Weekend getaway: Travel to Taipei, Taiwan (2016) – Part 4 (Eternal spring shrine, Qixingtan beach, Hualien)

Tags

, , , , , ,

Tempat terakhir kami singgah di taroko gorge ialah Eternal Spring Shrine (Changchun Shrine).

Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

berjalan kaki melalui jambatan merah menyala ni…seterusnya turun tangga ada pelantar luas juga untuk bergambar or menikmati view….kemudian boleh teruskan berjalan kaki mengikut laluan gua…tapi laluan ni tak sampai ke shrine tu la…

bridge at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

bridge at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

bridge at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

bridge at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

at Eternal Shrine (Changchun Shrine), Taroko, Taiwan

eternal spring shrine

eternal spring shrine

balik dari Taroko gorge, Mr. Jason bawa kami singgah berehat di tepian pantai pula….sebab ada masa lagi so kami singgah di Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

masa ni memang mendung…memang time kami pergi trip cuaca tak memberansangkan…mendung hujan je selalu…. (memang dah check weather sebelum beli tiket dan sebelum pergi pun..maklum tiket murah time ni pergi je la kan…)

nice beach untuk berehat di kala petang…..penuh dengan pebble stone….

Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

macam lukisan….

qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

at Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

at Qixingtan beach, Hualien

Qixingtan beach, Hualien

peble stones at Qixingtan beach, Hualien

berehat tepi pantai sambil minum petang (bawa bekalan sendiri jajan-jajan, keropok..berkelah kat sini…)….boleh baring terus atas batu-batu tu…. rehatkan minda.. clearkan fikiran dari sebarang masalah….hehe….

ok perut dah berkeroncong lapar….so balik ke town…kedai makan kami nak pergi belum buka lagi…so kami round la area town tu…lupa apa nama street tu penuh dengan jualan macam uptown….so layan street market…cuci mata tengok pakaian, kasut, handbag, lain2..

street market, hualien

street market, hualien

street market, hualien

street market, hualien

street market hualien

street market hualien

Hualien town

Hualien town

ok kedai dah buka boleh makan….kami singgah kedai makan Madina (indian/pakistani restaurant)….sempat kami tumpang solat di tingkat atas kedai ni…

kedai ni ada wifi tapi bila tanya orang password tak tahu la ape la…aku pun fikir logik la password wifi kedai ni…then try sekian nombor….walllaaaa connected terus wifi dia…haha….lepak lama sikit sebab wifi dia laju… (ini bukan pertama kali aku try hentam password wifi dan berjaya connect…hehe..)

Madina Halal restaurant, hualien

Madina Halal restaurant, hualien

dah kenyang…balik hotel dan berkemas….then ke train station untuk balik semula ke Taipei by train….

Hualien train station

Hualien train station

surau at Hualien train station

surau at Hualien train station

ada surau tapi masa kami nak tumpang…petugas tu cari kunci surau tak jumpa-jumpa….adoiii la….

sampai di Taipei dah tengah malam…so area tempat kami stay tu jalannya sunyi sepi…kosong macam dalam gambar tu….

Taipei (midnight)

Taipei (midnight)

hostel kan share bathroom tapi ada asing lelaki dan perempuan…. bilik kami share 3 orang…bilik kami muat-muat je 3 tilam  memang tak ada ruang…haha…masuk je tanggal kasut terus pijak tilam…)….ok la untuk tido je pun…facilities kat toilet dia ok juga…budget kan…

Weekend getaway: Travel to Taipei, Taiwan (2016) – Part 3 (Tunnel of nine turns/Swallow Grotto)

Tags

, , , , ,

next, naik kereta berhenti di another trail pula….di sini kami diberi safety helmet bagi tujuan keselamatan untuk menerokai Tunnel of nine turns (Jiuqudong) & Swallow Grotto (Yanzikou)

menikmati view dari dalam kereta on the way ke next trail…

view at Taroko gorge

view at Taroko gorge

masa ni banyak under construction lagi…banyak runtuhan juga..

view at Taroko gorge

view at Taroko gorge

dari kejauhan nampak waterfall tinggi nun di atas sana….

view at Taroko gorge

view at Taroko gorge

bermula la semua bersiap pakai safety helmet dan meneruskan berjalan kaki menikmati keindahan alam di sini….

tunnel of nine turns, Taroko gorge

tunnel of nine turns, Taroko gorge

berjalan kaki sambil ditemani bunyi deruan air memang tenang je….menikmati ciptaan Tuhan….

tunnel of nine turns, Taroko gorge

tunnel of nine turns, Taroko gorge

tunnel of nine turns/swallow grotto, Taroko gorge

tunnel of nine turns/swallow grotto, Taroko gorge

tunnel of nine turns/swallow grotto, Taroko gorge

tunnel of nine turns/swallow grotto, Taroko gorge

tunnel of nine turns, Taroko gorge

tunnel of nine turns, Taroko gorge

tunnel of nine turns/swallow grotto, Taroko gorge

tunnel of nine turns/swallow grotto, Taroko gorge

tunnel of nine turns/swallow grotto, Taroko gorge

tunnel of nine turns/swallow grotto, Taroko gorge

swallow in the gorge

swallow in the gorge

Taroko gorge, (swallow grotto)

Taroko gorge, (swallow grotto)

tak tahu nak cerita macam mana tapi memang tenang je berada di Taroko gorge ni… Taroko national park ni sangat la luas…kami pun tak dapat explore semua sebab kesuntukan masa….tapi ini pun kira setengah hari habis masa di sini…

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge, swallow grotto

Taroko gorge, swallow grotto

Taroko gorge (view of rock look like a red indian chief)

Taroko gorge (view of rock look like a red indian chief)

ni i dah fokus dekat dah gambar batu ni…nampak tak batu berbentuk red indian chief?? i dah cakap awal-awal…u all perlu banyak berimaginasi sebab macam-macam bentuk rupa batu yang ada di sini… 😉 … next nanti i share lagi satu bentuk kalau u all dapat nampak la bentuknya…haha…

Jinheng bridge, taroko gorge

jinheng bridge, taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

kalau tak ada landslide mesti airnya jernih sama macam air yang bahagian tepi tu….

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge

Taroko gorge (Cimu bridge) (rock look like a frog)

jalan dan terus berjalan sampai ke Cimu bridge ni…. nampak tak batu berbentuk ala-ala putera katak…hehe…..

Taroko gorge

Taroko gorge

jernihnya air…

Taroko gorge (Cimu bridge)

Taroko gorge (Cimu bridge)

Taroko gorge

suspension bridge, Taroko gorge

Taroko gorge

waterfall, Taroko gorge

notes on the yue fei pavilion

notes on the yue fei pavilion

bridge to Taroko-Schlucht Hsiang-Te Temple

bridge to Taroko-Schlucht Hsiang-Te Temple

Taroko-Schlucht Hsiang-Te Temple

Taroko-Schlucht Hsiang-Te Temple

penat berjalan….naik kereta berhenti sebentar di area kedai-kedai ada 7E beli la apa yang patut…pergi toilet…relax sekejap….sebelum meneruskan perjalanan ke Taroko Eternal Spring shrine….

asparagus juice, taiwan

asparagus juice, taiwan

continue later…

Weekend getaway: Travel to Taipei, Taiwan (2016) – Part 2 (Taroko Gorge, Hualien)

Tags

, , , , , , , , , ,

ok sambung semula….lepas puas berjalan di Jiufen old street….kami ambil bas ke Taipei Main station semula….singgah di convenience store untuk beli Easycard ni senang nak ke mana-mana guna pengangkutan awam just touch n go je…. (ok yang pasal card speed 8 sebelah tu aku betul lupa rasanya konduktor bas yang bagi pada kami masa naik nanti bila turun akan bagi semula pada dia…)

easycard, Taiwan

easycard, Taiwan

next, kami naik metro (MRT) ke Daan station untuk ke Taipei Grand Mosque…turun di station Daan tu kena berjalan sikit la melalui Daan Park…lepas tu baru nampak taipei Grand Mosque tu..

