Tags

, , , , , , ,

kami masuk ke dalam kawasan masjid ni ikut pintu tepi bukan pintu utama…

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

seterusnya menghayati senibina di dalam kawasan masjid ini….suasana pagi agak berkabus so gambar semua nampak putih-putih je….

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

di bawah ni pintu masuk utama ke Great Mosque Xian ini….kalau masuk je dari pintu masuk ini akan nampak di sebelah kiri terdapat kedai menjual cenderahati seperti fridge magnet (cantik dan murah…terdapat banyak gambar masjid xian mahu pun xian city wall)…ada tulisan khat juga…ada few things la dijual di sini….

entrance of the Great mosque Xian

entrance of the Great mosque Xian

ticket office at Great mosque Xian

ticket office at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

keluar sahaja dari masjid ini akan dapat lihat banyak souvenir shops….jual baju, pelbagai jenis beg, patung bentuk terracotta army pun ada dijual, tali pinggang, gelang, rantai, macam-macam perhiasan wanita ada dijual….(belt mahu pun beg di sini lebih murah compare di bandung..hehe..or sama macam ho chi minh ke ek..tak ingat pula..)

in front of the Great mosque Xian

in front of the Great mosque Xian

sesungguhnya kami sempat la shopping sikit di area ni…rambang mata…tawar sampai berbaloi memang kena beli la bila dah murah kan….sepanjang lorong ni memang meenjual souvenir…lorong sempit sikit la…kedai pun comel-comel…so nak borong souvenir boleh la datang tengok area ni berdekatan dengan great mosque ni mana tahu ada yang berkenan….ok dah habis borong….so mencari jalan keluar pula….

souvenir at Xian muslim quarter

souvenir at Xian muslim quarter

souvenir at Xian muslim quarter

souvenir at Xian muslim quarter

xian muslim quarter

xian muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

mula-mula rasa macam nak ke drum tower and bell tower tapiiiiii…..kaki dah tak larat melangkah sebab bebanan barang kiri kanan tangan…hahaha….teruk betul….so cuci mata tengok dari luar je la…..keluar je ke jalan besar…ramainya orang jalan kaki….sempat la ambil gambar drum tower ni….

drum tower, xian

drum tower, xian

around drum tower area, xian

around drum tower area, xian

bell tower, xian

bell tower, xian

kaki dah nak cramp…haha…so tahan la taxi balik ke hotel….siap-siap untuk ke xian airport….masa untuk pulang…..

at xian airport

at xian airport

at xian airport

at xian airport

at xian airport

at xian airport

at xian airport

i suka nak datang xian ni lagi….cuma tak larat nak go through check body scan imigresen tu…lama juga la dekat sini….habis buka itu ini…ye la kita pakai berlapis baju kan…kena raba habis….lepas tu i terlupa yang i terbawa spray deodorant yang kecil tu…kan ada logo flammable so memang la kena bongkar beg…lama la kesimpulannya masa check ni…so make sure datang awal ke airport takut sangkut lama masa beratur nak document check dekat kaunter air asia tu (kami tak ada check in luggage pun memang bawa backpack je ngam-ngam make sure 7kg)…nak beratur check di imigresen lagi…ramai sangat orang memang flight full malam tu…

ok la macam tu la pengalaman ke xian, china….(nanti nak tengok tiket murah lagi ke xian….trip jalan-jalan cari makan semata pula…haha..)