Travel to Xian, China (Jan 2017) – part 1

Tags

, , , , ,

City wall of Xian, China

City wall of Xian, China

memang teringin nak pergi Xi’an, China ni dah lama juga la survey tiket flight air asia…memang usha je hari-hari biasa saje tengok juga…kebetulan rasanya masa tu ada promo AirAsiaGo so tengok boleh tahan murah la tiket siap dengan hotel kan…memang murah sangat la…kami dapat seorang just pay RM376 return with hotel….maybe time winter lagi pun januari kan…memang view terhad la…sejuk dia masih boleh tahan la…sebab tengahari still rasa panas jugak…pagi & malam je la lebih kurang 4Β°C…tapi xian ni kira short trip kami juga la macam aceh tu….bila rasa tak puas tu yang ada harapan kembali semula ke bumi xian ni nanti… (kami apply visa china tak silap dalam rm80 masa tu…sekarang maybe dah naik kot..pergi sendiri ke bangunan bank of china, level tak ingat 5/6 Hampshire place office…boleh tahan la ramai yang queue nak buat visa…tapi tak lama la kejap je siap…make sure dah ready semua dokumen yang diperlukan la…)

………..

flight kami petang dalam 6.15pm….penerbangan mengambil masa 5 hour so sampai airport xian dalam jam 11.15pm….tengah malam turun je memang terus sarung winter coat…sejuk sangat ditambah hujan renyai-renyai lagi la sejuk mencengkam….banyak juga la bekal heat pack hand warmer daiso tu…. masa dalam flight kebetulan dapat seat belakang yang 2 seater so orang sebelah tak ada dapat la baring…lega sikit luas….sebesar-besar air asia X tu memang full house….tidur bangun tidur je la selama 5 jam tu….

hasil survey di tripadvisor dan review di pelbagai page so kami ada contact chinese lady ni just untuk urusan ambil dan hantar kami ke airport sahaja..dia fasih english la….sebab untuk ke lain-lain tempat kami dah study map segala bagai dan bacaan dari blog/tripadvisor/FB cara-cara untuk pergi by public transport….kami pun dah baca info yang banyak laman sosial tak boleh di access di china so kami dah download siap-siap apps yang boleh membantu untuk dapat buka laman-laman tersebut….macam-macam cara la boleh baca di web banyak yang berkongsi…kami guna yang free trial je sebab untuk beberpa hari je…lagipun guna wifi hotel je…masa jalan=jalan memang layan view je la….tapi driver yang ambil kami dari aiport malam tu memang tak fasih english memang susah sikit la tapi kami memang dah prepare semua tu dah sedia gambar-gambar tempat-tempat penting dalam handphone mahupun map yang print out….termasuk la tempat or nama dalam chinese….sebab tahu ramai yang tak fasih english so macam ayam dengan itik la kan…main tunjuk-tunjuk je la….ada gambar senang sikit nak bagitahu….

……

view Xian

view Xian

airport Xian

airport Xian

masih ramai la orang di tengah malam…keluar je driver tu dah tunggu terus follow dia ke kereta boleh tahan la menapak sikit ke parking kereta tu dengan ditiup angin sejuk malam…beku kejap…masuk je kereta….ooo memang macam ni ek untuk safety la kot siap grill bagai….

taxi in Xian

taxi in Xian

kami stay di hotel Days inn…dari airport ke hotel jauh juga la sebab kami pilih hotel dalam area city wall kan so rasa lebih kurang 30-45mins kot…Days inn ni ada 2 branch so kena pilih betul-betul la…kami tersilap pilih yang jauh dari muslim street…dia ada yang betul dekat dengan muslim street….yang ni jauh la kalau jalan kaki boleh tahan la…memang naik public transport je la….bilik dia luas ok la untuk kami bertiga…toilet semua ok je….well seperti biasa kami kan kaki bajet…

………….

xian, china

xian, china

seawal pagi keluar hotel mencari arah…haha….plan nak ke terracotta warrior and horses museum….first, we have to find a bus to take us to the xian railway train station because the public bus to go to terracotta just near the railway station….so fom our hotel…we all memang blur la nak naik bus apa kan….haha…lepas ni kena belajar bahasa cina la…tanya orang pun macam pening-pening lalat…so we all keluar dari hotel ke arah kiri untuk ke bus stop…sangat la banyak bus stop so tak sure which one…then we al cross the road and ask the guard at the building near that bus stop…memang i tunjuk gambar dalam phone semua so dia faham la dan suruh we all naik bus number sekian sekian dia tunjuk kat board number bus tu….

kami pun naik je bus yang sampai tu…dah standby duit kecil untuk tambang….tak tahu nak berhenti sampai mana…haha…last nampak macam semua orang turun kat satu tempat ni tepi kedai-kedai so tunjuk gambar pada passenger yang nak turun tu dia angguk so ok la follow je…sebab tak nampak building railway station tu pun…rupanya kena jalan kaki straight sampai la nampak railway station tu…macam gambar bawah ni..