Daan Park, Taipei

Daan Park, Taipei

Taipei Grand Mosque, Taiwan

Taipei Grand Mosque, Taiwan

lepas selesai solat semua..kami singgah ke cafe berdekatan dengan masjid ni..kebanyakan di Taipei ni…setiap masjid yang kami singgah, terdapat cafe/kedai diusahakan orang indonesia…

 

 

kemudian kami ke MRT Daan Park station untuk kembali ke  Taipei main station semula…kami bergegas ke train station untuk ke Hualien…tiket (NTD440/person, Tze-chiang limited express) kami dah beli online sebelum pergi…

waiting for train to hualien

waiting for train to hualien

waiting for train to hualien

travel to Hualien by train

travel to Hualien by train

dah gelap jadi tak nampak la pemandangan lalu tepi laut semua….tidur je la dalam train…sampai je di station Hualien…tengok map agak confuse sikit maklum la dah tengah malam kan….jadi kami lalu jalan besar untuk ke hotel…sepatutnya boleh lalu guna underground pass je untuk ke hotel….tapi sebab tak sure jadi kami pusing jalan besar jauh la pusing jalan kaki dengan bawa backpack berat lagi…haha…

underpass di station Hualien

kami stay di HS hostel (Guoxing 2nd street, Hualien city), Triple(1 single bed 2 double bed) = RM190.88… ikutkan memang dekat je hotel dengan Hualien train station ni..walking distance je….dan 7 eleven memang sebelah hotel je..

ok esok paginya, kami dah set awal dah book driver siap-siap dah whatsapp dari m’sia lagi…baca review banyak yang suggest so we all try je…memang ok Mr.Jason (+886963800617) ni… seawal pagi start dari jam 8 terus ke Taroko Gorge…pagi-pagi rasa aman daman je jalan/trafik kat sini…dengan view gunung-ganang yang cantik…sampai je depan pintu gerbang ni, berhenti sekejap..view Liwu river masa ni keadaan air agak keruh/gelap…

Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

entrance taroko gorge

entrance taroko gorge

Taroko Arch tu dibuat sebagai landmark as entrance of Taroko..arch ini juga sebagai tanda mengingati pekerja-pekerja yang telah meninggal dunia semasa kerja-kerja menyiapkan jalan Taroko ini…

first, kami terus ke starting point Xiaozhuilu trail yang akan bersambung dengan Shakadang trail...mr.Jason berhentikan kami di depan tunnel ni then kami jalan kaki kedalam tunnel…tak berapa jauh kemudian ada lorong terowong ke kiri di mana bermulanya Xiaozhuilu trail…

 

keluar je dari ruang terowong tu…kami menyelusuri jambatan sambil menikmati kehijauan dan keindahan gunung-ganang ditemani bunyi unggas/cengkerik, kicauan burung serta deruan air sungai Liwu….nyaman….so pada permulaan trail ini akan melalui jambatan kayu dan keadaan redup je dilitupi pokok-pokok di kiri kanan trail yang merimbun…kemudian trail bertukar dari jambatan kayu ke laluan tanah sedikit berbatu kerikil dan kadang semak di kiri kanan jalan….

Xiaozhuilu trail, Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

Xiaozhuilu trail, Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

Xiaozhuilu trail, Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

Xiaozhuilu trail, Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

view from Xiaozhuilu trail, Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

view from Xiaozhuilu trail, Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

view from Xiaozhuilu trail, Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

view from Xiaozhuilu trail, Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

dalam 600m sahaja dari entrance Xiaozhuilu trail ni untuk sampai ke shakadang trail…sebelum sampai tu akan lalu jalan ala-ala macam lalu kebun la…

IMG_20160925_090451

Xiaozhuilu trail, Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

ok dari jauh dah nampak Shakadang bridge merah menyala itu…

view of shakadang bridge, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

view of shakadang bridge, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

Taroko Gorge, Hualien, Taiwan

bila nampak air kebiru-biruan tu rasa wahhh cantiknya….bestnya la…. sebagai informasi tambahan (ni dari pembacaan di sepanjang trail), air crystal clear kebiruan shakadang river ni berasal dari 2600+ meters high Mt. Xiaoxing…mengalir sepanjang 16km dan akan bercantum dengan Liwu river (air Shakadang river selalunya crystal clear blue tapi Liwu river selalunya grey-black)….

Shakadang river, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

Shakadang river, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

seterusnya, bermulanya Shakadang trail dengan berjalan kaki melalui lorong yang berdinding batu dan laluan tidak rata jadi perlu lebih berhati-hati mengatur langkah serta jaga kepala takut terhantuk pula..yer la leka sangat tengok sungai yang kebiruan tu….maklum la trail ini diklasifikasikan sebagai ‘scenic trail’….

Shakadang trail, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

Shakadang trail, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

Shakadang trail, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

Shakadang trail, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

Shakadang river, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

Shakadang river, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

kadang gambar dari phone tak setara dengan view yang sebenar yang jauh lebih cantik… sejuk mata memandang….

Shakadang trail, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

shakadang river, Taroko gorge, hualien, Taiwan

shakadang river, Taroko gorge, hualien,Taiwan

shakadang river, Taroko gorge, hualien,Taiwan

kadang-kadang sepanjang trail ini ada titisan air dari celahan batu-batu ni jadi jalan agak licin kena pastikan pakai kasut bersesuaian….

shakadang trail, Taroko gorge, hualien, Taiwan

shakadang trail, Taroko gorge, hualien, Taiwan

 

 

 

taroko gorge national park ni sangat la luas, besar, cantik dan mendamaikan…love this place…..damai…tenang…. (no editing, just screenshot from the video taken by using sj4000)…

Taroko gorge, Hualien, Taiwan

Taroko gorge, Hualien, Taiwan

berehat sebentar di kawasan ni disediakan tempat duduk…mengisi perut sambil menikmati view…bestnya kat sini….best dapat berkelah tepi sungai macam ni….

shakadang river, Taroko gorge

shakadang river, Taroko gorge

Shakadang trail, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

Shakadang trail, Taroko gorge, Hualien, Taiwan

sampai ke hujung ada la satu gerai jual souvenir sikit…kalau ingin teruskan trekking ada dikenakan bayaran….kalau free setakat sampai di sini je….so dah puas tengok view shakadang river ni, kami patah balik ke shakadang bridge….panjat tangga naik keatas boleh tahan tinggi la juga…yer la dah penat berjalan kaki kena panjat tangga pulak…haha…sampai atas kira penghujung tunnel yang kami berhenti masa mula tadi…

 

continue next part 3…

Weekend getaway: Travel to Taipei, Taiwan (2016) – Part 1 (Yehliu Geopark, Jiufen Old Street)

Tags

, , , , , , , , ,

[edited] Pada 23/9/2016 kami bertiga naik flight air asia (17.45-22.25) ke Taipei, Taiwan (return ticket RM380)…[slumber je buat weekend getaway ke taipei sebab tiket murah kan so why not..lagipun tak perlu visa..)..kami tiba di Taoyan airport,terminal 1.. terus beratur panjang juga la line tapi ok je lancar pemeriksaan imigresen….

