Tags

, , , , , , , ,

Pulau Weh, Sabang, Aceh

Pulau Weh, Sabang, Aceh

Pulau Weh, Sabang, Aceh

Pulau Weh, Sabang, Aceh

Seawal pagi flight air asia ke Banda Aceh pada Feb 2016…memang trip pendek je….maklum la masa ni dapat return ticket Rm80 tu yang gamble je la pergi walaupun kejap je…tapi tenang2 je….meski pun cuaca tak berapa cantik masa ni laut bergelora….kami terus ke jeti untuk naik bot ke Pulau Weh….seram sejuk juga la naik bot laju nk ke Pulau Weh ni…memang boleh muntah dalam bot…air menyimbah sampai ke tingkap…menjerit pun ada orang dalam bot…muntah pun ada…memang tawakal betul la…..tapi time balik bot laju tak boleh sebab keadaan laut tak mengizinkan so masa balik terpaksa naik feri besar yang lambat tu….cuak juga la takut masa balik dua-dua bot tak boleh jalan sebab laut bergelora sangat tapi nasib baik la selamat pergi dan balik….

dalam perjalanan, sempat berhenti tepi jalan untuk capture this view…

sabang, Aceh

sabang, Aceh

kami terus ke KM 0…..dari jeti sabang nak sampai ke sini memang jalan kiri kanan pokok-pokok je la boleh tahan agak jauh la kedalam….

then ke penginapan…. kami stay di Fina Bungalow area Pantai Iboih….memang depan pantai…tapi pemandangan ditutup pokok kelapa tinggi tak dapat la hadap laut terbentang luas kan dari bilik…ada banyak resort/guesthouse area sini pilih je…kedai makan pun ada area sini….kedai souvenir pun ada..kedai runcit pun ada….agak lapar je turun bawah la cari makan…tapi tak ada la banyak choice kan…lagipun kalau nak pergi ke pekan sabang memang menangis la jauh kot dari sini…mula-mula memang plan nak tidur kat sumur tiga yang famous itu tapi masa emel/msg tak ada reply so decide terus gi sini je la lagipun dekat nak pergi snorkeling ke Pulau Rubiah depan mata je naik bot….

fina bungalow, Iboih

fina bungalow, Iboih

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

terus pergi snorkeling ke Pulau Rubiah…jernih sangat..nice spot for snorkeling..crystal clear water….kalau nak tempat cantik boleh pergi jauh sikit sebelah belakang tu yang ada motor ke apa dalam laut tu tapi sebab kitorang nak santai-santai & member2 aku tak pandai berenang so pergi dekat je la seberang ni je….itu pun tepi pantai je punya la banyak ikan….besar-besar pulak tu….yang colorful pun ada…air laut kat area sini memang la jernih sangat…kalau laut tak bergelora dan cuaca tak mendung kelabu memang lagi cantik la view….nak coral cantik kena ke tengah sikit la and the other side of the island lagi cantik view….

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

snorkeling tenang-tenang je…tak ramai orang….dah penat…rasa lapar…singgah dekat kedai kayu dekat jeti Pulau Rubiah tu makan SATE KURITA  (sate octopus) ada sebut gurita what ever la (sedap!!!) dan mee goreng kurita….kitorang sampai tambah sepinggan lagi mee goreng kurita tu…

…..

balik bilik…rehat-rehat….lepas maghrib pergi makan di kedai makan babah alue ni… sedap juga la…

lepas tu just pusing-pusing tengok souvenir….malam memang mati la tak ada apa sunyi la….dengar deruan ombak menghempas pantai je….tenang…..

so esok pagi gerak balik….on the way ke jeti sempat singgah dekat puncak tak ingat nama tapi memang tinggi la boleh nampak view sabang ni….berasap kereta nak sampai atas ni…banyak ambil video sebenarnya….

Sabang, Aceh

Sabang, Aceh

hemmm ada cerita tak best masa huru-hara nak naik kapal…sebab kapal cepat tak boleh berlepas so kena transfer ke kapal lambat dan duit kami dah serah hemmm bila dah naik atas duduk lepas tu tengok2 lesap je orang tu dengan duit pun tak dipulangkan… tak apa la asam garam…haha….dah telan ubat pening masing-masing ngantuk atas feri sempat lelap juga la….

………

sambung next…