xian, china

xian, china

city wall of xian and xian railway station

city wall of xian and xian railway station

xian railway station

xian railway station

xian railway station

xian railway station

dah nampak city wall xian tu lintas jalan nampak la railway station xian…then, pergi ke kanan untuk ke bus area di mana terdapat public bus untuk ke terracotta warrior museum tu…tak ingat ada nombor berapa..tapi ada signboard depan bus juga la…(details dah tak ingat sebab we all pun refer pada blog lain yang terangkan dengan detail)

bus area to go to terracotta

bus area to go to terracotta

so layan view sepanjang perjalanan dalam bus….xian ni quite bersih….sebab tiap berapa meter or km ada tukang sapu mengikut cerita orang kat sana la…

xian,china

xian,china

 

nanti dah sampai busberhenti area kedai-kedai makan….memang blur bila turun sebab tak nampak mana pintu gerbang museum tu…haha…kami pun jalan kaki la melalui kedai-kedai tu…ada beberapa orang approach untuk jadi guide tapi kami memang tak amik guide…so jalan je nasib ada sister tu tunjuk arah ke kaunter tiket…. macam dalam gambar atas tu memang jalan kaki ke bahagian belakang kedai-kedai tu sampai hujung baru nampak kaunter tiket….

ticket counter at terracotta warrior and horses museum, xian, china

ticket counter at terracotta warrior and horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

lepas dari pintu masuk tu akan melalui taman sebelum sampai ke museum building tu…. masa kami datang dah lepas snow turun dan masa kammi balik malam tu dijangka snow turun semula…tak ada rezeki la nak main snow kecuali kalau kami banyak masa boleh pergi ke mt. huashan memang confirm snow…asalnya memang nak pergi sana tapi tak sempat…

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

lepas dari taman kena beratur melalui scan ni pula….

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

at terracotta warrior & horses museum, xian, china

so kami pergi ke pit 1 first….sebelum ramai rombongan cik kiah sampai cepat-cepat la kami posing dulu kat sini….tapi ada bahagian yang tak boleh ambil gambar…

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

(pit 1) at terracotta warrior and horses museum, xian, china

at terracotta warrior and horses museum, xian, china

at terracotta warrior and horses museum, xian, china

to be continue…..

 

Short trip: Aceh (feb 2016) part 2

Tags

, , , ,

sempat lagi makan risoles dekat kedai area jeti sabang sebelum berangkat naik kapal lambat (feri) ke Banda Aceh….memang full house dalam feri tu…sebab bot laju tak boleh jalan jadi semua naik feri ni….

feri sabang to banda aceh

feri sabang to banda aceh

……..

sampai di Banda Aceh…supir ambil kami dan terus ke Museum Tsunami Aceh… (letih sangat naik kapal lambat sampai terlupa nak bergambar kat luar bangunan museum..)..cantik museum ni…masa mula masuk akan melalui jambatan dengan ditemani deruan air di kiri kanan dindingnya dan suasana gelap hanya lampu suram seakan untuk kita mengimbas kembali kejadian tsunami lewat 2004 yang lalu….ada ruang yang meletakkan replika kejadian semasa tsunami tersebut…. ada ruang yang tercatat nama-nama mangsa tragedi tsunami….dan di atas siling terdapat bulatan tulisan Allah…alunan ayat2 suci al-quran juga kedengaran….

 

at museum Tsunami Aceh

at museum Tsunami Aceh

ada banyak ruang-ruang berlainan di tingkat bawah dan tingkat atas…..ruang berita-berita semasa kejadian….banyak la…sedikit sebanyak pasti ada rasa sayu di hati….

…….

lunch kami dibawa ke kedai makan ini…. Spesial Ayam Tangkap…. sedap sekali.. first time minum air timun sebegitu memang sedap espescially dapat time panas sngat melegakan tekak….

spesial ayam tangkap

spesial ayam tangkap, Banda Aceh

spesial ayam tangkap, Banda Aceh

spesial ayam tangkap, Banda Aceh

air timun, Banda Aceh

air timun, Banda Aceh

lepas makan sempat kami singgah ke Pasar Atjeh untuk cuci mata shopping telekung….ada kain pasang juga…macam-macam ada…jeans juga ada…lebih kurang macam pasar tempat kita cumanya harga di sini murah la sikit…..

kami menginap di Hotel Medan, Banda Aceh…memang jalan kaki depan hotel ni foodcourt senang nak cari makan bila lapar….dan kedai-kedai souvenir semua ada area ni…..hotel lama tapi bilik luas ok la untuk kami bertiga macam biasa i kan kaki bajet so murah dan menyenangkan….

lapar petang2 makan sate padang & sate madura (rasanya la tak ingat)….dengan jus alpukat…..malam lepas maghrib….jalan kaki singgah kedai-kedai jual makanan2 untuk dibawa pulang buat souvenir….ada juga tudung/baju/kain batik macam-macam la….

at banda aceh

at banda aceh

malam agak sunyi la banda aceh tapi depan hotel medan tu memang meriah la sebab foodcourt banyak kedai makan…..ni kami jalan kaki dari hotel ke kedai makan Mie Razali yang famous itu….full house ramai betul orang….. (i should reserve my comment sebab lama sangat tunggu sampai hilang mood…)

………

laluan ke airport akan melalui perkuburan massal tsunami (di mana korban tsunami ditanam…..kalau lalu biasa kita tidak akan perasan adanya perkuburan kerana ianya seolah padang bola dengan rumput menghijau….. Al-Fatihah disedekahkan buat korban tsunami moga roh mereka dicucuri rahmatNya….