Taiwan, Taoyuan airport terminal 1

Taiwan, Taoyuan airport terminal 1

…then, ikut je signboard untuk ke tempat tunggu bus.. kami naik free shuttle bus ke terminal 2

shuttle bus schedule, taoyuan airport

shuttle bus schedule, taoyuan airport

sampai di terminal 2 kami cari port untuk tidur di airport…hehe…memang agak besar la airport ni…mula-mula ingat nak tidur kat bahagian food court kat bawah sebab lampu memang dah ditutup tapi rasa macam bising pula so kami naik tidur di bahagian atas betul-betul dengan pintu masuk sebelah tepi ada sudut yang ada kerusi dan carpet…dekat dengan toilet juga…so senang la pagi-pagi ambil wudhuk di toilet kemudian kami solat di ruangan ini….(ruangan yang kami maksudkan betul2 berdepan dengan ruang menunggu gambar di bawah ni)

Taoyan airport terminal 2

Taoyan airport terminal 2

Taoyan airport terminal 2

Taoyan airport terminal 2

Taoyan airport terminal 2

Taoyan airport terminal 2

di area food court kat groud floor tu ada convenience store 7E so sempat la singgah beli apa yang patut… (sampai sekarang tak faham kenapa pada kotak asparagus juice tu ada gambar posing macam tu…haha…)

ohh lupa sebelum kami ke taiwan ni, i ada singgah di Taiwan Tourism office di Bangunan wisma Goldhill, KL…ada la dapat sedikit benda2 yang FOC macam voucher one-way bus voucher aiport to taipei city…collect maps sekali…masa ni dah tak ada foc pass card tu…dapat la info yang boleh guna free wifi tu tapi kena register online dulu di malaysia then nanti sampai di airport (terminal 2) ada counter (for tourist ke apa lupa dah) boleh tanya mereka nanti mereka activatekan kita punya data (dia akan minta passport) untuk login tu semua…so bila di mana-mana tempat yang ada free wifi itaiwan boleh je guna…mostly tempat-tempat tourist attraction di sana ada free wifi itaiwan tu….

img-20160922-wa0021.jpg

iTaiwan free wifi

kaunter untuk activate itaiwan login tu area ni la ada deret sebelah kiri gambar ni tak termasuk dalam gambar ni pula kaunter tu…

Taoyuan airport, taiwan, terminal 2

Taoyuan airport, taiwan, terminal 2

seawal pagi kami bersiap, beli tiket bus untuk ke main station Taipei…naik bus Kuo kuang 1819 to main station Taipei dalam jam 4.20am (ingat2 lupa…info bus no. berapa boleh dapat dari google maps masa check direction..)..dalam bus siap ada usb port untuk charging…

bus with usb charging port

bus with usb charging port

sampai di main station taipei dalam 5.20am…sampai betul2 di pintu east 3…. kami terus cari locker untuk simpan beg area MRT Taipei main station exit M3…cost NTD20/hr ….

taipei in the morning

taipei in the morning

taipei main station (east 3)

taipei main station (east 3)

at Taipei Main station

at Taipei Main station

at Taipei Main station

Lockers 307, at Taipei Main station

Lockers 307 at Taipei Main station

then, we went to west bus station Terminal A, bought bus ticket NTD96 (Bus kuo kuang 1815Taipei to Jingshan (bus berhenti di main road, so we need to walk to yehliu geopark entrance)…..taipei main station ni agak besar juga so memang pandai-pandai la pusing-pusing mencari nak ke mana arah…memang we all study juga la sebelum pergi ni buat itinerary ke taiwan ni so kurang la blur sikit….laluan underground macam dalam gambar ni memang banyak mesin-mesin pertaruhan…macam claw machines yang untuk dapat teddy bear bagai tu banyak gila kot…sangat banyak..

at Taipei main station, exit Z3 to taipei west bus station terminal A

at Taipei main station

at Taipei main station

area laluan ni juga ada kedai souvenir murah boleh dapat fridge magnet yang berbaloi harga dan variety….last time i pergi ada student malaysia kerja di kedai souvenir tu….

Yeliu Geopark, Taiwan

Yeliu Geopark, Taiwan

perjalanan ke yehliu mengambil masa 1jam 20min lebih kurang….Yehliu Geopark ni operation hour 8am-5pm…so kami sampai memang betul-betul time kaunter buka jam 8 tu….NTD80/adult…memang ramai la rombongan bas berderet datang ke sini…(tak jumpa pula cari gambar banyak2…ada video je jumpa..so i share photo yang screenshot dari video je la…)…nervous dalam bus sebab nak dengar betul2 sebutan nama tempat yang nak berhenti tu…yer la tulisan yang keluar tu bukan faham..haha…pandai2 la kira berapa bus stop sebelum sampai jingshan tu…dah sampai tekan loceng…turun betul-betul di tepi simpang tiga…so kami jalan terus akan melalui kawasan bot-bot nelayan….ada public toilet di area ni…boleh la guna maklum la dah sejam lebih dalam bus kan…di seberang jalan ada kedai serbaneka macam 7E tu so boleh la beli apa yang patut untuk alas perut memandangkan kami belum sarapan lagi…. kami duduk mengisi perut sekejap di convenience store tu…

Fisherman boats, Yehliu

Fisherman boats, Yehliu

convenience store, yehliu

convenience store, yehliu

jetty, at Yehliu

jetty, at Yehliu (on the way to yehliu geopark

on the way to yehliu geopark

on the way to yehliu geopark

jalan kaki terus kedalam lagi…boleh tahan la berpeluh juga nak sampai ke pintu masuk Yehliu geopark ni…luas juga la kawasan yehliu geopark ni memang tepi laut luas mata memandang….bentuk-bentuk tu semua terbentuk secara semulajadi….

img_20160924_082326.jpg

Yehliu Geopark ticket

(nak warning awal2…anda memerlukan daya imaginasi yang tinggi untuk memahami dan menghargai bentuk-bentuk yang ada di sini sebab kalau anda bukan jenis hargai ‘art’ ni so mesti rasa macam tak ada apa… (bukan di sini je malah masa di taroko gorge pun memerlukan daya imaginasi untuk nampak bentuk2 batu menyerupai apa sperti yang mereka gambarkan/nampak..)

yehliu geopark, Taipei, Taiwan

yehliu geopark, Taipei, Taiwan

nampak betapa ramainya pelancong….

at Yehliu Geopark

at Yehliu Geopark

yehliu geopark, taipei, taiwan

yehliu geopark, taipei, taiwan

Yehliu Geopark, taipei, taiwan

Yehliu Geopark, taipei, taiwan

at Yehliu Geopark

full of seawater -eroded holes as well as numerous rocks in the shapes of mushroom, candle, ginger, and chessboard. (you can get the yehliu pamphlet, full with the details information once you enter the geopark..)

