem station..

so ni la laluan yg dilalui…busy street market di pagi hari…dan busy dengan scooter yg banyaknye…

SONY DSC

~busy street market around the Mahachai train station area..

SAMSUNG CSC

~busy street market around the Mahachai train station area..

SAMSUNG CSC

~busy street market around the Mahachai train station area..

so kitorang menapak menuju ke terminal ferry untuk naik feri menyeberangi sungai yg luas itu..we just paid 3baht….sampai di seberang then menapak lagi untuk ke local & old train station..

SONY DSC

~ferry terminal from Mahachai to go to Ban Laem train station..

SONY DSC

~took ferry to Ban Laem station..

naik feri ni just few minutes….mostly muka local jer kat sini…masa time naik ferry ni ade la jumpa 2 orang tourist…

SONY DSC

~cross the river by ferry to Ban Laem..

SONY DSC

~view of the river,,

SONY DSC

~signage to BanLaem railway station…

ok rasanya dah panjang giler dan penuh dengan gambar…so hadam la dulu gambar2 ni nanti sambung next entry sambung naik train to maeklong from Banlaem station…;)

…………………….

 

 

 

Advertisements