…..

aku rasa Banda Aceh mahupun Pulau Weh…menenangkan….tidak mustahil akan berkunjung lagi ke sini….

(kami tak beli simcard pun just guna wifi tempat penginapan dan wifi dalam kereta supir punya)

Short trip: Aceh (Feb 2016) Part 1

Tags

, , , , , , , ,

Pulau Weh, Sabang, Aceh

Pulau Weh, Sabang, Aceh

Pulau Weh, Sabang, Aceh

Pulau Weh, Sabang, Aceh

Seawal pagi flight air asia ke Banda Aceh pada Feb 2016…memang trip pendek je….maklum la masa ni dapat return ticket Rm80 tu yang gamble je la pergi walaupun kejap je…tapi tenang2 je….meski pun cuaca tak berapa cantik masa ni laut bergelora….kami terus ke jeti untuk naik bot ke Pulau Weh….seram sejuk juga la naik bot laju nk ke Pulau Weh ni…memang boleh muntah dalam bot…air menyimbah sampai ke tingkap…menjerit pun ada orang dalam bot…muntah pun ada…memang tawakal betul la…..tapi time balik bot laju tak boleh sebab keadaan laut tak mengizinkan so masa balik terpaksa naik feri besar yang lambat tu….cuak juga la takut masa balik dua-dua bot tak boleh jalan sebab laut bergelora sangat tapi nasib baik la selamat pergi dan balik….

dalam perjalanan, sempat berhenti tepi jalan untuk capture this view…

sabang, Aceh

sabang, Aceh

kami terus ke KM 0…..dari jeti sabang nak sampai ke sini memang jalan kiri kanan pokok-pokok je la boleh tahan agak jauh la kedalam….

then ke penginapan…. kami stay di Fina Bungalow area Pantai Iboih….memang depan pantai…tapi pemandangan ditutup pokok kelapa tinggi tak dapat la hadap laut terbentang luas kan dari bilik…ada banyak resort/guesthouse area sini pilih je…kedai makan pun ada area sini….kedai souvenir pun ada..kedai runcit pun ada….agak lapar je turun bawah la cari makan…tapi tak ada la banyak choice kan…lagipun kalau nak pergi ke pekan sabang memang menangis la jauh kot dari sini…mula-mula memang plan nak tidur kat sumur tiga yang famous itu tapi masa emel/msg tak ada reply so decide terus gi sini je la lagipun dekat nak pergi snorkeling ke Pulau Rubiah depan mata je naik bot….

fina bungalow, Iboih

fina bungalow, Iboih

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

terus pergi snorkeling ke Pulau Rubiah…jernih sangat..nice spot for snorkeling..crystal clear water….kalau nak tempat cantik boleh pergi jauh sikit sebelah belakang tu yang ada motor ke apa dalam laut tu tapi sebab kitorang nak santai-santai & member2 aku tak pandai berenang so pergi dekat je la seberang ni je….itu pun tepi pantai je punya la banyak ikan….besar-besar pulak tu….yang colorful pun ada…air laut kat area sini memang la jernih sangat…kalau laut tak bergelora dan cuaca tak mendung kelabu memang lagi cantik la view….nak coral cantik kena ke tengah sikit la and the other side of the island lagi cantik view….

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

Pulau Rubiah, Sabang, Aceh

snorkeling tenang-tenang je…tak ramai orang….dah penat…rasa lapar…singgah dekat kedai kayu dekat jeti Pulau Rubiah tu makan SATE KURITAΒ  (sate octopus) ada sebut gurita what ever la (sedap!!!) dan mee goreng kurita….kitorang sampai tambah sepinggan lagi mee goreng kurita tu…

…..

balik bilik…rehat-rehat….lepas maghrib pergi makan di kedai makan babah alue ni… sedap juga la…

lepas tu just pusing-pusing tengok souvenir….malam memang mati la tak ada apa sunyi la….dengar deruan ombak menghempas pantai je….tenang…..

so esok pagi gerak balik….on the way ke jeti sempat singgah dekat puncak tak ingat nama tapi memang tinggi la boleh nampak view sabang ni….berasap kereta nak sampai atas ni…banyak ambil video sebenarnya….

Sabang, Aceh

Sabang, Aceh

hemmm ada cerita tak best masa huru-hara nak naik kapal…sebab kapal cepat tak boleh berlepas so kena transfer ke kapal lambat dan duit kami dah serah hemmm bila dah naik atas duduk lepas tu tengok2 lesap je orang tu dengan duit pun tak dipulangkan… tak apa la asam garam…haha….dah telan ubat pening masing-masing ngantuk atas feri sempat lelap juga la….