at Yehliu Geopark

at Yehliu Geopark

at Yehliu Geopark

at Yehliu Geopark

posing at Yehliu geopark

posing at Yehliu geopark

yehliu geopark, taipei, taiwan

yehliu geopark, taipei, taiwan

jalan sampai ke hujung nanti ada tangga boleh naik atas…tak ada apa sangat la kira exercise kaki la…hehe….relax tengok view gitu….ala-ala menenangkan fikiran….

yehliu geopark, taipei, taiwan

yehliu geopark, taipei, taiwan

nampak tak batu atas tu pun ada berbentuk something….setiap area tu ada diletakkan tanda arah dan juga penerangan berkenaan bentuk tersebut….kalau the famous one yang queen’s head tu memang beratur panjang la nak tunggu orang posing…

yehliu geopark, taipei, taiwan

yehliu geopark, taipei, taiwan

atas tepi tu ada marine bird rock…

at Yehliu Geoparkat Yehliu Geopark

area ni ada Gorilla rock seperti gambar di bawah ni…

Gorilla rock at Yehliu Geopark

Gorilla rock at Yehliu Geopark

laluan keluar akan melalui kedai-kedai jualan makanan juga souvenir…

……

dah puas meneroka yehliu geopark ni lebih kurang sejam lebih….so kami bergerak balik….berjalan kaki semula ke simpang tiga main road bus stop tadi..so di simpang tiga ni ada diletakkan bus route information so boleh refer la bus nombor berapa yang perlu diambil untuk ke bus stand Keelung…..

choice of buses from Jingshan bus stop (Yehliu geopark) to keelung bus stand...

choice of buses from Jingshan bus stop (Yehliu geopark) to keelung bus stand…

..kami naik bus ke Keelung….turun di bus stand keelung…mula-mula blur juga mencari arah ke mana nak naik bus ke jiufen…tanya di kaunter  kata di sebelah luar…luar tu sebelah mana pun tak faham penerangannya..haha…rupanya di seberang jalan…so naik jejantas untuk ke seberang jalan…..nampak view cute keelung ni….

cute keelung

cute keelung

bus route information keelung to jiufen old street

bus route information keelung to jiufen old street

dari Keelung kami naik bus ke Jiufen old street (kalau tak silap kami naik bus 788 tu)….dari sini memang ramai orang berpusu naik bus untuk ke Jiufen old street….

bus from Keelung

bus from Keelung

Jiufen ols street ni terletak di tanah tinggi so di atas ni agak sejuk ditiup angin sepoi-sepoi… sampai di Jiufen….berjalan kaki naik bukit….trip ke taiwan ni memang memerlukan stamina…kaki kena kuat sebab banyak berjalan kaki naik turun bukit…naik turun public transport…..

view from Jiufen old street, Taiwan

view from Jiufen old street, Taiwan

jiufen, Taiwan

jiufen, Taiwan

ok nanti nampak kedai candy crush tu…berdepan dengan kedai tu ada 7 eleven….so lorong sebelah 7E tu la laluan masuk Jiufen Old street….lorong-lorong sempit bila ramai orang…kiri kanan penuh dengan kedai-kedai jual makanan ada, souvenir ada, macam-macam ada….

Jiufen, Taiwan

Jiufen, Taiwan

Jiufen, Taiwan

Jiufen, Taiwan

Jiufen, Taiwan

Jiufen, Taiwan

punya la ramai orang dekat depan pintu gerbang nak masuk Jiufen old street ni…memang tak sempat la nak posing kat pintu gerbang ni….

Jiufen old street, Taiwan

Jiufen old street, Taiwan

jom masuk ke lorong Jiufen old street ni….so masuk je begini la keadaannya….

Jiufen Old Street, Taiwan

Jiufen Old Street, Taiwan

Jiufen Old Street, Taiwan

Jiufen Old Street, Taiwan

candy at Jiufen Old Street, taiwan

candy at Jiufen Old Street, taiwan

at Jiufen Old Street, taiwan

at Jiufen Old Street, taiwan

at Jiufen Old Street, taiwan

at Jiufen Old Street, taiwan

Jiufen Old Street, Taiwan

Jiufen Old Street, Taiwan

at Jiufen Old Street, Taiwan

at Jiufen Old Street, Taiwan

most of the time we all tengok je la makanan tu semua sambil telan air liur…haha…

at Jiufen Old Street, Taiwan

at Jiufen Old Street, Taiwan

at Jiufen Old Street, Taiwan

at Jiufen Old Street, Taiwan

dah puas jalan di area kedai-kedai tu, kami keluar jalan area perumahan/penginapan/cafe tepi-tepi lereng bukit pula yang tak sesak…

saujana mata memandang sungguh bila berada atas bukit ni dengan pemandangan laut…rasa tenang je….

view from Jiufen old street, taiwan

view from Jiufen old street, taiwan

ni la stink tofu makanan famous di taiwan ni…mostly di night market memang ada dijual…tapi kalau tak silap yang famous dekat area Jiufen old street ni yang ada masuk rancangan tv hari tu…tapi kami tak ada try apa pun dekat area Jiufen old street ni sebab tak sure kan…. (dah bawa bekal roti ke gula-gula ke coklat untuk dikunyah..)

stink tofu at Jiufen old street, taiwan

stink tofu at Jiufen old street, taiwan

street food at Jiufen old street, taiwan

street food at Jiufen old street, taiwan

ok sambung next……………..

 

 

Travel to Xian, China (Jan 2017) – part 6

Tags

, , , , , , ,

kami masuk ke dalam kawasan masjid ni ikut pintu tepi bukan pintu utama…

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

seterusnya menghayati senibina di dalam kawasan masjid ini….suasana pagi agak berkabus so gambar semua nampak putih-putih je….

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

di bawah ni pintu masuk utama ke Great Mosque Xian ini….kalau masuk je dari pintu masuk ini akan nampak di sebelah kiri terdapat kedai menjual cenderahati seperti fridge magnet (cantik dan murah…terdapat banyak gambar masjid xian mahu pun xian city wall)…ada tulisan khat juga…ada few things la dijual di sini….

entrance of the Great mosque Xian

entrance of the Great mosque Xian

ticket office at Great mosque Xian

ticket office at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

at Great mosque Xian

keluar sahaja dari masjid ini akan dapat lihat banyak souvenir shops….jual baju, pelbagai jenis beg, patung bentuk terracotta army pun ada dijual, tali pinggang, gelang, rantai, macam-macam perhiasan wanita ada dijual….(belt mahu pun beg di sini lebih murah compare di bandung..hehe..or sama macam ho chi minh ke ek..tak ingat pula..)

in front of the Great mosque Xian

in front of the Great mosque Xian

sesungguhnya kami sempat la shopping sikit di area ni…rambang mata…tawar sampai berbaloi memang kena beli la bila dah murah kan….sepanjang lorong ni memang meenjual souvenir…lorong sempit sikit la…kedai pun comel-comel…so nak borong souvenir boleh la datang tengok area ni berdekatan dengan great mosque ni mana tahu ada yang berkenan….ok dah habis borong….so mencari jalan keluar pula….

souvenir at Xian muslim quarter

souvenir at Xian muslim quarter

souvenir at Xian muslim quarter

souvenir at Xian muslim quarter

xian muslim quarter

xian muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

mula-mula rasa macam nak ke drum tower and bell tower tapiiiiii…..kaki dah tak larat melangkah sebab bebanan barang kiri kanan tangan…hahaha….teruk betul….so cuci mata tengok dari luar je la…..keluar je ke jalan besar…ramainya orang jalan kaki….sempat la ambil gambar drum tower ni….

