Tags

, , , , , , , , , ,

continue……..

SAMSUNG CSC

~signboard to Banlaem train station..

meneruskan berjalan kaki menuju ke Ban Laem railway station ….nak kata dekat tu tak la dekat sangat dan tak la jauh sangat…tak terasa sangat kalau mata korang sentiasa menikamati pemandangan keliling..hehe…careful jugak sepanjang jalan tu banyak jugak la anjing berkeliaran tapi kebiasaannya anjing2 kat sini tak bising la buat dunno jer lalu…tapi yang kelakarnya yang buat kitorang berlari macam nak kena tinggal keretapi bila tourist sorang tu lambai tangan kat kitorang macam suruh cepat2 cehhh padahal bila sampai stesen berzaman lagi train nak sampai…sabor jer la…haha…

SONY DSC

~on the way to Ban Laem train station..

SONY DSC

~on the way to Ban Laem train station..

ok akan lalu lorong2 akan lalu kiri kanan rumah local people…lepas tu bila dah berlari memang tak sempat la nak amik gambar..haha..tau tau jer dah sampai dah stesen ni…looks classic & old….

SONY DSC

~Ban Laem train station..

SONY DSC

~Ban Laem train station..

so gi kaunter dan beli tiket…reminder mereka tak tahu berbahasa inggeris so pandai2 la yer untuk berkomunikasi…dan please prepare coins or duit kecil yang boleh kalau tidak nanti korang tak dapat beli tiket sebab diorang takde duit tukar so camne pun kena jugak sediakan duit kecil..huhu…ticket BanLaem to Maeklong = 10baht/person

SAMSUNG CSC

~train ticket Ban Laem-Maeklong..

sementara tunggu train sampai apelagi duk perhati keliling la kan…most of them kat sini pakai tight & stokin camtu…

SAMSUNG CSC

~view at BanLaem train station…

SONY DSC

~Ban Laem train station..

2015-01-03 08.01.17

~view at Ban Laem old train station..

SONY DSC

~Ban Laem train station..

menunggu ketibaan keretapi….

SONY DSC

~view at BanLaem train station…

jom naik train…duduk tepi tingkap amik angin tengok view sepanjang perjalanan….

 

2015-01-03 08.14.33

~inside the train on d way to maeklong..

vlcsnap-2016-06-17-18h21m01s157

~view on d way to maeklong by train..

vlcsnap-2016-06-17-18h20m54s82

~view on d way to maeklong by train..

arrived at Maeklong railway station…crowded with so many people…and also many tourist…i also record a video..will share later…so layan la gambar2 ni dulu…so close kan…sipi je diorang ni dengan train…sebab tu la diorang panggil the most dangerous market in the world…haha..tapi takde la dangerous sangat pun sebab train tu bila sampai je sini memang dia lalu slow je sebab dah nak sampai stesen pun….

vlcsnap-2016-06-17-17h38m51s201

~view when the train passes thru the Maeklong railway market…

vlcsnap-2016-06-17-17h39m03s64

~view when the train passes thru the Maeklong railway market…

ni tengok crowded giler kot…ramai giler manusia…dah macam tengok show pulak..hehe…kita yg dalam train ni agaknye masuk dalam semua camera diorang ni…hahaha….

vlcsnap-2016-06-17-17h39m06s98

~view when the train passes thru the Maeklong railway market…

vlcsnap-2016-06-17-17h39m09s127

~view when the train passes thru the Maeklong railway market…

vlcsnap-2016-06-17-17h39m57s96

~just arrived at Maeklong railway station…

vlcsnap-2016-06-17-17h36m36s130

~cute train with cute painting…

sampai dekat stesen maeklong ni memang bersesak-sesak la jawabnye…ada kedai jual2 baju, souvenir bagai jugak dan target kitorang nak ke pasar basah maeklong ralway market tu la so nak view dari bawah pulak bila train tu patah balik jap lagi….

SONY DSC

~arrived at Maeklong train station..

2015-01-03 10.27.27

~schedule train at Maeklong market..

jom jalan-jalan cuci mata kat pasar basah diorang ni…kat malaysia bukan main bercinta nak jejak pasar basah, kat tempat orang lak slumber je gi pasar basah..haha…sebab jalan atas railway tanpa risau kena langgar kat tengah pasar ni…haha kata nak experience kan…jom jalan…

2015-01-03 10.18.15

~view at Maeklong railway market…

SONY DSC

~Maeklong market..

SONY DSC

~tamarind (asam jawa) at Maeklong market..

layan gambar lagi dan lagi….

SAMSUNG CSC

view at Maeklong railway market…

SAMSUNG CSC

view at Maeklong railway market…waiting for the train to passes by..

see..all tourist excited to capture a moment when the train passes by….penjual semua dah bersedia tarik khemah bila train nak lalu…dan diorang punye table semua beroda so senang nak tolak tarik…lepas je train lalu laju betul diorang tolak balik n sekelip mata khemah terpasang balik…huhu….kagum lak…hari2 camni…memang sentiasa alert la dengan jadual train…sehari kalau tak silap dua kali la train ke sini…so diorang akan tolak tarik tu sebanyak 4 kali la sehari…masa train sampai dan masa train berlepas semula….

SAMSUNG CSCview at Maeklong railway market…after the train passes thru the market..

SAMSUNG CSC

~everybody waiting for the train passes thru the Maeklong railway market..

SONY DSC

~Maeklong market..

yang kat bawah-bawah yang dalam talam/dulang tu diorang biar je tak alihkan sebab tak kena pun..hehe…kitorang kena jerit jugak la dengan penjual kat situ sebab ketengah sangat diri nanti tak pasal kena langgar sia-sia je…haha…apelagi kena masuk sikit kedalam kedai diorang la betul2 sipi je train tu dengan kitorang…huhu…

SAMSUNG CSC

~view at Maeklong market..

SONY DSC

~known as the most dangerous market- Maeklong market..

SAMSUNG CSC

~train passes thru the Maeklong railway market..

ha nampak betul2 sipi je kan…suka sangat dapat experience ni walau perjalanan nak sampai ke sini yang agak adventure dan merenyahkan tapi puas hati…once in a lifetime…tapi kalau korang nak senang dari Bangkok tu boleh je korang naik van dia akan bawak direct terus ke sini tapi korang tak merasa la experience dari dalam train cam kitorang ni…ecehhh…haha…layan je la….

SONY DSC

cari van utk ke Bangkok..

so balik plak kitorang dah tak larat naik train so nak cepat naik van la plak sebab nak kejar ke Chatuchak weekend market pulak…naik van ni ade cerita nye jugak…maklum la bahasa masing2 macam ayam ngan itik kan…haha….kitorang menapak kedepan sket dari area market tu kat jalan besar sket untuk cari van ke Bangkok yang boleh drop ke Chatuchak market tu…hemm…nanti sambung cite ek…

….

 

Advertisements