………

sambung next…

Jakarta-Bandung Part 8

Tags

, , ,

dah tak berapa ingat sangat flow cuti ni…ok so ni last post untuk trip ni…

macam biasa pagi breakfast di Elenors home ni…sepanjang breakfast hari-hari ok la semua sedap dimakan…then sempat juga merasa makan Nasi Ayam Tulang Lunak di Bandung ni…cuma tempat yang famous kami tak jumpa so singgah ada tempat ni kebetulan ada jual juga ok je la makan…tapi memang dengan tulang-tulang boleh makan sekali…lembut habis dan berperisa…jus alpukat di mana-mana memang setia menemani…

 

sempat lagi last day singgah Pasar Baru untuk borong di hari terakhir….oh lupa hari sebelumnya kami sempat lagi singgah di tempat money changer yang besar ala-ala bank (sederet factory outlet ala lupa la) lupa nama dah tapi memang murah sangat rate dia…untung la tukar kat sini…

 

…….

sebelum balik sempat book grab angkut barang siap-siap singgah ke Farm House Lembang dulu sebelum ke airport…comel la Farm house ni…tiket masuk Rp25k seorang..parking Rp10k..

Farm House Lembang, Bandung

Farm House Lembang, Bandung

Farm House Lembang, Bandung

Farm House Lembang, Bandung

tiket masuk tu boleh ditukar dengan minuman susu lembang…sedap….

 

 

Farm House Lembang, Bandung

Farm House Lembang, Bandung

Farm House Lembang, Bandung

Farm House Lembang, Bandung

cantik la kat sini…comel…ada hobbit house…ada ala-ala dutch… boleh sewa baju juga…kalau ada duit macam-macam ada la bayar je…kalau free just posing je la bergambar keliling…haha…nyaman la kat sini…rehat-rehat sambil minum air susu lembang tu….

 

ok dah selesai…terus balik ke airport….lepak kat airport Bandung…

airport Bandung, fly with air asia...

airport Bandung, fly with air asia…

bye.

Jakarta-Bandung part 7

Tags

, , , , ,

after lunch, kami pun singgah di jalur keretapi lama cikudapateuh (masa on the way ke kawah putih dah perasan tepi jalan je so balik sempat la singgah..)… kalau perasan kat instagram ramai je yang posing gambar kat rel keretapi lama kat sini ada dua tempat berdekatan je…yang kami pergi ni betul-betul tepi jalan je cuma nak berhenti memang tak ada ruang tepi jalan tu sempit…tapi dapat la supir tu selit tepi kedai tu park kereta kejap… ada lagi satu dekat area dekat sini juga tapi kena menapak kedalam sikit la lalu kebun sikit untuk sampai ke rel keretapi lama tu..yang tu memang betul rel lagi tak macam yang ni dah jadi jalan laluan motor….

jalur keretapi cikudapateuh, ciwidey, Bandung

jalur keretapi cikudapateuh, ciwidey, Bandung

jalur keretapi cikudapateuh, ciwidey, Bandung

jalur keretapi cikudapateuh, ciwidey, Bandung

dah habis posing…balik terus ke penginapan….malam ada janji dinner ramai-ramai dengan beberapa orang yang kebetulan ada di Bandung juga…dinner di Cihampelas walk….

es teler

es teler

habis dinner…then ada orang belanja Kunafe…sedap juga first time try….fluffy sungguh texture dia…tak tahu nak explain macam mana rasa dia…emmm…ok sedap….ada pelbagai flavor…rasanya yang kami try ni tiramisu kot…lupa dah…

…………

esok pagi lepas breakfast terus gerak ke Dago Dream park…. awal sangat kami sampai..kaunter tiket pun belum buka lagi…tengah kemas-kemas lagi….

Dago Dream Park

Dago Dream Park

entrance masuk Rp20k seorang, kereta Rp10k, tiap spot caj Rp30k seorang (termasuk 5 gambar soft copy)…nanti tiap spot photographer ambil gambar then nanti pergi ke kaunter pilih gambar mana yang nak mereka akan transfer terus masuk dalam handphone….then tiket tu semua boleh ditukarkan dengan ice cream & souvenir….

Dago Dream Park, Bandung

Dago Dream Park, Bandung

Dago Dream Park, Bandung

Dago Dream Park, Bandung

(Up House) Dago Dream Park, Bandung

(Up House) Dago Dream Park, Bandung

………

next ke The Lodge Maribaya….parking kereta Rp15k..entry fee Rp25k seorang.. tiap spot Rp20k seorang..1 photo Rp10k…(mahal kat maribaya ni compare dengan dago dream park tu…dah la gambar dekat spot yang kami pilih tu tak cantik langsung tak pandai photographer tu..memang tak beli gambar kat spot tu…nasib gambar kat spot buai elok cuma mendung tak ada matahari so boleh la gambar tu…hemmm..)