drum tower, xian

drum tower, xian

around drum tower area, xian

around drum tower area, xian

bell tower, xian

bell tower, xian

kaki dah nak cramp…haha…so tahan la taxi balik ke hotel….siap-siap untuk ke xian airport….masa untuk pulang…..

at xian airport

at xian airport

at xian airport

at xian airport

at xian airport

at xian airport

at xian airport

i suka nak datang xian ni lagi….cuma tak larat nak go through check body scan imigresen tu…lama juga la dekat sini….habis buka itu ini…ye la kita pakai berlapis baju kan…kena raba habis….lepas tu i terlupa yang i terbawa spray deodorant yang kecil tu…kan ada logo flammable so memang la kena bongkar beg…lama la kesimpulannya masa check ni…so make sure datang awal ke airport takut sangkut lama masa beratur nak document check dekat kaunter air asia tu (kami tak ada check in luggage pun memang bawa backpack je ngam-ngam make sure 7kg)…nak beratur check di imigresen lagi…ramai sangat orang memang flight full malam tu…

ok la macam tu la pengalaman ke xian, china….(nanti nak tengok tiket murah lagi ke xian….trip jalan-jalan cari makan semata pula…haha..)

Travel to Xian, China (Jan 2017) – part 5

Tags

, , , , , , , , , , ,

hari ni, pagi plan nak ke muslim street untuk beli sedikit souvenir dan melawat masjid xian…so keluar dari hotel kali ni kami kearah kanan pula…jalan kaki pagi–pagi ni seronok tengok local people tengah sibuk mengemas bersiap buka kedai…jalan pun sibuk dengan orang nak pergi kerja kan….

morning in xian

morning in xian

morning in xian

morning in xian

jalan sampai kehujung deretan kedai ada kedai serbaneka macam 7e tu…tengok ramai orang berkerumun dekat tepi simpang tu…rupanya ada penjual sarapan di pagi hari…as u know i luv street food….jadi kami beli satu untuk mencuba….not bad… hasil google beritahu this is traditional chinese street food, most popular street breakfast kata wikipedia..hehe…this food is called Jianbing (ala-ala crepe)….

street food in xianstreet food in xian

street food in xian

street food in xian

naik taxi ke muslim street…kali ni kami masuk dari entrance lain pula…yang ada pintu gerbang…ada tugu…dan jalan nak masuk ke sini jem sikit…sebelum sampai akan melalui Days inn hotel yang branch lagi satu yang ni dekat sikit dengan muslim street tu…. pagi-pagi ni ada trafik jaga berdiri tengah-tengah simpang tu….bersimpang-siur kenderaan di pagi hari….

xian

xian

dah sampai akan nampak pintu gerbang ni….ada bronze statue juga….

muslim street entrance, xian

muslim street entrance, xian

seronoknya jalan pagi-pagi sejuk mencengkam…haha…orang tak ramai sangat lagi tapi still ada orang la…memang nak cari sarapan pagi kat sini pun….banyak lagi makanan yang belum dicuba….masuk je memang boleh nampak pelbagai jenis kacang dijual macam biasa ada walnut, pecan, almond dan lain-lain….

muslim quarter street, xian

muslim quarter street, xian

muslim quarter street, xian

muslim quarter street, xian

jalan-jalan terjumpa pakcik ni jual kuih ni…memang tak tahu apa dipanggil…hasil google ianya adalah cold-steamed sticky glutinous rice cake with red bean paste….ditabur dengan kacang (or ada dengan bijan) dan disiram dengan honey or syrup….sweet & chewy….sangatttttttttt sedappppppp…..suka i bagi 5 bintang…. (bagus xian china guide banyak information)

sticky glutinous rice cake with red bean paste, xian muslim street

sticky glutinous rice cake with red bean paste, xian muslim street

sticky glutinous rice cake with red bean paste, xian muslim street

sticky glutinous rice cake with red bean paste, xian muslim street

xian muslim street food, glutinous rice cake

xian muslim street food, glutinous rice cake

lepas tu sebelah pakcik ni ada jual kuih lain pula…kami cuba dua jenis la…dua-dua tu manis sungguh kuihnya…tapi manis honey dan kurma la…..ala banyak lagi kuih/dessert xian muslim street ni yang tak sempat nak cuba lagi….memang kena plan datang xian semula nanti….

xian muslim streed food

honey rice cake with dates, xian muslim street

honey rice cake with dates, xian muslim street

sweet dates cake, xian muslim street

sweet dates cake, xian muslim street

kami teruskan berjalan lagi untuk cari kedai makan sebab dah kesejukan kat luar ni…nak pergi cari sup panas ke….

xian muslim street

xian muslim street

xian muslim street

xian muslim street

kami main masuk je restaurant ni nampak macam menarik….

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

sedapnya biang biang ni….suka!!!!! so delicious…. tak kering sangat dan tak basah sangat…sedang-sedang je….spicy sikit…mee tarik dia tu sedapnya cukup ketebalannya tak terlebih tak terkurang….suka mee tarik lebar  dan tak sekata….memang cukup rencah la..

biang biang , at xian muslim quarter / street

biang biang , at xian muslim quarter / street

yang ni memang famous banyak dijual roti pita ni beserta isinya sama ada spicy atau tak…beef or mutton….not bad juicy sedap….

xian street food, muslim quarter

xian street food, muslim quarter

yang ni memang wajib beli la….repeat je beli sate kambing ni….besar sekayu tu boleh kenyang makan ni je….

lamb skewer, xian street food, muslim quarter

lamb skewer, xian street food, muslim quarter

ok yang ni memang tak patut kalau tak cuba la kan…yummy dumpling…..

dumpling, xian street food, muslim quarter

dumpling, xian street food, muslim quarter

…….

dah kenyang…sambung jalan lagi untuk ke Xian Great Mosque pula sambil cuci mata tengok pelbagai jenis chinese street food di sini….

xian street food, muslim quarter

xian street food, muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

cara mereka buat roasted salted walnut or pecan…..sedap makan pecan, walnut, almond sampai tak sedar habis satu plastik makan sorang…baik-baik jangan overdose…. boleh pening kepala….

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

tengah rekod video ternampak orang berkerumun ramai di satu store corner lot….tertanya-tanya apa yang ramai-ramai beratur ni…. rupanya orang ramai tengah borong daging mentah la…fresh meat tak kira la lembu ke kambing….murah agaknya…

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

mencari-cari tanda arah ke great mosque xian…..

