Tags

, , , , , , , , , , , ,

i’m not good in writing but i just luv to write whenever i have free time…plus with a good mood…;-)

continue from the previous post…bukan senang kitorang nak sampai ke chatuchak market dari maeklong tu…huhu…eventho we’ve studied or prepared for this trip n already have a rough itinerary but the real situation u will faced some unpredictable situations..well tu la namanya travel…experience dengan situasi2 yg tak terjangka n try find out the solutions…

so dari maeklong tu kitorang wandered around the town and found the minivan that could take us to the Bangkok bus station which costs us 70baht/person

SONY DSC

~on the way back to Bangkok from Maeklong..

lepas tu, minivan tu berhenti kat terminal bus which kitorang have no idea kat celah mane ntah kan…next from that terminal bus station (which i have no idea what’s the name of that terminal), we took another minivan to chatuchak which costs us 35baht/person….we taught the van will drop us at chatuchak market but sadly not..haha…we saw the chatuchak market on right side of the road…boleh je kalau van tu berhentikan kitorang kat tepi jalan tu dan kitorang naik jejantas lintas ke seberang jalan sampai chatuchak tu..hemm….the van then stopped at the terminal bus station(about 5-10mins from chatuchak market)….again we wandered around the terminal and there also got some street market..we asked one of the seller there which could speak english untuk guide kitorang macam mana nak ke chatuchak market daripada situ…he suggested that we take a bus (i forgot the bus number code..tapi kat terminal tu banyak je bus yang boleh berhenti kat chatuchak market tu..)..tapi yang aku beli kat kaunter tepi sekali dekat dgn bus tu tak ingat dah kaunter nombor berapa…tiket bus 11baht/person….

SAMSUNG CSC

~arrived at Chatuchak weekend market..

safely arrived at Chatuchak weekend market….kelaparan…meround cari kedai makan halal dulu sebelum melilau nak shopping…kitorang decide makan ringan je la alas perut nanti balik bangkok town baru melantak banyak sket..huhu…

SONY DSC

~view at chatuchak market..

SONY DSC

~halal food at Chatuchak weekend market…

SAMSUNG CSC

~halal food at Chatuchak weekend market…

then kitorang masuk tiap lorong-lorong kecil yang sangat banyak itu boleh sesat dalam market ni nak cari pintu keluar..haha…so kitorang beli t-shirt yg sama untuk pakai esok hari..huhu…costs us 120baht/t-shirt (long sleeve)…..

dalam ni tak banyak gambar pun amik sebab sibuk mata melilau tengok macam2…boleh dikatakan tiap lot kedai yang ada sepanjang2 lorong2 dalam ni semuanya berlainan jenis tau…lain brand2 diorang tersendiri…lain konsep, lain fashion, lain design, eh macam2 la panjang lak nak cerita…ni pun kitorang tak tawaf abis…pengsan..panas…huhu…

ok time balik kitorang naik atas jejantas berposing jap dari atas jejantas..haha..kitorang turun ke seberang jalan untuk ambil taksi utk terus direct to MBK plaza which costs us 100baht/taxi….

SONY DSC

~foodcourt at MBK plaza…

SONY DSC

~foodcourt at MBK plaza…

SONY DSC

dah kenyang, kitorang balik naik taxi dari MBK plaza terus ke @hualamphong hostel…costs us 50baht/taxi

…………..

the next day, early in the morning we’re ready for another train adventure trip…we took taxi to Thonburi train station costs us 73baht/taxi

SAMSUNG CSC

~Thonburi train station..

we bought train ticket Thonburi to Namtok = 100baht/person…sementara nak tunggu train yang lambat lagi nak sampai…so kitorang jalan-jalan pusing kat pasar pagi yang memang kat area train station tu je..memang riuh dengan orang berbelanja di pasar basah di pagi hari..huhu…

SONY DSC

~train ticket Thonburi to Namtok..

SONY DSC

~wet market at Thonburi train station..

SONY DSC

~food at morning market thonburi train station..

SONY DSC

~at Thonburi train station..

kelakar kat sini bila kitorang berlari-lari anak berebut nak naik train dengan orang tempatan..haha..lawak..ok layan view sepanjang perjalanan…mostly view aktiviti pertanian…macam2 tanaman…view bukit bukau…rumah2 kg…memang layan tengok view luar n view dlm train…lama perjalanan ni…pergi dan balik makan masa seharian…letih tapi puas…

SONY DSC

~travelling by train Thonburi-Namtok..

SONY DSC

Travelling by train Thonburi-Namtok..

SONY DSC

~travelling by train Thonburi-Namtok..

SAM_1297.JPG

travelling by train Thonburi-namtok

SONY DSC

~travelling by train Thonburi-Namtok..

SONY DSC

~travelling by train Thonburi-Namtok..

SONY DSC

~happy face..

SAMSUNG CSC

~at river Kwai bridge..

setelah berjam-jam perjalanan so sampai la kat River kwai bridge…tapi kami tak turun kat sini…mostly memang ramai akan turun kat sini utk berposing kat river kwai bridge ni…dan kat sini banyak jualan jugak..kitorang just lalu je kat sini tapi keretapi berhenti lama jugak untuk orang turun n naik kan….just ambil gambar dr train je….

SONY DSC

~at river Kwai bridge..

SAMSUNG CSC

~at river Kwai bridge..

SONY DSC

~at River kwai bridge

lepas river kwai bridge train teruskan perjalanan sampai ke Namtok station…next will be more exciting…the train will pass thru the long wooden Tham krase bridge (Death railway)..such an unforgettable experience….i took more videos than photos…hehe..

SAMSUNG CSC

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

2015-01-04 13.24.19

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

2015-01-04 13.23.56

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

walaupun agak ngeri jugak kalau tengok bawah jambatan kayu je railway tu..huhu..tapi yakin yang ianya kukuh…lagipun time kat sini train akan lalu dengan lemah gemalai super slow sampai la lepas wooden bridge ni baru train laju semula….tapi kena careful jugak..seronok sangat keluar kepala kalau tak perasan boleh terhantuk kat baru2 tepi tu….apepun nice view masa kat sini…tenang…

SAMSUNG CSC

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

SAMSUNG CSC

~Thai-Burma railway starting station..

SONY DSC

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

SONY DSC

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

SONY DSC

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

SONY DSC

Thamkra sae station

SONY DSC

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

SAMSUNG CSC

train from thonburi to namtok..

SAMSUNG CSC

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

kat sini ada macam pusat pelbagai aktiviti…lupa nama dia…dan ade penginapan atas air jugak kat sini..ada water acitivities kat sungai tu…dari tham krasae ke wang pho akan nampak view sungai tu….

SAMSUNG CSC

~at Tham krase wooden bridge (death railway)

SONY DSC

wang pho station

SONY DSC

~nice view

SONY DSC

view on d way to Namtok station..

SONY DSC

view on d way to Namtok station..

will continue next post….

Advertisements