The Lodge Maribaya, Bandung

The Lodge Maribaya, Bandung

The Lodge Maribaya, Bandung

The Lodge Maribaya, Bandung

…………

next ke Floating Market Lembang, Bandung…

Floating Market Lembang, Bandung

Floating Market Lembang, Bandung

entrance fee Rp20k seorang…parking kereta Rp10k…ada disediakan surau so settle semua baru pusing jalan-jalan…dekat sini ada area yang bunga-bunga ala-ala english tu tapi tu nak masuk kena bayar lain pula la…memandangkan dah penat sangat seharian ni sebab tempat-tempat yang ergi tu naik turun tangga banyak wehhh penattt..tambah dengan diarrhea tak baik2 lagi..letih gila…haha…)

ada pelbagai variasi makanan boleh dipilih…kena tukar duit kepada token then baru boleh beli…kami try siomay, batagor, mie ayam, sate, pisang cheese…

Floating Market Lembang, Bandung

Floating Market Lembang, Bandung

…..

then balik ke bandar singgah la beberapa factory outlet…cuci mata je…ada la beli perfume, kacang bandung, tak ada apa sangat sebab duit pun nak habis dah..haha..

oh lupa nak share hari sebelumnya sempat singgah Gramedia untuk shopping buku… (ada banyak buku2 comel…antaranya stories for rainy days..)

shopping books at Gramedia, Bandung

shopping books at Gramedia, Bandung

 

 

Jakarta-Bandung part 6

at Teras Bintang, Ciwidey

at Teras Bintang, Ciwidey

lepas habis round dekat Glamping lakeside so terus ke Teras Bintang…luckily masa kami sampai tak ada orang pun so boleh posing banyak-banyak buat macam tempat sendiri…lepas 15-20 minit baru la ada group yang sampai sini….

at Teras Bintang, Ciwidey

at Teras Bintang, Ciwidey

cantik platform diperbuat daripada kayu ni..dengan angin sepoi2 bahasa meniup..sambil menikmati keindahan alam…πŸ˜‰ cuma time ni cuaca sendu..mendung…hujan renyai-renyai sikit..berhenti jap keluar cahaya matahari sikit lepas tu mendung balik…

view from Teras Bintang, Ciwidey, Bandung

view from Teras Bintang, Ciwidey, Bandung

at Teras Bintang, Ciwidey, Bandung

at Teras Bintang, Ciwidey, Bandung

most of the time memang tak pernah iron baju ke tudung ke time travel..πŸ˜…

kalau photographer ambil gambar dari bawah boleh la ala-ala titanic..πŸ˜…πŸ˜

at Teras Bintang, Ciwidey, Bandung

at Teras Bintang, Ciwidey, Bandung

 

………

next terus ke Kawah Putih

sampai sini beli tiket then tunggu turn naik van kecil tu tu untuk sampai ke atas…kalau jenis cepat pening maka telan la pil pening tu siap2 sebab boleh tahan pening bergoyang-goyang dengan naik curam bukit tu kan…

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

Kawah Putih, Bandung

dah puas posing di Kawah putih..dah tak tahan bau sulfur..dah sejuk sendi semua… so marilah pulang..perut pun dah lapar…

…..

lepas turun je dari Kawah Putih, on the way ke restoran untuk lunch, kami singgah di tepi jalan ternampak ada kedai jual kue pia...(favourite kalau ke Jogja borong bakpia kacang hijau…so kita try pula kue pia di sini)….Kue Pia Kawitan….

fresh from oven…memang diorang bakar kat situ…sedapnya la kue pia dia…banyak juga la kami borong campur semua flavor…. tapi tu la kue pia ni jenis tak tahan lama…setakat 2-3 hari je pun…

Kue Pia Kawitan

Kue Pia Kawitan

Kue Pia Kawitan

Kue Pia Kawitan

dekat sini ada jual kuih balok juga iaitu ala brownies la…’rich’ betul rasa dia tengah bahagian dalam tu coklat cair….pekat melekat….

then terus berhenti makan di Rumah Nenek resto & cafe…. (masa awal aku dengar nama supir cakap rumah nenek…aku terus ??? seramnya nenek-nenek si bongkok tiga terbayang…haha…) tapi bila dah makan….perghhhh not bad la…sedap la….

menu famous di sini adalah set Nasi Liwet….beserta ayam bakar, tempe mendoan, karedok sayur, sayur asem, oseng asin cumi, sambal + lalab…. dengan air teh panas… penuh meja la…

Nasi Liwet, Rumah Nenek resto & cafe

Nasi Liwet, Rumah Nenek resto & cafe

set Nasi Liwet, Rumah Nenek resto & cafe

set Nasi Liwet, Rumah Nenek resto & cafe

Ayam bakar set Nasi Liwet, Rumah Nenek resto & cafe

Ayam bakar set Nasi Liwet, Rumah Nenek resto & cafe

set Nasi Liwet, Rumah Nenek resto & cafe

set Nasi Liwet, Rumah Nenek resto & cafe

meriah kan atas meja…untuk tekak aku sedap je…ada tempe goreng tepung tu dengan sambal belacan memang tak terhabis la dengan ulam-ulam lagi…ada macam ala rojak tu lagi…ada ala sup sayur tu…ada sotong goreng pedas masin…kenyangggggggg….. sempat la terlelap dalam van….

sambung…..