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

melalui lorong-lorong kecil…

at xian muslim quarter

at xian muslim quarter

terpusing-pusing juga kami cari…sebab kami dari tengah kawasan street food kan so great mosque tu bahagian lorong belakang daripada lorong sibuk tu…sunyi sikit….tapi kalau u all lalu daripada bahagian depan yang banyak jualan souvenir (bag, rantai, gelang, shawl, kain, macam-macam la ada…) senang sikit memang terus sampai depan kaunter tiket….

macam kami lalu lorong-lorong tengah ni keluar di bahagian belakang great mosque tu dekat area local people house….nak dijadikan cerita kami ada tanya pada seorang pakcik ni kat mana pintu masuk ke kawasan masjid ni….kami ada nampak pintu kayu tu tapi bila tolak nampak tak ada orang so tak sure boleh masuk ke tidak…bila tanya pakcik tu sekali pakcik tu tunjuk kami ke lorong kecil dan sempit….kami redha je la lalu lorong sempit tu serius sempit yang kalau bertembung jalan dengan orang lain kena mengiring sikit la…..mula-mula dah seram je lorong ni…cuak la juga….

tapi akhirnya ada seorang uncle berkopiah putih ni muncul dan boleh speaking juga berbahasa melayu sikit…..rupanya beliau adalah imam great mosque xian tu….beliau bawa kami ke rumahnya….kenalkan kami pada ibunya…menjamu kami minum teh dan makan… beliau beritahu yang di masjid tersebut hanya untuk lelaki yang bersolat di sana…bagi perempuan boleh tumpang solat di ruang rumah beliau ada disediakan ruang solat untuk muslimah…banyak juga yang dibualkan…beliau belajar di UIA dulu malah anak beliau juga belajar di malaysia….bila kami nak pulang beliau bekalkan makanan ringan xian untuk kami….baik sungguh…..pengalaman yang manis….

with imam xian great mosque

with imam xian great mosque

rumahnya sangat simple….tak perlu aku ulas kot…dapur masak seperti dalam gambar di bawah ni…..

at  imam's house, great mosque xian

at imam’s house, great mosque xian

ok sambung next post la final penutup trip ni nanti…..next melawat ke xian great mosque….

 

 

 

Travel to Xian, China (Jan 2017) – part 4

Tags

, , , , , , , , ,

kita share lagi view di xian city wall…dari photo ni nampak ketara view sebelah kiri dengan sebelah kanan…view yang dalam segiempat xian city wall dan yang di luar lingkungan city wall….

at Xian city wall

at Xian city wall

at Xian city wall

Xian city wall

…………..

part 4 post akan penuh dengan photo di muslim street…i took too much video but so lazy to upload….i will put the video on youtube later bila rajin..haha…i just love xian….

jalan kaki dan terus berjalan…tanya local people arah nak ke muslim street…macam biasa tunjuk gambar dalam phone beserta tulisan muslim street dalam bahasa cina….memang clueless mana la entrance nak masuk ke lorong muslim street tu…yer la kalau dari roundabout bell tower tu nampak sama je keempat2 cabang penuh building kiri kanan….sepanjang jalan tu nampak tiap pokok hiasan tu ada ditanam tumbuhan ni…

in xian, china

in xian, china

masa berjalan-jalan mencari arah sambil menikmati suasana keliling…kalau ada ternampak sampah dalam gambar sila beritahu…haha…sebab rasanya i tak nampak sampah sepanjang berjalan di tengah kota xian….orang menyapu sampah tepi jalan tu banyak la nampak…u all boleh baca berita tentang xian set standard untuk nilai keberkesanan pembersihan jalan by weighing the dust…boleh bayangkan? ada level-level nya contoh dust level 1 area perlu kurang daripada 5g per square meter…u all rasa kalau dah macam tu harus la memang bersih terjaga bandarnya ok….boleh apply kat tempat kita tak?..hehe… (i tak sure la just xian or shaanxi province keseluruhannya macam tu kan)….

at xian, china

at xian, china

at xian, china

jalan dan terus jalan sampai la jumpa building ni…so nampak la busy orang keluar masuk….kami pun redah je lalu lorong ni maka jumpa la muslim street ni….sepanjang-panjang lorong penuh jualan macam-macam ada….banyak lorong-lorong kecil boleh sesat kalau tak biasa kan….boleh lawat masjid xian juga di sini…..

entrance to muslim street, xian

tak ingat pula shopping mall apa kat sini landmark tu…mana la nak perasan tersorok kebelakang tu kan….dah la rabun tak pakai cermin mata…hehe….

suka sangat bila masuk ke muslim street area ni…suka dengan design building lama….suka tengok gelagat orang di sini….suka tengok pelbagai makanan…berbagai ragam…suka sangat….one of the reason why i love xian…i just love street food….xian muslim street is a must visit place….

at muslim street xian, china

at muslim street xian, china

berjalan di sini kena tengok kiri kanan juga, jangan leka sampai kena langgar tuktuk pula…memang sibuk area muslim quarter ni….bukan sahaja tuk tuk lalu lalang tapi kadang-kadang ada juga kereta yang lalu jalan sempit ni….dengan ramai orang…dengan penuh deretan kedai kiri kanan kadang tu berhimpit ke tepi nak mengelak…biasanya malam la penuh sesak sikit….

at muslim street xian, china

at muslim street xian, china

dari jauh nampak macam ice cream bila datang dekat rupanya air jus delima (freshly squeezed pomegranate juice)….memang banyak dijual di sini….

at muslim street xian, china

at muslim street xian, china

beside pomegranate juice, there’re lots of nuts..roasted salted pecans, walnuts, almonds, etc….. rambang mata….tapi kena survey dulu harga berbeza-beza tiap kedai…cari la yang paling murah offer…hehe…serius kami borong banyak kot…berat beg sebab roasted pecans, walnuts, almonds,….haha…dah la tak beli luggage…suka hati je sumbat…..

at muslim street xian, china

at muslim street xian, china

at muslim street xian, china

at muslim street xian, china

at muslim street xian, china

at muslim street xian, china

ok yang ni pemandangan biasa di muslim quarter ni….daging akan disangkut tinggi pada besi cangkuk tu kemudian akan disiat dipotong-potong kecil…biasanya untuk buat sate kambing….grilled lamb skewer….. the best i’ve ever tasted was here at muslim quarter… banyak dijual sepanjang jalan tapi tak semuanya sama rasa…kena cari yang betul-betul secukup rasa perapan rempah tu memang sedap menjilat jari…

at muslim quarter xian, china

at muslim quarter xian, china

at muslim quarter xian, china

dah penat berjalan..perut pun lapar…jom singgah kedai pakcik ni untuk dinner….

at muslim quarter xian, china

at muslim quarter xian, china

tengok dapur dia terbaik la keluar api macam tu ha…sempoi… tak ingat apa nama makanan…sedap sangat makan sampai lupa….oh ya portion makanan kat sini sangat la banyak dan besar boleh kongsi makan 2-3 orang untuk semangkuk hidangan tu…..

kalau tak silap dumpling soup something la lebih kurang…lepas tu ada kiosk kat luar kedai tu aku beli la kalau tak silap la nama dia rou jia mo kot…mutton or beef filling…boleh tambah nak letak salted egg ke ada macam-macam la…

at muslim quarter xian, china

at muslim quarter xian, china

dah kenyang…jalan lagi pusing-pusing muslim street ni…

at muslim quarter xian, china

at muslim quarter xian, china

fresh pomegranate juice at muslim quarter xian, china

fresh pomegranate juice at muslim quarter xian, china

mula la pencarian grilled lamb skewer yang sedap…sekali rasa nak lagi dan lagi…. nasib la bawa duit cukup-cukup je…kalau tak habis la semua pun nak beli….

grilled lamb skewer at muslim quarter xian, china

grilled lamb skewer at muslim quarter xian, china

tengah menunggu dia panggang sate kambing tu menggunakan kayu tebal dan panjang (dah kata portion kat sini memang besar-besar bukan macam sate kita kecil-kecil..hehe)…bakar sambil sapu rempah/sauce tu….