…………………………..

Jakarta-Bandung part 5

Tags

, , , , , ,

setibanya di Terminal Keretapi Bandung, kami terus keluar cari transport untuk ke tempat penginapan…memandangkan masa ni kami tak beli sim card lagi so tak ada access internet nak booking grab lagi….(maklum la trip kali ni memang banyak redah je sebab tak sempat nak study sangat so tu yang tak tahu bajet berapa untuk taxi ni)… so ada mamat ni approach kami then tawar sikit boleh la terus naik…bila dah sampai ke tempat penginapan ada wifi hemmm baru la tahu free je kena tipu…haha.. kena ‘pau’ dengan driver tu ek…takpe la halal je..haha…

we stayed at Elenor’s Home at Eyckman (jl. Professor Eyckman,no.15, Cihampelas)… kami book melalui Agoda…sangat la murah bilik untuk 3 orang termasuk breakfast…

……

next, terus ke Pasar Baru Trade Center

Pasar Baru Trade Center, Bandung

Pasar Baru Trade Center, Bandung

survey kain lace…macam-macam ada yang penting kalau nak borong lace tu bawaΒ  duit lebih ya….i tak beli…my friends shopping…tiap lantai berbeza fokusnya… lace ni lantai atas tak ingat lantai berapa…haha..banyak lantai tapi tak sepening tanah abang la…so sila la survey dari lantai bawah sekali sampai atas…haha..lepas tu datang semula esok untuk beli je…dulu i pernah makan di foodcourt dalam pasar baru ni tingkat atas yang banyak beg/kasut tu…sedap juga makan gurame pedas….

dah penat jalan naik atas turun kebawah…masa turun escalator ternampak orang jual kuih-muih…apalagi nampak risoles terus borong la….boleh campur-campur semua… Rp10k-4kuih (sedap memang favourite risoles..gigit cili padi tu baru rasa puas hati makan risoles..)

risoles & kuih-kuih lain di pasar baru, Bandung

risoles & kuih-kuih lain di pasar baru, Bandung

lepas balik bilik settlekan apa yang patut…malam kami jalan kaki je ke Cihampelas Walk…dekat je…punya la busy betul jalan area cihampelas ni…kat mall pun ramai…

kami dinner dalam mall je..tengok ada restoran lengang sikit so masuk la sebab dah kelaparan…nak masuk kedai lain ramai orang…so telan je la…haha.. (ntah apa nasib la order teh dalam teko tu penuh dengan semut…adoiii la…dah minta tukar baru yang sampai baru pun ada juga…haihhhh….) i order juga air bandrek (ginger with palm sugar n cinnamon) untuk makanan di sini ok la boleh la dimakan tapi yang pedas tu memang betul-betul pedas (nama pun nasi ibu tiri..haha..memang pedas sangat macam kena dera dengan ibu tiri..haha)..dessert tape lulur tu sedap..tapai ubi yang ditumis dengan gula merah dan ditabur kacang tumbuk…sedap…

Tape Lulur

Tape Lulur

………………………………………………………….

esoknya sarapan pagi sebelum bertolak ke destinasi jalan-jalan….driver dah booking siap-siap untuk 2 hari…just untuk ke kawah putih & The Lodge Maribaya….

Elenor's Home at Eyckman

Elenor’s Home at Eyckman

Elenor's Home at Eyckman

Elenor’s Home at Eyckman

breakfast at Elenor's Home at Eyckman

breakfast at Elenor’s Home at Eyckman

dah isi perut…kami jalan kaki ke indomaret (macam 7e tu) untuk beli makanan ringan sebagai bekal sepanjang trip seharian hari ni….kami bergerak ke tempat wisata di Ciwidey….perjalanan jauh tapi dah ada highway baru kot yang dapat pendekkan masa sikit….tapi bila dah masuk area ciwidey tu memang jalan 2 way sesak…dah nak dekat merdeka kan lagi la dah ada persiapan yang diorang buat awal….nak sampai ke kawah putih memang pening-pening lalat sikit la jalan pusing-pusing kan… (dah standby makan ubat pening)…

destinasi 1st kami terus ke Glamping Lakeside…sebelum sampai tu akan lalu kebun teh Rancabali…cantik untuk berfoto juga…banyak batu ala waterfall untuk posing..tapi kami tak berhenti pun…

kebun teh Rancabali, Ciwidey

kebun teh Rancabali, Ciwidey

ok sampai di Glamping lakeside jalan melalui jambatan gantung (jambatan pinisi) untuk ke area Pinisi resto yang bentuk ala ship tu kan…dan seterusnya boleh turun ke bawah ke area tasik…

Glamping Lakeside, Ciwidey

Glamping Lakeside, Ciwidey

Glamping Lakeside, Ciwidey

Glamping Lakeside, Ciwidey

Glamping Lakeside, Ciwidey

Glamping Lakeside, Ciwidey

Glamping Lakeside, Ciwidey

Glamping Lakeside, Ciwidey

Glamping Lakeside, Ciwidey

Glamping Lakeside, Ciwidey

posing at Pinisi Resto, ciwidey

posing at Pinisi Resto, ciwidey

dah habis posing kat area ‘ship’ tu then turun ke bawah pula posing tepi lake…tadaaa…

posing at Glamping Lakeside, ciwidey

posing at Glamping Lakeside, ciwidey

haha…ape benda la yang aku buat ni….just enjoy!! haha ada gambar bertiga atas batu juga tapi nanti la kalau rajin…tapi view kat sini memang cantik la…

Glamping Lakeside, ciwidey

Glamping Lakeside, ciwidey

IMG_20180812_103449

IMG_20180812_103202.jpg

Batu Cinta, Ciwidey

to be continue…………………

 

 

Jakarta-Bandung part 4

Tags

, , , ,

seawal pagi bersiap untuk ke stesen keretapi Gambir..kami naik grab.. (dekat sini ada taxi yg jadi grab juga..dua2 boleh kot..)

sampai je stesen terus cari mesin untuk collect ticket…ok kami booking train secara online masa di Malaysia..guna web traveloka (.id)..boleh bayar guna credit card…so sampai sini just pergi auto ticket machine tu scan barcode or masukkan nombor booking then keluar la tiket macam ni..train Argo prahyangan..

train tiket Jakarta - Bandung

train ticket argo prahyangan Jakarta-Bandung

dah settle boleh check schedule train dekat board info tu..nak charging phone pun ada disediakan charging area tu.. lapar..kami breakfast di CFC…ala2 kfc ni.. sedap dengan air teh pucuk harum ni..wangi..πŸ˜‰

CFC, stesen Gambir, Jakarta

CFC

ok train dah nak sampai boleh masuk check tiket then naik escalator pergi tingkat atas…

train station Gambir , Jakarta

train station Gambir , Jakarta

train station Gambir , Jakarta (Argo prahyangan)

train station Gambir , Jakarta (Argo prahyangan)

yang menariknya koc kami memang sebelah dengan cafe..so hampir separuh perjalanan kami lepak di cafeπŸ˜… makan,minum, record video,chit-chat… cuma seat aku tak menarik sebab belakang sekali tak ada tingkap..patut pilih 2nd last…

Bakso Popso, train canteen Argo prahyangan

Bakso Popso, train canteen Argo prahyangan

lepas sejam lebih train bergerak,kami terus lepak di kantin makan Bakso Popso & hot chocolate…πŸ˜‰ actually kalau nak view yang cantik dalam sejam terakhir sebelum sampai stesen Bandung tu…memandangkan seat aku tak ada tingkap so lepak sini la untuk record video..so ni screenshot dari video…

by train : Jakarta to Bandung

by train argo prahyangan : Jakarta to Bandung

by train : Jakarta to Bandung

by train argo prahyangan : Jakarta to Bandung

view train journey Jakarta-Bandung (Agro prahyangan)

view train journey Jakarta-Bandung (Argo prahyangan)

view train journey Jakarta-Bandung (Agro prahyangan)-164954

view train journey Jakarta-Bandung (Argo prahyangan)

view train journey Jakarta-Bandung (Agro prahyangan)

view train journey Jakarta-Bandung (Argo prahyangan)

view train journey Jakarta-Bandung (Agro prahyangan)

view train journey Jakarta-Bandung (Argo prahyangan)

kalau la jenis cermin yang yangΒ  buka macam kat thailand tu memang best la dapat gambar view lagi cun…

ok sambung nanti…

Jakarta-Bandung part 3

Tags

, , , , , , , ,

Pie Pisang Nadine Wibowo, Jakarta

Pie Pisang Nadine Wibowo, Jakarta

Pie Pisang Nadine Wibowo, Jakarta

Pie Pisang Nadine Wibowo, Jakarta

we all duduk kat bangku depan kedai habiskan pisang tu then tahan tuktuk untuk balik ke hotel…yang bestnya naik tuktuk ni memang buat heartbeat laju jer..haha..berapa kali rasa macam nak terjerit je mana tak, menyelit sana sini rasa macam nak terlanggar je..πŸ˜… ok la sebagai bajet travellers memang suka yang murah2 ni…😁

 

………..

Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

dinner time….hari ni try sate kambing..super delicious…sangat sangat suka sate kambing dengan kuah kicap pedas macam ni..memang yummylicious..kat Malaysia ada beberapa tempat je boleh dapat macam ni…(memang sate ayam or daging pun i lebih suka cicah kuah kicap pedas penuh cili tumbuk niΒ  perah limau nipis sikit menjilat jari..)πŸ‘

sate kambing, Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

sate kambing, Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

my friend try bubur ayam..ok juga..

bubur ayam, Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

sup buah dia ok sedap penuh buah..avocado pun banyak..

sup buah, Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

tambah pisang cheese coklat pula..