lamb skewer at muslim quarter xian, china

lamb skewer at muslim quarter xian, china

lamb skewer yang kat tempat ni sedap!!!! boleh repeat….secukup rasa…..

grilled lamb skewer at muslim quarter xian, china

grilled lamb skewer at muslim quarter xian, china

so so yummylicious!!!! the best lamb skewer at muslim quarter xian…. atau kita panggil sate kambing je…hehe…

lamb skewer at muslim quarter xian, china

lamb skewer at muslim quarter xian, china

…….

dah penat so nak balik kami keluar melalui entrance lain dekat parkson pula tak sama masa masuk tadi….memang tak ingat la jalan nampak sama je….balik tahan taxi la apalagi kan…

entrance to muslim street, xian, china

sementara nak tunggu taxi….kereta tak putus bertali arus di malam hari kat xian ni….cantik malam diterangi lampu tanglung tu….

at xian, china

at xian, china

at xian, china

at xian, china

hasil shopping…boleh kunyah-kunyah dalam bilik hotel… (murah sebab tu la beli banyak..nasib tak beli luggage kalau tak memang borong habis bawa balik…)

walnuts, pecans, almonds at muslim street xian, china

walnuts, pecans, almonds at muslim street xian, china

balik hotel……….tidur…………zzzzzzzzzzzzzzzzzz

Days inn hotel, xian, china

Days inn hotel, xian, china

…………….

 

 

 

 

 

Travel to Xian, China (Jan 2017) – part 3

Tags

, , , ,

part 3 post will be full with photos…hehe..i just in love with Xi’an… (actually semua tempat pergi pun i in luv semuanya..haha)

xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

bila berada di atas xian city wall ni memang boleh nampak la beza bahagian kanan dan kiri…beza dalam kawasan city wall dan di luar kawasan city wall….modern building, classic building….masa winter ni ditambah dengan angin bertiup kuat perghhhhh sejuk dia…..dengan jerebu lagi….pemandangan terhad….tapi masih boleh hayati keindahannya….mula-mula kami jalan kaki dulu then sampai jumpa kaunter sewa basikal so naik la basikal pula….kalau tak larat kayuh or jalan kaki boleh je naik passenger electric buggy car tu….jangan risau kat atas ni ada toilet (we all memang standby botol mineral kosong dalam beg senang nak ambil aip paip bawa masuk toilet..hehe)…ada pelbagai jenis bentuk binaan klasik juga…banyak tempat duduk juga…banyak tong sampah juga (kat atas ni banyak la jumpa tong sampah tapi kalau kat bawah kat jalan memang susah nak jumpa tapi still jalan dia bersih dari sampah tau)….

xian city wall, china

xian city wall, china

at xian city wall, china

at xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

view from xian city wall, china

view from xian city wall, china

view from xian city wall, china

view from xian city wall, china

view city yang sentiasa sibuk….

at xian city wall, china

at xian city wall, china

sampai area ni boleh turun tangga ke bawah untuk ambil gambar….nak turun tangga tu memang bercinta la sebab tinggi dan kecik je anak tangga dia…lenguh kaki nak turun naik…sejuk-sejuk ni kaki pun terasa kebas je nak langkah daki tangga…haha…

xian city wall, china

xian city wall, china

at xian city wall, china

at xian city wall, china

at xian city wall, china

at xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

at xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

boleh refer map city wall tu untuk plan kat mana nak turun kat mana nak pulang basikal…..

view from xian city wall, china

view from xian city wall, china

cantik view dari xian city wall ni….

view from xian city wall, china

view from xian city wall, china

pergi dah nak dekat chinese new year kan…so diorang tengah buat preparation hiasan-hiasan di xian city wall….

turun tangga kat sini…dan cari jalan pulang ke hotel…kelakar terpusing-pusing kitorang cari stesen tak jumpa…last naik je la taxi…huhu….

xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

xian city wall, china

 

Travel to Xian, China (Jan 2017) – part 2

Tags

, , , , ,

part 1 hari tu tak sempat share view taman lepas dari entrance nak ke museum terracotta akan melalui laluan taman ini…during winter…

view of the garden at terracotta warrior, xian

view of the garden at terracotta warrior, xian

view of the garden at terracotta warrior, xian

view of the garden at terracotta warrior, xian

view of the garden at terracotta warrior, xian

view of the garden at terracotta warrior, xian

view of the garden at terracotta warrior, xian

view of the garden at terracotta warrior, xian

view of the garden at terracotta warrior, xian

view of the garden at terracotta warrior, xian

sambungan dari part 1, selepas habis meneliti pit 1….membaca sejarah…melihat setiap mimik muka dan aksi pada tiap patung yang dijumpai itu…hemm….ianya begitu teliti ukirannya..kemudian, kami bergerak ke pit 2…

terracotta warriors and horses (pit 2)

terracotta warriors and horses (pit 2)

 

terracotta warriors and horses (pit 2)

terracotta warriors and horses (pit 2)

terracotta warriors and horses (pit 2)

terracotta warriors and horses (pit 2)

terracotta warrior, xian (pit 2)

terracotta warrior, xian (pit 2)

seterusnya ke pit 3….

terracotta warrior, xian (pit 3)

terracotta warrior, xian (pit 3)

terracotta warrior, xian (pit 3)

terracotta warrior, xian (pit 3)

terracotta warriors and horses (pit 3)

terracotta warriors and horses (pit 3)

terracotta warrior, xian (pit 3)

terracotta warrior, xian (pit 3)

terracotta warrior, xian (pit 3)

terracotta warrior, xian (pit 3)

agak kagum dengan penemuan terracotta warrior and horses ini…sama ada pit 1,2 ,3 semuanya ada cerita tersendiri….cerita panjang boleh baca di blog2 lain malah di travelchinaguide pun ada diceritakan detail….

ok untuk simpanan kenang-kenangan kami… yang ni kena bayar…tak ingat berapa…

posing with terracotta warrior

posing with terracotta warrior

……..

keluar dari area museum ini….akan melalui kedai-kedai cenderahati….kedai-kedai makan….area ni ada je kedai halal…ada dua kalau tak silap…di tengah ni ada satu…dan di kawan luar tepi jalan ada satu lagi….

kami singgah di kedai ini…..kelaparan kan dah berjalan sejuk-sejuk…memang sedap makan panas-panas….

halal muslim restaurant outside the terracotta museum area...

halal muslim restaurant outside the terracotta museum area..

halal food in xian

halal food in xian

sour soup dumpling (20yuan) + fried rice with egg (16yuan) + dried beef (12yuan)….

………..

cari bus ke bandar xian semula…memang ada di kawasan depan kedai ni…banyak je bus…kena tengok betul-betul la….

inside the bus from terracotta to xian town

inside the bus from terracotta to xian town

on the way from terracotta to xian town

on the way from terracotta to xian town

on the way from terracotta to xian town

sampai di xian town…bus akan berhenti di area ni dekat dengan city wall….city wall ni kan segiempat so kena tahu la kita berada di bahagian mana north ke south ke east ke west ke…kadang confuse juga…haha…

xian city wall

xian city wall

…………..

jalan kaki cari landmark xian railway station ni…

xian railway station

nanti jalan dari situ ke city wall boleh nampak ada entrance untuk naik ke city wall menikmati pemandangan atau berbasikal….

entrance to city wall

entrance to city wall

city wall map

city wall map

dah bayar tiket boleh la masuk maka perlu memanjat tangga tinggi ini…dalam kesejukan winter kena panjat tangga memang rasa kaki tu berat je nak melangkah nak angkat kaki langkah demi langkah….bertabah la… nanti sampai atas boleh sewa basikal atau jalan kaki je…..

city wall stairs

city wall stairs

xian city wall

ok to be continue….