pisang cheese coklat, Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

Street food (beside ibis budget hotel Jakarta Menteng)

so far sepanjang we all makan street food semua ok perut tak meragam… maybe memang perut dah biasa dengan street food… (nanti i share bila kala perut meragam lepas makan dekat restoran mahal eksklusif..haha..)..so pada yang jenis tak biasa tu maybe boleh la cari banyak je restoran sedap2…10tahun lepas masa i datang jakarta memang makan kat restoran seafood tak ingat area mana tapi area tu memang berderet kedai makan seafood fresh biasa driver familiar je..lepas tu memang asik makan ikan gurame bakar la gurame masak pedas la…memang sedap la…

….

next kita sambung trip ke Bandung naik keretapi…πŸ˜‰

Jakarta-Bandung Part 2

Tags

, , , , , , ,

seawal pagi 10.8.2018 – kami naik taxi ke Kompleks Tanah Abang…macet amat Jakarta ni kan….suasana kat area Tanah Abang memang sentiasa sibuk..bersimpang-siur…masih sama busy macam 10 tahun lepas…

near Kompleks Tanah Abang, Jakarta

near Kompleks Tanah Abang, Jakarta

kami breakfast di Rumah Makan Soto Betawi Bang Kamal…ada banyak jajanan jalanan lagi di sini…

Soto Betawi , Teh Botol, lauk

Soto Betawi , Teh Botol, lauk

ok aku memang tak pernah tahu yang soto betawi tu rupanya nasi dimakan dengan sup soto tu dan ala-ala acar sayur timun kobis sos tomato cair….yer la masa order terfikir nasi impit kuah soto tu…haha…tapi still sedap layan je….always my favourite teh botol…then, my friend makan nasi berlauk telur sotong…

Kompleks Tanah Abang ni sangat la luas dan bertingkat-tingkat (kat sini panggil lantai)… aku memang dah tak ingat lantai berapa setiap kedai tu…sebab setiap lantai macam dah dibahagi untuk jenis apa …contoh lantai bawah sekali adalah untuk kain ela…macam-macam jenis kain la nak buat baju ke seluar ke tudung ke blazer ke semua la…tapi sangat tak tahan berada di lantai paling bawah sekali sebab rasa macam bawah tanah tak cukup oxygen pula…kat bawah tu ramai sangat orang slumber merokok so rasa tak boleh bernafas…

next lantai lain penuh dengan baju-baju yang dah siap…ada baju-baju muslim/muslimah, dress, jubah, macam-macam la….cuma tak tahu memenuhi taste or tak je…

pusing-pusing lagi survey telekung pula…memang banyak juga la kedai telekung… sempat la grab telekung travel satu…murah la..kena pandai cari la sebab boleh sesat ok kat sini…sebab Tanah Abang ni ada Blok A, Blok B, Blok F…lorong yang menghubungkan blok tu kadang mengelirukan…haha macam kami sesat juga la nak keluar dari blok F ke Blok A semula…berpusing-pusing sampai lenguh kaki….

Kompleks Tanah Abang, Jakarta

Kompleks Tanah Abang, Jakarta

Kompleks Tanah Abang, Jakarta

Kompleks Tanah Abang, Jakarta

dah habis shopping & cuci mata di Tanah Abang…plastik dah kiri kanan tangan so next kami ke Thamrin City pula…..masa ni kami jalan-jalan tepi jalan luar Tanah Abang yang sibuk tu then nampak banyak Angkot dengan pelbagai destinasi so kitorang naik Angkot untuk ke Thamrin City (nampak tak we all memang kaki bajet..hehe..murah kot tambang naik angkot cuma azab sikit la duduk dalm tu macam tak bernafas sebab memang diorang akan penuhkan angkot sepenuhnya…dengan plastik-plastik barang besar-besar haha kalau untuk destinasi dekat je memang ok je naik angkot ni tapi kalau jauh kalau hati tak kental tak payah la memang macam dalam oven jadinya nanti…)…seronoknya naik pengangkutan awam kat sana boleh mix around la dengan local sementara nak sampai destinasi tu…macam-macam la boleh nampak kan…

area tepi jalan near Tanah Abang

area tepi jalan near Tanah Abang

area tepi jalan near Tanah Abang

sampai je Thamrin city memang dihidangkan dengan pemandangan batik corak pastle tu merata-rata….cantik!! bagi yang tak suka kesesakan Tanah Bang boleh la datang ke Thamrin city untuk bershopping…harga dia ok je lebih kurang dan kat sini lebih moden compare Tanah Abang….rasa nak borong semua kain batik color pastle tu cantik-cantik coraknya…sila la tawar-menawar….survey banyak je kedai jual kain yang sama…

Thamrin City, Jakarta

Thamrin City, Jakarta

Thamrin City, Jakarta (Batik)

Thamrin City, Jakarta

Thamrin City, Jakarta

Thamrin City, Jakarta

Thamrin City, Jakarta (Batik)

Thamrin City, Jakarta

…………

dah seronok shopping…so masa balik terfikir pula nak rasa naik apa ek…hehe…jalan-jalan tepi jalan keluar dari Thamrin city tu ternampak kedai comel jual Pie Pisang macam-macam flavor…Pie Pisang Nadine…. yummy…

Pie Pisang Nadine, Jakarta

Pie Pisang Nadine, Jakarta

ok next entry la update gambar pie pisang tu…to be continue….