Travel to Xian, China (Jan 2017) – part 1

Tags

, , , , ,

City wall of Xian, China

City wall of Xian, China

memang teringin nak pergi Xi’an, China ni dah lama juga la survey tiket flight air asia…memang usha je hari-hari biasa saje tengok juga…kebetulan rasanya masa tu ada promo AirAsiaGo so tengok boleh tahan murah la tiket siap dengan hotel kan…memang murah sangat la…kami dapat seorang just pay RM376 return with hotel….maybe time winter lagi pun januari kan…memang view terhad la…sejuk dia masih boleh tahan la…sebab tengahari still rasa panas jugak…pagi & malam je la lebih kurang 4°C…tapi xian ni kira short trip kami juga la macam aceh tu….bila rasa tak puas tu yang ada harapan kembali semula ke bumi xian ni nanti… (kami apply visa china tak silap dalam rm80 masa tu…sekarang maybe dah naik kot..pergi sendiri ke bangunan bank of china, level tak ingat 5/6 Hampshire place office…boleh tahan la ramai yang queue nak buat visa…tapi tak lama la kejap je siap…make sure dah ready semua dokumen yang diperlukan la…)

………..

flight kami petang dalam 6.15pm….penerbangan mengambil masa 5 hour so sampai airport xian dalam jam 11.15pm….tengah malam turun je memang terus sarung winter coat…sejuk sangat ditambah hujan renyai-renyai lagi la sejuk mencengkam….banyak juga la bekal heat pack hand warmer daiso tu…. masa dalam flight kebetulan dapat seat belakang yang 2 seater so orang sebelah tak ada dapat la baring…lega sikit luas….sebesar-besar air asia X tu memang full house….tidur bangun tidur je la selama 5 jam tu….

hasil survey di tripadvisor dan review di pelbagai page so kami ada contact chinese lady ni just untuk urusan ambil dan hantar kami ke airport sahaja..dia fasih english la….sebab untuk ke lain-lain tempat kami dah study map segala bagai dan bacaan dari blog/tripadvisor/FB cara-cara untuk pergi by public transport….kami pun dah baca info yang banyak laman sosial tak boleh di access di china so kami dah download siap-siap apps yang boleh membantu untuk dapat buka laman-laman tersebut….macam-macam cara la boleh baca di web banyak yang berkongsi…kami guna yang free trial je sebab untuk beberpa hari je…lagipun guna wifi hotel je…masa jalan=jalan memang layan view je la….tapi driver yang ambil kami dari aiport malam tu memang tak fasih english memang susah sikit la tapi kami memang dah prepare semua tu dah sedia gambar-gambar tempat-tempat penting dalam handphone mahupun map yang print out….termasuk la tempat or nama dalam chinese….sebab tahu ramai yang tak fasih english so macam ayam dengan itik la kan…main tunjuk-tunjuk je la….ada gambar senang sikit nak bagitahu….

……

view Xian

view Xian

airport Xian

airport Xian

masih ramai la orang di tengah malam…keluar je driver tu dah tunggu terus follow dia ke kereta boleh tahan la menapak sikit ke parking kereta tu dengan ditiup angin sejuk malam…beku kejap…masuk je kereta….ooo memang macam ni ek untuk safety la kot siap grill bagai….

taxi in Xian

taxi in Xian

kami stay di hotel Days inn…dari airport ke hotel jauh juga la sebab kami pilih hotel dalam area city wall kan so rasa lebih kurang 30-45mins kot…Days inn ni ada 2 branch so kena pilih betul-betul la…kami tersilap pilih yang jauh dari muslim street…dia ada yang betul dekat dengan muslim street….yang ni jauh la kalau jalan kaki boleh tahan la…memang naik public transport je la….bilik dia luas ok la untuk kami bertiga…toilet semua ok je….well seperti biasa kami kan kaki bajet…

………….

xian, china

xian, china

seawal pagi keluar hotel mencari arah…haha….plan nak ke terracotta warrior and horses museum….first, we have to find a bus to take us to the xian railway train station because the public bus to go to terracotta just near the railway station….so fom our hotel…we all memang blur la nak naik bus apa kan….haha…lepas ni kena belajar bahasa cina la…tanya orang pun macam pening-pening lalat…so we all keluar dari hotel ke arah kiri untuk ke bus stop…sangat la banyak bus stop so tak sure which one…then we al cross the road and ask the guard at the building near that bus stop…memang i tunjuk gambar dalam phone semua so dia faham la dan suruh we all naik bus number sekian sekian dia tunjuk kat board number bus tu….

kami pun naik je bus yang sampai tu…dah standby duit kecil untuk tambang….tak tahu nak berhenti sampai mana…haha…last nampak macam semua orang turun kat satu tempat ni tepi kedai-kedai so tunjuk gambar pada passenger yang nak turun tu dia angguk so ok la follow je…sebab tak nampak building railway station tu pun…rupanya kena jalan kaki straight sampai la nampak railway station tu…macam gambar bawah ni..

xian, china

xian, china

city wall of xian and xian railway station

city wall of xian and xian railway station

xian railway station

xian railway station

xian railway station

xian railway station

dah nampak city wall xian tu lintas jalan nampak la railway station xian…then, pergi ke kanan untuk ke bus area di mana terdapat public bus untuk ke terracotta warrior museum tu…tak ingat ada nombor berapa..tapi ada signboard depan bus juga la…(details dah tak ingat sebab we all pun refer pada blog lain yang terangkan dengan detail)

bus area to go to terracotta

bus area to go to terracotta

so layan view sepanjang perjalanan dalam bus….xian ni quite bersih….sebab tiap berapa meter or km ada tukang sapu mengikut cerita orang kat sana la…

xian,china

xian,china

 

nanti dah sampai busberhenti area kedai-kedai makan….memang blur bila turun sebab tak nampak mana pintu gerbang museum tu…haha…kami pun jalan kaki la melalui kedai-kedai tu…ada beberapa orang approach untuk jadi guide tapi kami memang tak amik guide…so jalan je nasib ada sister tu tunjuk arah ke kaunter tiket…. macam dalam gambar atas tu memang jalan kaki ke bahagian belakang kedai-kedai tu sampai hujung baru nampak kaunter tiket….

ticket counter at terracotta warrior and horses museum, xian, china

ticket counter at terracotta warrior and horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

lepas dari pintu masuk tu akan melalui taman sebelum sampai ke museum building tu…. masa kami datang dah lepas snow turun dan masa kammi balik malam tu dijangka snow turun semula…tak ada rezeki la nak main snow kecuali kalau kami banyak masa boleh pergi ke mt. huashan memang confirm snow…asalnya memang nak pergi sana tapi tak sempat…

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

lepas dari taman kena beratur melalui scan ni pula….

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

so kami pergi ke pit 1 first….sebelum ramai rombongan cik kiah sampai cepat-cepat la kami posing dulu kat sini….tapi ada bahagian yang tak boleh ambil gambar…

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

at terracotta warrior and horses museum, xian, china

at terracotta warrior and horses museum, xian, china

to be continue…..